Doar o “poveste” mai salveaza Loteria

de Cristian Dogaru     http://cristiandogaru.blogspot.com/
Luni, 21 noiembrie 2011, 7:51 Actualitate | Opinii


Marele premiu de peste 7 milioane euro s-a dat in data de 13 la ora 13,13. O tripleta fantastica, o poveste reusita. Suficient sa incerci data viitoare numarul de la pantofi, varsta nevestei si numarul de aventuri galante din viata ta, daca sunt identice, nu? In conditiile in care marile premii se iau cam de doua ori pe an (precedentul castig substantial-41 milioane lei, fata de 31 milioane duminica trecuta-data din aprilie), numarul de variante jucate pe 13 noiembrie n-a reprezentat decat un procent anemic de... 9%.

Cat ia statul din toata afacerea asta? Se vede foarte bine din datele oferite publicului dupa marele castig din 13 noiembrie. La urmatoarea extragere (17.11), incasarile au fost de peste 944.000 lei iar premiile totale insumau doar  434.000 lei. Cu alte cuvinte, jucatorii s-au batut pe 45% din incasari. Evident, reportul de la categoria I (220.000 lei) a reprezentat grosul.

Ce sanse sunt de a prinde un castig la categoria I dupa ce aceasta tocmai se daduse cu o extragere in urma? Evident, infime. Dintr-un numar de aproape 14 milioane de variante posibile (13,983 milioane mai exact), pe 17 noiembrie s-au jucat doar 196.860, adica 1,4%! Intelegem de aici si de ce marile castiguri vin atat de rar. Nici in 13 noiembrie, data marelui castig de peste 7 milioane euro, numarul total de variante jucate n-a fost extraordinar de mare; in procente, sub 9%, adica 1,2 milioane variante (pe larg aici).

De ce s-au plictisit de loterie fanii sai? In primul rand pentru ca organizatorii, spre deosebire de jucatori, merg mereu la sigur plecand cu grosul sumelor colectate. Ati vazut mai sus cat se vireaza spre fondul de castiguri din incasarile totale. Nu uitati insa ca si castigurile acordate sunt impozitate. Iar impozitul merge pana la 25% pentru castigurile mari. De pilda, pe 13 noimebrie, ziua cea mare cu 3 x 13, fondul total de castiguri a fost de 32,9 milioane lei iar premiul de la categoria I de 31,5 milioane lei. Din cele 31,5 milioane, 25% au fost retinute ca impozit (aproape 8 milioane lei). Adaugati asta la sumele deja retinute din incasarile fiecarei extrageri (partea leului) si avem explicatia apetitului anemic pentru cele “6 bile norocoase”.

Apoi, chiar daca sansele reale de a da marea lovitura sunt mici (doar doua mari castiguri in 2011, la fel ca in 2009 de altfel) nici cei clasati pe locul doi (5 numere exacte) nu dau lovitura. De pilda, norocosii cu 5 numere pe 13 noiembrie (20 castiguri) n-au luat decat 20.000 lei, o suma care e bine sa-ti pice din cer dar care nu te scoate din foame pentru o viata. Si nici macar daca acest castig il ia o singura persoana (pe 17 noiembrie a existat un castigator la categoria a II-a, cu 5 numere, la care au mers 73.000 lei inainte de impozitare) lucrurile nu se schimba substantial.

In concluzie, Loteria avea nevoie de un carlig de marketing pentru a alimenta folclorul in jurul celui mai popular joc al sau, 6/49. Pica deci la tanc o noua provocare numerologica (13 noiemebrie, ora 13,13-apropo, 13 e cel mai jucat numar la 6/49!). In lipsa unui numar mai mare de jucatori, e buna si o poveste. Cine zice ca Loteria nu are Noroc?


