UDMR a sustinut guvernele Boc in momente de mare restriste, atunci cand s-a pus problema amputarii salariilor si pensiilor, a reducerii deficitelor bugetare, a masurilor de reducere a numarului de bugetari, a adoptarii acordurilor cu FMI, la motiunile de cenzura la care a fost supus guvernul. Masuri dificile, dar de neevitat, daca nu doream s-o luam pe urma grecilor.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

In ciuda cantecelor de sirena ale opozitiei, UDMR n-a parasit barca puterii, iar ministri sai sunt performanti. Deocamdata nu sunt mari semne ca membri UDMR din administratia centrala ar fi angrenati in cazuri de coruptie.

Romania nu are prea multe atuuri in atragerea investitorilor si banilor pentru dezvoltarea economica. Unul dintre aceste atuuri, poate cel mai important, este stabilitatea politica. Si UDMR are meritul sau, de necontestat, in aceasta directie.

Cu atat mai regretabila este obstinatia cu care se opune proiectelor de modernizare a Romaniei, sacrificand viitorul tarii pentru false „avantaje” pe care le-ar pastra populatiei maghiare.

  1. Reimpartirea administrativa. Nu stiu de ce considera UDMR ca enclavizarea zonelor in care se afla populatie predominant maghiara este un avantaj. Harghita si Covasna sunt zone sarace, care n-au reusit sa atraga cine stie ce investitori si bani europeni. A le mentine in aceasta situatie, sub pretextul pastrarii traditiilor si culturii maghiare reprezinta o imensa eroare. Pentru ca saracia este un pret prea mare. Si pentru ca intr-o regiune mult mai mare, impreuna cu judete dezvoltate, Brasov, Sibiu, Alba, Mures, ar putea aduce infinit mai multe avantaje cetatenilor maghiari. In primul rand locuri de munca bine platite. UDMR face aceeasi greseala cu aceea de la adoptarea Legii Educatiei. Neinvatarea limbii romane se intoarce ca un bumerang impotriva populatiei maghiare, retezandu-i accesul la piata muncii nationale. Cine pierde si cine castiga?  Iar faptul ca prin aceasta reimpartire administrativa s-ar reduce birocratia, puterea baronilor,  ar creste absorbtia fondurilor europene, nu pare sa impresioneze conducerea UDMR.
  2. Votul uninominal pur. Pot sa inteleg calculele electorale ale UDMR. Dar nu poti tine prizoniera o tara intreaga doar pentru acest interes. Ca s-ar putea, la un moment dat, sa nu mai fie nevoie de UDMR pentru alcatuirea unei majoritati si atunci toata joaca asta de-a uninominalul pur sau impur  sa-i explodeze in fata. Mai ales acum, cand are concurenta importanta prin infiintarea partidului dlui Tokes.
  3. Parlament unicameral. Iarasi UDMR nu vrea ce a vrut poporul roman la referendumul din 2009. Adica o sfidare pe fata a vointei exprimate de majoritatea romanilor. Intreg poporul roman a devenit  prizonierul UDMR. Care nu vrea si pace. Iar reducerea numarului de parlamentari, propusa de UDMR, de la 476 la 388 este rizibila. Nu asta a spus poporul la referendum. A spus maximum 300 de parlamentari si parlament unicameral. Isi permite UDMR sa sfideze in continuare vointa natiunii romane, fara sa ia in calcul consecintele? Ar fi o grava dovada de miopie politica. Sunt lucruri care nu se uita!

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro