Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Daniel Daianu: Inselatoarele deficite agregate ale Europei

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 16 noiembrie 2011, 16:20 Actualitate | Opinii


Daniel Daianu
Foto: HotNews.ro
Oficiali ai Bancii Centrale Europene (BCE), repeta cu obstinatie ca dezechilibrele agregate ale zonei euro (UM) sunt inferioare celor ale SUA, ale altor tari mari (probabil se refera la Japonia, cu o datorie publica de peste 200% din PIB), scrie profesorul roman de economie Daniel Daianu, pe pagina de Internet a think-tank-ului European Council on Foreign Relations (ECFR).

Prin aceasta remarca se incearca, se pare, sa sublinieze ca starea de ansamblu a economiei europene (a zonei euro) nu ar trebui sa ingrijoreze mai mult decat cea a altor tari mari. Si drept este ca, daca se compara dezechilibrul de cont curent, deficitul bugetar si datoria publica agregate (ca pondere in PIB) ale zonei euro cu ale SUA cifrele sustin asertiunile venite dinspre BCE; de pilda, datoria publica a SUA depaseste 90% din PIB fiind peste nivelul din UM; deficitul bugetar al zonei euro va fi sub 5% in acest an fata de cca 10% in SUA. Dar, aceste cifre se cuvine sa fie judecate in relatie cu radacinile crizei datoriilor suverane in UE, in zona euro. Fiindca, desi nivelul datoriilor publice conteaza, cauza principala a crizei europene rezida in constructia defectuoasa a zonei euro.
  • o uniune monetara nu poate sa reziste in lipsa unor complemente de ordin fiscal
Mai mult ca oricand se vede ca o uniune monetara nu poate sa reziste in lipsa unor complemente de ordin fiscal - mai concret, in lipsa unei trezorerii comune, a unor reglementari si institutii ale pietelor financiare comune. Tocmai aceasta stare diferentiaza in mod esential SUA (sau Canada, care are si ea o alcatuire federala) de zona euro. Pe termen indepartat nu se poate exclude o criza suverana in cazul SUA, daca datoria lor publica continua sa creasca si restul lumii si-ar pierde increderea in dolar ca moneda de rezerva. Insa "criza americana" s-ar manifesta printr-o depreciere masiva a dolarului care ar conduce la o inflatie autohtona mare. Intr-o perspectiva cu care putem opera certificatele si titlurile de trezorerie americane raman intre activele cele mai sigure. Nimeni nu se gandeste la disparitia dolarului SUA, in timp ce despre viitorul zonei euro (si implicit despre euro) se discuta si se fac scenarii.
  • Cat de linistitor ar fi un deficit extern al UM relativ mic daca fractura de competitivitate intre Germania&Co si economiile sudice s-ar adanci tot mai mult?
Si nu numai ca se fac scenarii, dar pietele reactioneaza si iau in calcul evenimente de genul unor falimente suverane in zona euro, efecte de contaminare, relatia intre banci si datorii suverane, etc. Daca un stat american ar intra in incapacitate de plata nimeni nu ar pune in discutie soarta SUA ca uniune monetara, a dolarului. Capitalizarea bancilor pare sa fie mai buna in SUA decat in Europa si peste Ocean exista institutii de reglementare si supraveghere a pietelor financiare la nivel federal. Asemenea exemple pot continua. Un argument peremptoriu ca pietele nu tin cont de "deficite agregate" ale UM (UE) este ca, de la inceptutul crizei, ele discrimineaza tot mai sever intre obligatiunile tarilor membre. Convergenta intre ratele dobanzilor din deceniul ce a premers criza (si care a debutat cu introducerea euro!) a fost o eroare de evaluare, o miopie, a pietelor care a si indus supraindatorare la nivel public si privat. Acum pietele s-au trezit, chiar daca o fac cu excese in reactii. Cat de linistitor ar fi un deficit extern al UM relativ mic daca fractura de competitivitate intre Germania&Co si economiile sudice s-ar adanci tot mai mult?

Citeste textul integral al prof. Daianu

In iunie a.c., Daniel Daianu a fost invitat sa devina membru al European Council on Foreign Policy (ECFR), din care fac parte personalitati politice si culturale ale lumii contemporane. Infiintat in 2007, ECFR este primul think-tank paneuropean, ce are ca scop elaborarea si promovarea unei politici externe europene, coerente si eficiente.


Citeste mai multe despre   
1537 vizualizari


Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version