Citeste mai multe despre   
9008 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  falimentul norocos (Luni, 21 noiembrie 2011, 8:17)

  danarad [anonim]

  pretul variantei simple la 6/49, este exorbitant pt un salar minim,comparati pretul variantei de la euroloterie-salar mediu zona euro si romania, cotele la pariuri sportive, sunt mult mai mici (linga agentia loto, au un perete comun este o casa de pariuri, intotdeauna plina, agentia loto, fireste goala !).incepind de la preturi si pina la sisteme de joc, e in dezavantajul loteriei, dar si indemnul fostei sefe de la loterie de a juca doar cei cu bani !
  prostia lor e ca au ucis si increderea in loterie.
  puteti verifica cite variante se jucau dumunical , la inceput la 6/49, si cite se joaca acum.
  • +4 (4 voturi)    
   Impozit pe... (Luni, 21 noiembrie 2011, 13:58)

   Close [utilizator] i-a raspuns lui danarad

   Stiti ce spun matematicienii despre loterie. Impozit pe... Nu suntem doar saraci, suntem si prosti. Mereu sa pice din cer, sa castigam la noroc. Pentru ca cei mai multi care joaca sunt niste amarati care doar in castigul la Loto isi mai pun sperantele.
 • +6 (10 voturi)    
  Buna observatia (Luni, 21 noiembrie 2011, 8:43)

  Ana [anonim]

  Loteria asta nu mai este un joc de noroc, este un joc aranjat.Sumele se tot transfera , foarte interesant ca nu apar cistigatori decit la sume foarte mari, cind, cistigatorul este un anonim de undeva sau politist sau o persoana foarte de incredere care, foarte interesant cistiga o suma imensa de bani si nici macar nu se bucara, aproape ca nu face nimic cu banii. Este evident ca acei bani nu sunt ai lui ca se impart intre cei de la loterie`,Baietii destepti` din Romania stiu sa se descurce in orice situatie cind este vorba de `le ciordale`Unde sunt banii lui Ogica ?Ogica a fost o alta victima a celor de la Loterie. Dobitocul a facut puscarie si altii au luat banii. Escroaca aia care tot apare pe la televiziuni stie mai multe, ...!!!!
 • +8 (10 voturi)    
  Printre randuri (Luni, 21 noiembrie 2011, 8:58)

  iou [anonim]

  Vrei sa insinuezi asa subtil cum ca Loteria scoate ce numere vrea ea, cand vrea ea? Ca dc. asta vrei sa faci in articol, era mai bine dc. o ziceai direct, ca practic asa se intampla.
 • +5 (5 voturi)    
  loteria (Luni, 21 noiembrie 2011, 9:03)

  dorin valeriu [anonim]

  Dela infiintarea ei, castigurile la Loteria Romana erau scutite de impozit, asta pana la ministeriatul lui Remes, cel care a introdus impozitul de 20% pe castiguri, incalcand o traditie de peste 100 de ani. Incet-incet costul biletelor a crescut, dela 2 lei inainte de '90, cand milioane de oameni isi permiteau sa joace, la 4,5 lei in prezent, o suma totusi mare daca te gandesti sa joci mai multe variante, majorandu-ti astfel sansele de castig. Pofta de a-si creste veniturile a determinat apoi pe organizatori sa multiplice numarul jocurilor, dela unu la patre-cinci sisteme in prezent si la introducerea tragerilor bisaptamanale. De unde sa mai scoata oamenii atatia bani, chiar si speranta oarba a devenit prea scumpa pentru majoritatea romanilor! Nu e prima oara cand lacomia excesiva darama o afacere profitabila !
 • +7 (7 voturi)    
  perfect (Luni, 21 noiembrie 2011, 9:05)

  john [anonim]

