Ziarele și programele de știri au dat în vileag ”lista prostiei” (așa o numea Evenimentul zilei), a celor dispuși să plătească zeci și sute de mii de Euro pentru servicii de vrăjitorie, listă cu nume de notorietate din show-biz și sport ca Oana Zăvoranu, Amalia, ex-soția tenismanului Ilie Năstase, Mutu, Mihaela Borcea, Bănel Nicoliţă, Moni şi Irinel Columbeanu, Corina Chiriac ș.a. care ar fi apelat la vrăjitoare pentru succes în carieră și, uneori, în dragoste. Publicul României mereu surprinzătoare a avut parte de o nouă serie de divertisment cu Oana Zăvoranu care a lăsat aproape jumătate de milion de Euro la vrăjitoarele Vanesa și Melisa, iar acum se poartă reciproc prin tribunale. Industria de vrăjeli a folosit momentul pentru un reviriment nesperat iar Internetul a început să duduie de oferte înnoite. Un portal specializat promite ”cele mai eficiente vrăjitoare, tămăduitoare, ghicitoare, clarvăzătoare și prezicătoare online”. Pentru a-și pecetlui credibilitatea, portalul se autodefinește ca ”singurul oficializat în domeniu”, fără să precizeze ce autoritate l-a oficializat. Deci, tot o vrăjeală.

Brindusa ArmancaFoto: Arhiva personala

Ca și când n-ar fi fost suficientă abundența de publicitate online, a apărut recent în IPTV un canal de televiziune cu titlul neaoș Witch TV (witch înseamnă vrăjitoare în engleză), luând caimacul OTV-ului care a ”oficializat” bolboroseala în direct a țigăncilor cu ghioc, ghicitul în cafea și datul în bobi și în stambă. Pentru căutarea Elodiei au fost aduse tot felul de magiciene care n-au rezolvat cazul, cum nici poliția și procurorii nu l-au dezlegat. Witch TV ambiționează să eficientizeze businessul magiei introducând ghicitul la distanță, vindecarea live a bolilor incurabile, aducerea acasă par avion a iubitului sau soțului rătăcit, garantând victorie în alegeri, doborârea adversarilor politici sau profesionali ș.a.m.d. Evident numai după ce s-a făcut plata online. Un interviu cu Morgana, experta magiei negre, șterge diferențele dintre magia albă și cea neagră, răspândind o ceață necesară.

Tentativele de legiferare a vrăjitoriei au eșuat: nici proiectul de lege al deputatului Alin Popoviciu, care prevedea impozitarea afacerii, nici cel inițiat de deputatul Nicolae Păun care vizează latura ilegală – înșelătorie, șantaj, escrocherie, n-au fost întâmpinate cu entuziasm de colegii parlamentari, unii dintre ei clienți ai clarvăzătoarelor. Cu toate că probele despre felul cum sunt prostiți oamenii și lăsați fără bani circulă și pe Youtube: ex-ghicitoarea Ortanța mărturisește că atât ea cât și surorile și mama ei mințeau și jucau teatru făcând pe vindecătoarele ca să câștige ușor banul. Intersecțiile dintre politică și vrăjitorie se păstrează viu în memoria televiziunii. ”Flacăra violet” incriminată de Geoană și de soția sa pentru pierderea alegerilor prezidențiale, prezența unui personaj ocult în suita președintelui ales, hora vrăjitoarelor la ultimul Congres PSD, publicarea de ”prognoze” clarvăzătoare despre destinul omenirii la fiecare final sau început de an, contribuie la încetățenirea ideii că practicile vrăjitorești pot rezolva ce nu poate nici politica, nici indivizii. Calea a fost deschisă imediat după 1989 când ziarele românești au inventat, prin imitarea unor modele occidentale, o rubrică de horoscop, urmate de televiziuni care au impus și câte o figură vizionară (cu minime excepții, au fost alese femei) pentru a prezice zilnic destinul după criteriul zodiacului. Cu periuța între dinți și prosopul după cap, telespectatorul ascultă zilnic îndemnurile optimiste ale simpaticei Neti de la PRO TV sau, după-amiază, explicațiile astrale sofisticate ale Uraniei la Pasul Fortunei, o emisiune longevivă de pe canalul B1TV. Rătăcit în univers și pe Internet, publicul aflat în căutarea unei busole care să-l călăuzească într-o lume de neînțeles, ajunge să consume din greu junk-food mediatic.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro