Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie, ne ofera o mostra de gandire care contorsioneaza realitatea. Sa citam:

"For decades the story of technology has been dominated, in the popular mind and to a large extent in reality, by computing and the things you can do with it. Moore's Law - in which the price of computing power falls roughly 50 percent every 18 months - has powered an ever-expanding range of applications, from faxes to Facebook." - The New York Times

Legea lui Moore ne spune cu totul altceva, ca numarul tranzistorilor care se pot pune pe suprafata unui circuit integrat de arie fixa se dubleaza la fiecare 18 luni.

Putem spune ca puterea de calcul se dubleaza la fiecare 18 luni, mentinand suprafata constanta. Aproape acelasi lucru se poate spune despre consumul energetic al procesorului respectiv. Aflam ca, din punctul de vedere al consumului energetic, la fiecare 1,6 ani avem o injumatatire a consumului energetic pastrand constanta puterea de calcul. Din acest punct de vedere putem spune ca drumul miniaturizarii continua nestingherit, inca.

Fizic exista limite. Nu o sa putem trece sub dimensiunea atomilor, oricat ne-am dori, putem sa trecem la calculatoare cuantice, mai avem si este un alt subiect. O solutie mai simpla este sa trecem la circuitele integrate 3D, alta poveste. Discutiile asupra subiectului sunt pline de verva. Ca si solutiile.

Dar economic problema se pune altfel. Krugman ne spune ceea ce pare de bun simt, ca daca pot sa dublez puterea de calcul la 18 luni atunci pretul se injumatateste la 18 luni. Doar ca trecerea de la o tehnologie la alta este capital intensiva, a dubla densitatea nu este acelasi lucru cu a dubla lungimea unui fermoar.

Europenii se unesc, Intel si Samsung sunt singurele companii care si-au putut mentine propriile fabrici. Majoritatea producatorilor de chip-uri externalizeaza productia in Asia. Fabricantii de circuite integrate sunt in fata sortii la care niciun producator de tuburi vidate (lampi, cum se numeau ele pe vremuri) nu s-a putut opune. Falimentul.

Si cred ca la asta trebuia sa se refere Krugman. Economic situatia e descrisa corect aici:

"Historically, the focus in the semiconductor industry was always how quickly you could move to the next geometry node, now the question is how to make money by sustaining a specific node."

Nimic nu creste indefinit. Nici aplicarea legii lui Moore nu este eterna, exista limite fizice asa cum exista limite economice.

Cat despre aplicarea legii lui Moore in domeniul energiei solare, e mai curand legea lui Demi Moore, care tocmai a divortat, ca sa pastram toate subiectele fierbinti intr-unul singur (demi - jumatate, mi-ar fi placut sa fiu eu autorul jocului de cuvinte). Aici este descris ritmul real al dezvoltarii industriei energiei solare.

Trebuie sa nu ne strangem de gat in urmatorii 20 de ani. Ca sa nu mai ziceti ca sunt negativist :-). Doar ca se pune problema limitelor fizice si a randamentului energetic.

Comenteaza pe blogul Romania obiectiva.