  Perfect adevarat. Bun articol. Ai uitat insa despre semnele de intrebare care planeaza asupra extragerilor avand in vedere ca totul este computerizat si se stie foarte usor ce numere ar trebui sa iasa pentru a castiga doar un singur bilet.
  Inca ceva, parca jucatorul a spus ca a cumparat biletul gata facut. Deci la ce ora a fost jucat ? Sau la ce ora a fost cumparat ? Pun aceste intrebari in caz ca este adevarat ca l-a cumparat "de-a gata" din agentie.
 • +7 (7 voturi)    
  O poveste... (Luni, 21 noiembrie 2011, 9:08)

  Damocles [anonim]

  ...ca multe altele lansate de LN. Pentru adormit copiii, desigur! Nu pot sa nu remarc, pe langa lucrurile de bun simt mentionate in articol alte doua aspecte care cu siguranta au condus si ele la situatia de-acum. Pretul "nesimtit" al variantei de la 6 din 49 a crescut in permanenta in ultimii ani, ba mai mult, el atinge valori incredibile in lunile marilor sarbatori. Sa adaugam distributia aiurea a fondului de premiere pe categorii de castiguri ca si praful in ochi al celor 30 de lei de la categoria a IV-a. Toate aceste "smecherii" de marketing si psihologice, sunt din pacate inghitite pe nemestecate de marea masa a jucatorilor orbiti de iluzia unor castiguri care sa le schimbe radical viata......
 • +5 (9 voturi)    
  Domnilor...! (Luni, 21 noiembrie 2011, 9:24)

  stanley [anonim]

  ....trebuie sa fi extrem de naiv daca la acest moment iti poti inchipui ca Loteria romana poate fi o chestie "pe bune"Toate numerele jucate in saptamana respectiva sunt centralizate automat in programul lor iar calculatorul fiind destept stie ce numere pot sa iasa. Restul sunt detalii...
  Imi aduc aminte, pe la inceputul anilor 70, un amic, fiul unui director de filiala CEC (plecat de mult din tara), imi marturisise cum se castiga la tragerea cu celebrele carnete de CEC de 5000 lei. Atunci aranjamentele se faceau fara ajutorul calculatorului, acum este floare la ureche...Ca baietii destepti sa poate castiga, trebuie stimulata si intretinuta aceasta mare parte a populatiei care mai crede ca accidentul printesei Diana a fost pe bune, ca prabusirea turnurilor gemene a fost pe bune, ca prabusirea avionului polonez a fost pe bune, ca accidentul de masina al liderului extremei dreapta din Austria Haider a fost pe bune, ca Loteria Romana este pe bune, etc...
 • +6 (6 voturi)    
  scenariu (Luni, 21 noiembrie 2011, 9:35)

  bile [anonim]

  Nu cred ca ar fi imposibil sa se "completeze" un bilet "undeva", dupa extragere......
  • +4 (4 voturi)    
   bilete (Luni, 21 noiembrie 2011, 12:11)

   fost Contribuabil la LOTO [anonim] i-a raspuns lui bile

   Pai este foarte usor sa ai un bilet cu serie, intri in baza de date (bineinteles din interior) iti introduci numerele castigatoare si retiparesti biletul. Nu imi pare imposibil.
 • +5 (5 voturi)    
  vraja (Luni, 21 noiembrie 2011, 9:47)

  dan constantinescu [anonim]

  mai mult din 2000 nici statistica nu mai functioneaza in romania. se castiga cu bilet simplu, de catre un militian, securist, spp-ist (asta a fost cel mai tare cand a zis ca a jucat ultimii bani la un bilet simplu), ogica-omida (va amintiti ca dupa ce a facut puscarie i s-a cumparat tacerea printr-un castig) , vreun fatalist 13/13/13 sau vreun somer ca sa tina treaza speranta. in romania nici noroc nu ai voie sa ai sau poti avea norocul securistului cat II
 • +7 (7 voturi)    
  11 a 11-a 2011 (Luni, 21 noiembrie 2011, 11:50)

  CelalaltOvidiu [anonim]

