Rusia postcomunista a avut ghinionul unei elite profund nedemocratice. Oamenii nu sunt foarte interesati de Rusia astazi. Sentimentul la Washington este ca nu exista suficient timp pentru Rusia si ca Rusia nu este foarte importanta, explica Anne Applebaum.

Anne ApplebaumFoto: Institutul Polonez

Occupy Wall Street ridica probleme valide, dar nu sunt eficienti. Nu este suficient doar sa instalezi corturi in centrul unui mare oras. Si ei nu propun o alternativa.

Anne Applebaum, castigatoarea premiului Pulitzer in 2004, a acordat pentru Contributors.ro un inteviu in care vorbeste despre cartea ei Gulag. O istorie, miscarea Ocuppy WallStreet si situatia “trista” a Rusiei

Costin Ionescu: Curand va veti lansa cartea Gulag. O istorie in Romania.De ce ar fi interesati romanii de o astfel de carte?

Anne Applebaum: E mai degraba o intrebare pentru romani, decat pentru mine. Cu siguranta au existat romani in Gulag, deci este vorba si de istoria unor compatrioti ai dvs. De asemenea, istoria Uniunii Sovietice si a Gulagului este o parte importanta a istoriei secolului XX. Daca nu cunosti aceasta parte a istoriei este greu sa intelegi alte evenimente. Dupa Holocaust este cea mai mare tragedie ce a a vut loc in Europa secoluui XX. Pentru a fi o persoana civilizata, trebuie sa stii ce s-a intamplat, fie ca esti roman, britanic sau italian.

Costin Ionescu:V-ati referit la Holocaust. In introducerea cartii, descrieti o scena din Praga post-comunista. Occidentali care n-ar folosi niciodata simboluri naziste cumparau fara probleme, pe strazile capitalei cehe, suveniruri reprezentand simboluri sovietice. In ultimii ani, cartea dumneavoastra si alte carti pe tema Gulagului si a crimelor comuniste au descris intr-o lumina noua teroarea sovietica. Totusi, cum se face ca, pe podurile din Praga, strainii cumpara in continuare acele statui reprezentandu-l pe Stalin sau costume militare sovietice?

Anne Applebaum: Experienta sovietica si experienta tarilor est-europene nu au fost intelese in Occident din mai multe motive,. Mai intai, pentru ca pe vremea Uniunii Sovietice nu a existat un acces la arhive, nu am avut fotografii, dovezi a ceea ce s-a intamplat asa cum am avut pentru atrocitatile comise in cel de-al Doilea Razboi Mondial. In al doilea rand, pentru ca in memoria Vestului pentru acea perioada, noi ne aminteam de Stalin ca find aliatul ce ne-a ajutat sa-l infrangem pe Hitler. A fost destul de dificil pentru noi sa ajungem la concluzia ca de fapt amandoi au fost rai. De cand a fost publicata cartea mea in 2003, tradusa in multe limbi, acum si in romana, s-au produs schimbari. Exista o mai buna cunoastere in Occident a destinului Europei de Est, datorita faptului ca tarile est-europene fac acum parte din Uniunea Europeana si pentru ca din 1989 incoace au fost scrise multe carti de istorie.Fata de ceea ce am scris in introducerea cartii acum mai multi ani situatia s-a mai schimbat.

Costin Ionescu: Simtiti in aceasta parte de lume de care sunteti adanc legata, prin munca dvs si prin faptul ca sunteti casatorita cu un politician polonez, o modificare substantiala a felului cum e vazut trecutul comunist?

Anne Applebaum: Da. Dar lucrurile stau diferit de la tara la tara pentru ca politica istoriei a fost diferita. Exista diferente mari intre felul in care Polonia se raporteaza la istorie si felul in care Rusia se raporteaza la istorie. Nu pot face o afirmatie generala pentru toata regiunea. Dar dezbaterile devin mai inteligente si mai bine informate iar oamenii incep incet sa aiba un mai bun simt al istoriei. Nu este perfect, in unele parti e mai bine decat in altele.

Costin Ionescu: Cum influenteaza acest simt al trecutului miscarile populiste sau nationaliste care au aparut in intreaga Europa, in tarile afectate de criza?

Anne Applebaum: Nu cred ca miscarile acestea sunt influentate de istorie. Trecem acum prin cea mai mare criza de care a avut parte capitalismul, recent vorbind, dar in mod uimitor oamenii nu vorbesc despre o revolutie comunista. Motivul pentru care nu vorbim de despre asa ceva este acela ca exista adanc in oameni constinta esecului comunismului. Nu auzim pe nimeni vorbind despre alternativa la democratie. Asistam la o revolta a nemultumirii, dar nu vedem pe nimeni propunand o alternativa fascista sau comunista. Istoria lor este binecunoscuta si oamenii nu mai au incredere in astfel de alternative.

