e fascinant sa constati cat timp le ia partidelor si politicienilor sa invete tehnica simpla a mersului pe bicicleta – o tehnica pe care copiii o deprind de la cativa ani : cand te inclini intr-o parte, nu invarti ghidonul in directia opusa decat daca vrei sa te trezesti cu genunchii juliti. Dimpotriva, trebuie sa-ti disciplinezi instinctele primare si, la fel ca mai tarziu, in cazul derapajului la masina, sa-l rasucesti taman unde nu-ti vine – in directia in care te inclini.

Foto:

In ultimele zile s-au facut nenumarate paralele intre eforturile PDL si PSD de a deprinde mersul pe bicicleta etica – un mers pe care, in conditii normale, trebuiau sa-l deprinda din capul locului. Daca nu, atunci macar dupa primul ciclu la guvernare. N-a fost sa fie. Si uite-asa, ne-am trezit in situatia in care nimeni nu mai are incredere in clasa politica si de pierdut a pierdut toata lumea : si partidele, si politicienii, si electoratul. Traian Basescu a fost primul care – cu un an inaintea alegerilor – a dar semnalul reaprinderii eternei lupte impotriva coruptiei. N-o mai crede multa lume, dar cei care o vor crede vor face, la urne, toata diferenta din lume, in conditiile unei nou si previzibil record al absenteismului.

Acestea fiind datele problemei, sa vedem mai intai faptele. La PDL, se stie ca la Cluj, fieful lui Emil Boc, dupa arestarea lui Bica, vicepresedintele pedelist al Consiliului Judetean, a urmat arestarea primarului Sorin Apostu. Clasa politica a Clujului a intrat in vrie. Au inceput speculatiile. S-a dat drumul la sondaje. De cealalta parte a spectrului, la PSD, razboiul Ponta – Geoana, desfasurat prin intermediul Comisiei de Integritate Morala (sic !) e interpretat de catre optimisti ca o intarziata lupta morala intre fortele reformatiei si cele ale conservatorismului. Vasile Dancu (vezi mai jos) nu e singurul de la PSD care vede razboiul Ponta – Geoana ca o maniheistica (desi intarziata) inclestare, in interiorul PSD, dintre Bine si Rau. Costi Rogozanu, bunaoara, desi ceva mai suspicios, cum ii sade bine oricarui tanar de stanga care s-a fript cu ciorba lui Iliescu, sufla si-n iaurtul lui Ponta (ca n-are oameni si nu e hotarat sa mearga pana la capat). Un amestec similar de atitudini penduland intre « ultima sansa » si « ar putea fi ceva, dar sa mai asteptam » e manifest si-n randurile pedelistilor care, fripti cu ciorba baronetului, sufla si-n iaurtul Monicai Macovei.

Buun. Avem datele, avem faptele, haideti sa sarim peste speculatii. De speculat asupra adevaratelor motive, si de la stanga, si de la dreapta, s-a tot speculat si se va mai specula in continuare. Haideti, asadar, sa ne intoarcem la bicicletele etice. Unde castiga PDL ? PDL castiga pentru ca, fara ezitare, nu doar si-a suspendat oamenii « de casa » din partid, dar Comisia de Etica si-a mai si inasprit sanctiunile, declarandu-i exclusi pe toti membrii de partid arestati preventiv. Scurt. Sec. Aspru – poate prea aspru in conditii normale, dar cu totul totului indrituit in actualele conditii. Altfel spus, PDL a stiut sa intoarca ghidonul in directia in care se inclina – cea a coruptiei.

Unde pierde PSD ? PSD pierde pentru ca faimoasa Comisie de Integritate Morala (iertati-ma daca ma mai pufenste rasul) nu discuta idei sau principii, ci oameni. De aceea, oameni precum Vasile Dancu sau Costi Rogozanu se inseala cand isi imagineaza ca exista macar umbra unei sanse de reforma a partidului si ca marea problema, intr-un fel sau altul, o reprezinta … oamenii. Nu absenta pesedistilor ‘buni’ si prezenta pesedistilor ‘rai’ e problema principala a PSD, ci tocmai absenta ideilor, a principiilor.

Simplu spus : PDL a intrat pe o panta fara iesire in momentul in care a adoptat principii. Repet: motivele, morale sau nu, calculele politice pe care si le-au facut, ne intereseaza acum mai putin. Ne intreseaza faptul ca, adoptand principii, PDL si-a ars corabiile. De acum, nu mai are de ales : fie le respecta, fie se scufunda. Cu oamenii te poti juca. Oamenii lasa loc pentru intepretari. Principiile si ideile sunt mult mai incapatanate. Si mai razboinice. Daca le ignori, te pleznesc peste bot cand ti-e lumea mai draga.

De cealalta parte, PSD se razboieste cu oamenii si isi imagineaza in continuare ca problema nu e una de sistem, de principii, ci de X sau Y, de Geoana sau Iliescu sau Nastase sau Mazare. Cata vreme PSD nu va invata aceasta lectie simpla, slabe sperante sa asistam la vreo reforma de orice fel a stangii din Romania. Si-ar fi pacat. Cineva trebuie sa tina dreapta treaza, precum tepele pe Praslea cel Voinic cu merele de aur (ha ! – la rastimpuri, ma pufneste si pe mine rasul). Daca Ponta chiar isi doreste sa reformeze PSD-ul sa inceapa de la un set de principii pe care sa-l aplice indiferent de oameni. Poate ? Nu cred. Pentru c-ar trebui sa inceapa din propria-i ograda.

Citeste tot articolul si comenteaza pe

Contributors.ro