Dreapta a câștigat clar alegerile din Spania, în defavoarea partidului socialist aflat la guvernare. În Uniunea Europeană stânga mai este la putere într-un singur stat, în Danemarca. Se poate spune că în vreme de criză politica economică de dreapta este mai convingătoare decât cea de stânga. Era de așteptat atunci când vine vorba de măsuri de austeritate, pentru că bunul simț comun spune că atunci când nu ai bani e preferabil să cheltui mai puțin decât să te împrumuți. Este însă oarecum surprinzător că mesajul taxării suplimentare a bogaților nu a prins mai bine – oare pentru că nu a fost suficient de clar articulat? Las pentru alt articol această discuție, pentru a ajunge la întrebarea din titlu: ar trebui să ne îngrijoreze căderea socialiștilor, a stângii în general? scrie Ovidiu pe blogul La coltu' strazii.

Prima mea reacție a fost să mă bucur. Mă regăsesc în politicile economice de dreapta și nu în cele propuse de socialiști. Am stat însă apoi și m-am gândit la echilibru. Încotro o va lua o Uniune Europeană dominată clar de Partidul Popular? Și ce efecte va avea acest lucru asupra noastră, săracii Europei?

Problema principală este că dreapta nu înseamnă doar politici economice. Tot de dreapta sunt coalițiile la putere din Olanda și Finlanda, cele ce au blocat intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Au făcut-o pentru că au în componență partide radicale și au avut nevoie de o decizie care să mulțumească electoratul acestora. Și tot de dreapta este guvernul francez, cel care prea des cade în capcana populismului.

Dacă vreți o comparație românească, este de dreapta, din partidul popular european, și universitarul liberal Cristian Preda și teologul cu simpatii legionare Mihail Neamțu. Un PDL condus de Preda sau de Neamțu ar promova politici economice de dreapta. Însă când vine vorba de drepturi și libertăți situația stă altfel. Aș vota cu încredere cu Preda, dar mi-e teamă de un Neamțu ajuns la putere. Desigur că în acest paragraf cei doi sunt doar două etichete pentru argument.

Uniunea mea Europeană este construită pe niște valori care vin dinspre stânga: drepturile universale ale omului, libertate, egalitate de șanse. Îmi doresc să trăiesc într-o Europă care promovează coerent o politică economică liberală, însă nu vreau să renunț la fundamentele principiale ale Uniunii. De aceea mă bucură ascensiunea dreptei, dar mă îngrijorează căderea socialiștilor. Chiar dacă nu-mi plac politicile ei economice, avem nevoie de o stângă puternică pentru a balansa excesele dreptei.

Comenteaza pe blogul La coltu' strazii.