De un cinism desavarsit, Elena Udrea l-a anuntat, marti seara, la o vasta adunare a unui partidulet inexistent, pe Cristian Popescu zis Piedone drept coordonatorul de campanie al PDL-UNPR pentru alegerile din Bucuresti. Nu mai departe de acum cateva luni, spaima tarabagiilor din sectorul 4 declansa, alaturi de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, actiunea “Salvati Bucurestiul de Elena Udrea”. Azi, sefa PDL Bucuresti il numeste fara prea multe explicatii “cel mai bun sef de campanie”. Totusi, ce calcule stau la baza acestei achizitii stranii? Ce nevoie avea de primarul sectorului patru? Ce inseamna asta pentru Udrea?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Daca se mai intreaba cineva who the fuck is Piedone, dati repede o cautare pe Antena3, unde fiara targurilor si oboarelor era abonata pe vremea cand Dan Voiculecu spera sa o impuna candidat la primaria generala din partea USL. Iata un reportaj propagandistic cu adevarat simpatic: Cetatatenii din sectorul patru il prefera grasut pe Piedone. Sunt altele si mai tembele. Un taximetrist a fost injunghiat in sectorul patru. Ce masuri veti lua? La cald, fiecare are cate o parere, zice Piedone timid. Prinde curaj si elaboreaza: Munca de preventie. Si nu stiu daca preventia la soferii de taximetre poate fi prevenita, pentru ca orice client poate izbucni in orice loc.

Fraza suna ca o apoftegma fara sens din simplul motiv ca, daca-l veti urmari mai atent, veti observa ca personajului ii sta in obiecei sa vorbeasca alandala. Pare sa aiba ceva dificultati in concentrarea de durata. De regula, nu vorbeste. Tipa la vanzatorii din piete, rupe autorizatii de pe usi in fata camerelor de luat vederi, urla fioros la cate-un angajat la negru proaspat trezit din somn. Cu fiecare legatura de ceapa zvarlita pe jos si strivita live sub tonajul sau, Piedone simte cum ia greutate in sondaje.

Zmeul cu ochelari pare sa fi invatat insa, la fel ca alti primari, ca pe langa propaganda trebuie sa lasi ceva in urma ca sa te aleaga lumea. Pana si potentialii rivali il vorbesc de bine. De la Sorin Oprescu aflam, via Antena3 desigur, ca Piedone “este un tip supermuncitor, ca se zbate, ca a facut pentru cetatenii sectorului patru o multime de lucruri. Singurul primar pe care l-am gasit la 4 dimineata pe strada era Piedone cand napadise zapada pe strazi...

Tot acest amestec de populisme plus ceva gospodareala a facut ca Piedone sa nu aiba astazi rival in sectorul 4 si sa se mentina la scoruri ametitoare in sondaje. In schimb, PDL continua sa se zbata la procente mici intr-un oras care fusese odinioara fieful dreptei. Or, PDL are pretentia de a fi ramas singur pe dreapta, acuzandu-i pe liberali ca au virat la stanga odata cu formarea "Aliantei Socialiste". Realizand ca n-are sanse sa cucereasca sectoarele dominate de adversari puternici, Elena Udrea, aleasa in noiembrie 2010 presedinta filialei PDL Bucuresti, a incercat in prima faza sa desfiinteze pur si simplu sectoarele.

A promovat, va amintiti, la inceputul anului legea Capitalei si a fortat un referendum sinucigas, ceea ce i-a determinat pe Piedone si Chiliman sa declanseze actiunea “Salvati Bucurestiul de Elena Udrea”. A fost nevoie de interventia lui Traian Basescu pentru a ingropa un proiect politic prost gandit si cu efecte catastrofale pentru PDL, daca Udrea ar fi insistat in promovarea lui.

Cum planul desfiintarii sectoarelor a esuat, Udrea a schimbat foaia. Daca nu-i poti ucide, daca nu-i poti invinge, cumpara-i. Insa apelul disperat la solutii externe, la tradatori si oportunisti, este confirmarea esecului sau in primul an petrecut la sefia PDL Bucuresti. Faptul ca n-a reformat din temelii filiala, ca n-a gasit oameni noi si credibili, capabili sa schimbe garniturile prafuite si figurile ultra-populiste de primari de sector, indica faptul ca PDL va tine la distanta mult si bine alegatorii de dreapta din Capitala. Majoritatea bucurestenilor vor avea iarasi motive sa ramana, la alegerile comasate din noiembrie 2012, inchisi in casa, scarbiti pe buna dreptate de oferta deplorabila.

Pe cine se bazeaza Udrea astazi in Bucuresti? Pe Ontanu la sectorul doi (UNPR, ex PSD), pe Piedone la patru (ex-PC) eventual pe Vanghelie la cinci (inca in PSD, dar proaspat decorat, uns cavaler de presedintele Basescu!!!)? Asta-i modernizarea, asa arata reforma? Cu ei ar putea sa castiga, in mod pragmatic, alegerile la sectoare. Dar nu va recupera respectul si increderea pierdute. Vor fi, cel mult, victorii rusinoase, rezultate din combinatii neprincipiale si compromis, nu din constructii inteligente. Ca ministru a facut progrese vizibile, ca om politic face, vorba colegului ei de partid, Cristian Preda, erori capitale. Cu Piedone, Udrea formeaza in Capitala cuplul dinamita. Arunca in aer orice speranta.

NOTA: In campania din 2008, Adriean Videanu il acuza pe Cristian Popescu Piedone, cu documentele pe masa, ca si-a obtinut, la Pitesti, permisul de conducere prin frauda. Daca, sa zicem, Videanu s-ar gandi sa candideze anul viitor la Primaria Capitalei, Piedone se va ocupa de campania lui?