Costin Ionescu: In tarile occidentale se fac auzite tot mai multe teorii utopice, de cele mai multe ori in randul miscarilor de stanga. Si cresc miscari precum Occupy Wall Street sau Partidul Piratilor …

Anne Applebaum: Dar niciuna dintre acestea nu a propus alternative reale. Occupy Wall Street ridica probleme valide, parte din critica lor este valida si merita sa fie discutata. Dar pana nu adera la o dezbatere politica reala, nu sunt eficienti. Nu cred ca este suficient doar sa instalezi corturi in centrul unui mare oras. Nu vei obtine nimic prin asta. Si ei nu propun o alternativa. Deci, pentru a fi eficienti, trebuie sa adere la procesul democratic, sa formeze partide sau sa se alature unor partide daca vor sa influenteze dezbaterea. Nu exista nicio alternativa despre care sa spuna ca este mai buna decat ce avem acum. Nu am auzit de niciuna pana acum.

Costin Ionescu: Avand in vedere situatia actuala din Europa, care este perspectiva dumneavoastra asupra recentelor initiative ale presedintelui rus Vladimir Putin de a presa pentru o Uniune Euro-Asiatica? Cum ar afecta relatiile Rusiei cu Europa si cu SUA?

Anne Applebaum: Sincer, Rusia va descoperi la un moment dat – dar nu stiu cand o vor face – ca cea mai mare amenintare la adresa suveranitatii sale si a puterii sale, asa cum e ea acum, nu vine dinspre SUA, ci dinspre China. Sunt deja mult peste un milion de chinezi care traiesc in partea rusa a frontierei, orasele chinezesti de la frontiera siberiana sunt mult mai bogate si mai prospere decat cele de dincolo de frontiera, din Rusia. Iar la un moment dat rusii vor ajunge la concluzia ca ar fi mai bine sa faca parte din Occident, decat sa fie un spatiu intermediar, slab, intre o China foarte puternica si Europa de Vest. Astept ca ei sa descopere acest lucru. Unii oameni de la Moscova l-au descoperit deja, dar, evident, Putin nu a facut-o inca. Nu dau prea multa atentie acestei Uniuni Eurasiatice: nu ma deranjeaza in vreun fel, dar nu cred ca are prea mult potential sa reziste sau sa devina foarte puternica. Sa o faca, foarte bine.

Costin Ionescu: Ce va spune intentia lui Putin de a candida din nou la Presedintia Rusiei despre viata politica din aceasta tara, la 20 de ani de la caderea Uniunii Sovietice, pe care, recent, a descris-o drept “Marea Rusie”…

Anne Applebaum: Rusia a avut un mare ghinion cu noua sa elita. Este o elita profund nedemocratica, interesata sa ramana la putere pentru a-si proteja propriile privilegii si proprii bani. Poporul rus nu a gasit inca o cale prin care sa schimbe acest lucru, ceea ce rau. Gasesc ca Rusia este un loc foarte trist acum, nu stiu daca ar trebui sa spun acest lucru, gasesc ca e foarte dificil sa mergi acolo.

Costin Ionescu: De ce spuneti asta?

Anne Applebaum: Cred ca este trista. Devin nefericita cand ajung in Russia, deoarece ma intristeaza ceea ce s-a intamplat. Speram sa fie mai bine.

Costin Ionescu: Cum descrieti atitudinea SUA si a tarilor vest-europene fata de actualele tendinte din viata politica rusa?

Anne Applebaum: Oamenii nu sunt foarte interesati de Rusia in acest moment. Au probleme mult mai importante de rezolvat. Rusia s-a marginalizat nedorind sa faca parte din lumea occidentala si slabeste pe an ce trece. Devine tot mai putin importanta. Daca ar fi ales cu toata inima sa adere la institutiile occidentale, ar fi putut sa joace un rol mai important. Dar sentimentul la Washington este ca nu avem prea multa influenta acolo si ei (rusii – n.r.) nu sunt chiar interesati sa ne ajute, deci nu exista suficient timp pentru Rusia. Oamenii (la Washington – n.r.) se concentreaza asupra lumii arabe, asupra crizei europene, asupra altor lucruri. Iar Rusia nu este deloc unul dintre cele mai importante lucruri, la Washington sau oriunde.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro