M-a dezamăgit aseară „Vocea României”. Veți spune că ce mi-a trebuit, același lucru s-a întâmplat și la „Românii au talent”. Același lucru aud că se întâmplă și la „Dansez pentru tine” – dar măcar acolo nu mă uit. Câștigă cazurile sociale, nu adevăratele talente. Probabil suntem o țară de pomanagii, de vreme ce votăm mereu cazurile sociale, în loc să alegem valorile. Ștefan Stan, câștigătorul, e un tânăr de 34 de ani care „cântă de la 10 ani, dar a fost nevoit să muncească pe șantier de la 16 ani din cauza dificultăților materiale”, scrie Dollores Benezic pe blogul sau.

Nu am fost dată pe spate niciodată de Ștefan Stan – câștigătorul și omul lui Smiley – deși categoric omul are un oarecare farmec. Iar povestea vândută aseară, cu mama bătrână care a venit pentru prima dată în public, și a stat acolo timidă, a înduioșat, fără îndoială. Dar el nu e o VOCE.

Favorita mea de câteva ediții deja era puștoaica de 16 ani, Iuliana Pușchilă (echipa Brenciu). Am și trimis o dată un sms pentru ea. Aproape la egalitate cu ea mi se părea omul lui Moga – Cristian Sanda. Copiii ăștia, de 16 și 19 ani, au niște voci extraordinare. Probabil vom mai auzi de ei, așa cum îi încurajează antrenorii lor. Sau vor participa și ei la 34 de ani la vreun concurs pe care-l vor câștiga pentru că deși cântau din adolescență, au fost ulterior nevoiți să presteze munci brute ca să aibă ce mânca.

Am urmărit „Vocea României” aproape de la început. Mi s-a părut că fiecare alegere a antrenorilor, pe fiecare etapă, a fost corectă, n-am avut obiecții. Pe parcursul concursului piesele alese pentru concurenți s-au potrivit destul de bine cu vocile lor. Fiecare antrenor a încercat să-și selecteze pentru finală vocea cu care să câștige concursul. Poate de asta mi-au și plăcut mult cei doi despre care vă spuneam.

În marea finală, însă, Brenciu a zbârcit-o cu Iuliana. I-a ales un duet nepotrivit pentru vocea ei – cu trupa Voltaj – mie mi s-a părut că s-a străduit fata, dar nu era ea acolo. Iar la duetul cu Brenciu însuși, vocea lui i-a adus deservicii, pe piesa „Time of my life”. Solo-ul ei cu piesa ABBA – „The winner takes it all” – iar nu a sunat prea bine. Per total, deci, nu știu dacă mi s-a părut numai mie, dar Iuliana a avut o prestație nepotrivită taman când avea mai multă nevoie de voturi. Adică pe mine nu m-a mișcat suficient cât să iau telefonul și să cheltuiesc 1 euro cu tot cu TVA pentru ea.

Cristian Sanda, însă, a avut piese foare bine alese pentru vocea lui, dar nepotrivite, prea elitiste pentru gustul popular. Un duet „Adagio” cu Felicia Filip – câți dintre trimițătorii de sms-uri plătite din Ro o gustă pe Felicia Filip? – și un solo extraodrinar de bine executat, dar tot așa, fără priză la „marele public”. Probabil duetul cu Moga – pe piesa „Tot mai sus” – a fost singurul care a sunat bine în urechile românilor, dar nu suficient.

În dreptul câștigătorului, da, a fost bine duetul cu Smiley – „Satisfaction” – apoi duetul cu Andra – „Vivo per lei” – dar nu a sunat prea bine solo-ul „My way”, tocmai pentru că Ștefan nu are o voce suficient de puternică pentru piesa asta.

Nu știu dacă așa au votat românii. Pare plauzibil, cum spuneam, dar în lipsa unei transparențe a sistemului de vot – cine știe exact câte sms-uri au fost trimise pentru cine? – nu poți să nu te gândești (și) așa: oare are vreo legătură faptul că a câștigat concursul – și premiul de 100.000 de euro oferit de Cosmote – taman elevul lui Smiley, adică imaginea, tipul care face publicitate la Cosmote? Neah!

Citeste si comenteaza pe dollo.ro.