  Se trezeste Bula de dimineata, se uita la calendar, si ce vede … 11.11.2011…
  - Bah, o fi vreun semn!
  Alearga la hipodrom. Pariaza la ora 11si 11 minute, cursa 11, pe calul nr. 11…
  Se aseaza in tribuna pe randul 11, locul 11, fumeaza 11 tigari, bea 11 cafele …
  La sfarsitul cursei ce crezi? Calul a iesit pe locul 11…
 • +4 (4 voturi)    
  ohooo (Luni, 21 noiembrie 2011, 11:53)

  V44 [utilizator]

  Loteria noastra s-a obisnuit de cam mult timp sa nu faca nimic, doar sa ia banu' gros. Cam ca toate afacerile tipic romanesti (exceptiile sa ma scuze).

  Circula pe mailuri si prin bloguri de multisor si o demostratie simpla cum se pot musamaliza extragerile. Si da, duminica de 13 a fost un pretext bun ca sa devina zi castigatoare - sa fie o poveste demna de telenovele si sa iasa din monotonia "de sarbatori si de alegeri".

  De ce este Loteria in declin? Fiindca nu s-au prins ca din ce in ce mai multi au vazut ca toate castigurile sunt cusute cu ata alba. Ca se castiga doar cand vor ei (si la fel de probabil cine vor ei).

  E clar ca statul are nevoie de veniturile acelea. Ca se pot plati cateva pensii (sau cativa centimetri de autostrada) cu ei. Altfel nu inteleg de ce nu le fac o vizita sa verifice pe bune niste extrageri.
  • +1 (1 vot)    
   Si nu e tot .Loteria mai face ceva straniu (Luni, 21 noiembrie 2011, 13:14)

   ogi [anonim] i-a raspuns lui V44

   ... adica din cind in cind mai schimba ceva la extrageri cam de doua trei ori pe an.Anume bilele (din cauza uzurii), un mecanism la masina , masina de extras ...etc .Gasesc ei ceva.De ce ?
   Pt ca potrivit teoriei probabilitatilor este nevoie de citeva extrageri pentru a intui sirul de numere care vor fi extrase aprox la o extragere de peste 3 luni .
   Deci chiar ca e noroc chior si nu prea are legatura cu cifra 13 .
 • +3 (3 voturi)    
  noroc pe bune (Luni, 21 noiembrie 2011, 13:15)

  Stefan [anonim]

  Fara gluma : sistemul de extragere folosit momentan este patentat ca sa poate extrage in ordinea dorita numerele dorite. Nu vreau sa insinuez nimic, e doar o informatie bine de stiut, daca cineva vrea, poate folosi sistemul sa extraga cobinatia dorita.
  Mare e lenea si nu am cautat linkul, dar daca va intereseaza puteti sa cautati descrierea patentului.
  • +3 (3 voturi)    
   fapt (Luni, 21 noiembrie 2011, 14:27)

   Cip [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   Conform unei declaratii de presa a conducerii Loto, e produs de o firma asiatica. Pe site-ul respectivei firme ( a fost o ancheta jurnalistica acum cativa ani) apar cateva informatii interesante>
   1. fiecare set de bile are un cod unic.
   2. softul care controleaza aparatura se poate permite trecerea prin fanta doar a bilelor dintr-un set anume.

   Teoretic, daca in urna se introduc bile din doua seturi diferite, 43 din setul A ;i 6 din setul B, atunci e simplu de extras doar cele 6 care trebuie!
   Cu tehnica de calcul din ziua de astazi e si mai simplu sa afli ce varianta nu s-a jucat...

   O alta curiozitate> de ce aproape mereu s-a castigat in duminica in care au fost si alegeri?
 • +4 (6 voturi)    
  6/49 (Luni, 21 noiembrie 2011, 16:53)

  Gellu [anonim]

  Intrebare: oare de ce pe vremea lui Ceausescu se castiga in fiecare saptamana, deci la fiecare extregere?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version