Limbajul bataliilor politice era chiar mai violent, inainte de razboi decat este acum. Nu au existat alegeri in istoria Romaniei care sa nu fie contestate, cu exceptia perioadei comuniste. Legile electorale s-au schimbat foarte des, in medie una la 10 ani. Intra in articol pentru a urmari un interviu cu profesorul Cristian Preda despre ultima sa carte, Rumanii fericiti.Vot si putere de la 1831 pana in prezent.

Cristian Preda Foto: Hotnews

Romanii voteaza de aproape doua sute de ani, mai precis de la 1831. De fiecare data votarea a fost altfel, sub alte legi electorale, sub alte constitutii, sub alte relatii intre executiv si legislativ, sub alte raporturi cetatean-stat. Daca suntem atenti la toate aceste diferente vom putea intelege mai bine natiunea romana, democratia si drumul accidentat al modernizarii Romaniei. Vom sti poate mai clar si ce sa ne dorim astazi.

Invitam cititorii interesati de istoria democratiei romanesti la o discutie online cu profesorul Cristian Preda pe marginea ultimei sale carti aparute, Rumanii fericiti.Vot si putere de la 1831 pana in prezent.(Polirom 2011)

Volumul este o incursiune istorica, cu o scriitura densa, alerta, plina de detalii semnificative, ce intentioneaza sa raspunda, pentru diferite etape istorice, la intrebari precum:

- Cum au fost organizate puterile in Constitutii si cum au interactionat ele in realitate?

- Cum e amenajat legal votul, dar si ce fac cetatenii atunci cand se duc la urne?

- In ce masura puterea e influentata de rezultatul votului?

Sintagma “rumanii fericiti” din titlul cartii este preluata dintr-o scriere de la 1838 a deputatului Ion Campineanu, text ce marcheaza in opinia lui Cristian Preda “inceputul istoriei reprezentarii romanesti”. A cerceta in ce masura sunt “rumanii” fericiti era pentru Ion Campineanu scopul si menirea celor alesi sa-i reprezinte in institutiile legislative pe cetatenii romani.

Conceptul cartii

- Ideea de la Pierre Manent pe care am introdus-o in carte este aceea ca istoria politica trebuie sa fie inteligibila, sa poata sa fie povestita, relatata unui om normal constituit. Nu trebuie sa avem un limbaj mult prea tehnic, pentru a deslusi istoria politica.

- Unul dintre marile pariuri ale politicii moderne este acela de a transcrie idei, nu exista ceva in politica moderna care sa nu fi existat sub forma unui concept. Una dintre observatiile lui Manent, pe urmele altor mari filosofi politici precum Leo Strauss, este aceea ca spre deosebire de politica antica, in politica moderna intotdeauna avem un proiect – cineva a gandit inainte ca ceva sa fie instituit.

- “In cazul particular al acestei carti, a fost important sa vad cum anume s-au proiectat alegerile, cum s-au scris legile, ce dezbateri au fost in fiecare epoca in parte pentru a vedea ce s-a in realitatea factuala. Trebuie sa citesti mai intaii acest proiect modern pentru a vedea in ce fel elitele politice, cetatenii l-au pus in opera

Luptele politice au fost determinate de pasiuni si idei

Cel mai mult in violenta luptelor politice au contat pasiunile

In campaniile electorale vom gasi un limbaj foarte violent. Felul in care se calificau politicienii unii pe altii e de o violenta pe care nu o intalnim nici astazi. Limbajul care caricaturizeaza adeversarul, limbajul care insulta sunt date ale politicii romanesti de multa vreme

Mihail Kogalniceanu, o statuie de neclintit a istoriei nostre, e acuzat de Camere ca a semnat tratatul cu rusii in urma caruia ne cucerim independenta in 1877, e destituit si e foarte urat tratat. E un tratament prin care trec toate marile noastre figuri istorice.

Distinctia esentiala pentru a descrie confruntarile politice de atunci este cea intre idei si convingeri pe de o parte si pasiuni. Nu grila intereselor este cea mai semnificativa, desi ea a fost folosit de unii istorici.

Contestarea politica la romani

- Contestarea politicienilor si chiar a alegerilor vine din trecut. Alegerile comuniste au fost singurele alegeri care nu au fost contestate.

- Ar trebui scrisa o istorie a contestarii politice in Romania.

- Pana astazi, au existat 19 legi electorale in Romania, una la 10 ani.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro