Ceea ce se intampla in Coreea de Nord face parte din repertoriul international al nebunilor care fac politica pe care oamenii cu bun simt nu o inteleg. Dinastia lui Kim Il-sung, ”Presedintele Etern” si bunul prieten al “Marelui Carmaci”, va continua pana in momentul cand acest nefericit popor va reusi sa iasa din nenorocirile provocate de aceasta familie de nebuni. Moartea lui Kim Jong-II si numirea lui Kim Jong-Un (Kim Jong-eun) in locul defunctului dictator perpetueaza aceasta dinastie comunista spre a treia generatie a familiei Kim – o adevarata dinastie rosie!

PoliteiaFoto: Politeia

Dupa lupte intestine care au avut loc la “curtea” defunctului dictator se pare ca partida aleasa de armata a castigat sau cel putin asa se pare. Sora vitrega a respectivului defunct, numita si Kim Kyong-hui, căsătorita cu Song Chang-tek, a incercat sa devina biroul numarul 2 peste “cadavrul” nepotului castigator al mostenirii, adica Jong-un, “Tânărul General”, impingandu-si sotul spre locul care a fost eliberat ieri. Probabil ca respectiva a pierdut partida si o asteapta nu dintre cele mai bune vremuri.

Cine este Kim Jong-Un (King Jong-eun) si care ar fi schimbarile asteptate in aceasta amarata tara? Kim Jong-Un, născut în 1983 (1984) a avut parte de o educatie aleasa, fiind student in Elvetia la “Scoala de Studii Internationale din Berne”. Respectivul Jong-un a fost elevul acestei scoli sub pseudonimul Pak Chol, ca fiul unui emigrant coreean de profesie sofer. Cam prin 2000 – 2001 respectivul student a disparut, probabil fiind chemat de urgenta acasa dupa incercarea fratelului lui mai mare, Kim Jong-nam (care trebuia sa-si mosteneasca tatal), sa fuga in Japonia cu ajutorul unui pasaport fals. Oficial s-a anuntat ca respectivul fugar suferea de tulburari psihice si ca ar fi vrut sa viziteze parcul Disneyland din Tokyo.

Primele aparitii formale ale “mostenitorului” desemnat oficial drept “marele succesor” au avut loc in anul 2010. In aceasta perioada Jong-Un a devenit Daejang (adica general cu patru stele in armata americana).

Conform constituţiei, Coreea de Nord este o republică socialistă, de fapt o dictatură absolută pur stalinista. Kim Ir-sen, “Presedintele Etern,” a înlocuit marxismul cu o ideologie adaptata la realitatile si la cultura coreeana - juche.

Aceasta ideologie sau daca doriti, doctrina de stat a Nord Coreei, este o sincrezie intre comunismul stalinist si traditiile coreene medievale. Probabil contactul care l-a avut Nicolae Ceausescu pe la inceputul anilor ’70 cu Kim Ir-sen si cu principiile acestei doctrine a dat nastere la comunismul-nationalist, adoptat de el si la protocronismul feroce al acelor ani.

Doctrina juche este bazata pe trei principii distincte: (1) chaju – suprematia ideologiei politice in viata zilnica a cetatenilor; (2) charip – construirea unei economii independente fara ajutoare din afara tarii si fara nici o deschidere spre cei considerati straini cauzei poporului corean; (3) chawi – apararea natiunii fara ajutorul nimanui, cu orice risc si orice mijloace. Daca veti citi discursul lui Kim Jong Il (On the Juche Idea) din 1982, cu ocazia implinirii a 70 de ani ai “Presedintelui Etern”, Kim Il Sung , veti intelege poate, unde au inceput adevaratele probleme ale Romaniei anilor ’80.

Aparatul de stat este dominat în totalitate de către Partidul Muncii din Coreea, al cărui rol conducător exclusiv este declarat în constituţie. Există şi două partide minore, aceste trei partide fiind unite în Frontul Democratic pentru Reunirea Patriei. Organul suprem de stat este parlamentul, al cărui membrii se aleg pe o perioadă de 5 ani. Parlamentul se întruneşte în plen doar odată sau de două ori pe an, în restul timpului ţara fiind condusă de prezidiul parlamentului. Preşedintele prezidiului, în momentul de faţă (2010) Kim Yong-nam, este teoretic conducătorul statului. Practic insa, tara este condusa de Comitetul Naţional de Apărare, care il are drept conducator pe Kim Jong-il.

Coreea de Nord de astazi este in mare parte rezultatul Războiul coreean, o prima manifestare “calda” a Războiului Rece, care a debutat în ziua de 25 iunie 1950 si s-a terminat pe 27 iulie 1953 cu semnarea unui armistiţiu, respectat mai mult sau mai putin pana in zilele noastre. Războiul din Coreea a inceput la 25 iunie 1950, cand Coreea de Nord invadează Coreea de Sud, trecând paralela de 38 grade, graniţa stabilită de comun acord de SUA şi URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Statele Unite ale Americii, împreună cu trupele de menţinere a păcii ale ONU, intervin pentru Coreea de Sud. Trupele ONU au cuprins contingente din 17 tari membre ale organizatiei. De facto principalel beligerante au fost Sud-Coreea si SUA dintr-o parte, si China si Nord Coreea din cealalta parte. Despre acest razboi, inutilitatea lui si greselile ambelor parti voi scrie intr-o postare urmatoare. Rezultatul a fost dezastruos: aproximativ 2.5 milioane de civili morti sau raniti; datele oficiale arata ca SUA au avut 40 de mii de morti, China 185 de mii de morti, Nord Corea 215 mii de morti si Sud Coreea 137 de mii de morti, mai multe detalii puteti citi aici

Citesate tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro