UPDATE: Comisia de integritate a PSD a decis cu 43 la 5 sa propuna C. Ex. National al PSD excluderea lui Mircea Geoana din partid.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

Mircea Geoana are o parere foarte buna despre el insusi. Pana aici nimic nou, aproape toti oamenii simt la fel. Si nu e nimic rau in aceasta autoevaluare.

Problema incepe cand insul, in cazul nostru Mircea Geoana, se crede suficient de bun pentru a conduce Romania. Esecul la mustata, de acum aproape patru ani, nu i-a schimbat determinarea. Omul se crede predestinat sa ne conduca.

Se tot lauda cu cele cinci milioane de voturi, pe care le-ar fi adus partidului. Ponta zice invers, ca partidul i le-ar fi adus lui Geoana. In fine, nu prea mai conteaza.

Se tot lauda Mircea Geoana ca ocupa un loc important in politica romaneasca, ca are relatii in strainatate, in special in America, in Rusia, a uitat incidentul cu topaiala si „Mihaela, dragostea mea”. Se baga in seama mai peste tot, nu refuza nicio invitatie. Se tine cu dintii de scaunul de presedinte al Senatului, care-i confera masini cu girofar, paza de la SPP, rolul de al doilea om in stat.

Si daca ar deveni indisponibil actualul presedinte? Prin suspendare sau altfel? Ei? Cine s-ar muta la Cotroceni, cu Mihaela si bagaje? Mircea Geoana. Asa ceva nu poate fi ratat. Se si vede in jiltul presedintelui, stapan peste butoanele SRI, SIE, MAI, CSAT si cate si mai cate. Sa-i poata suna oricand pe Obama, Putin, Merkozy, etc. Sa defileze la Bruxeless in calitate de sef de stat, pe covoare rosii. Covorul rosu a devenit tinta vietii lui Mircea Geoana. Si-ar da cinci ani din viata pentru asa onoruri.

Cert este ca de la PSD nu mai asteapta nimic. Geaba a batut apropouri ca ar mai candida odata la functia de presedinte al Romaniei. Ca pe langa cele cinci milioane de voturi ar mai strange un milion. La Vantu nu se mai poate duce, ca e pazit dupa gratii.

Dar Ponta si Antonescu si-au impartit deja functiile. Iar Antonescu are neaparata nevoie de functia de presedinte, altfel ramane somer, ca nu l-ar angaja nimeni.

Pe urma, nu e clar daca USL mai are forta sa castige alegerile viitoare. In afara de „jos Basescu” si sa plece PDL nu produce altceva decat vesnicele pomeni-promisiuni electorale. Intr-o lume care sta pe butoiul cu pulbere al datoriilor suverane. Cand guverne si tari se prabusesc sub povara filosofiei statului social-asistential.

Asa ca, odata eliminat din PSD, nelegat de credinta datorata USL-ului inrosit si obosit, presedinte al Senatului, Geoana si-ar putea rebrandui imaginea publica si politica. Trecand in tabara puterii, la UNPR, aducand ca zestre si un numar de senatori si deputati, daca va primi suficienta vizibilitate si, in orice caz, candidatura la presedintie. Sau, construind de la zero un alt partid de stanga. Lucru eronat, dupa opinia mea, evenimentele actuale din Europa si din lume fac din aceasta optiune un pariu pe un cal deja mort.

Nu e prost gandita miscarea. PDL nu prea are lideri valizi pentru candidatura la presedintie, nu se stie cati mai raman pe-afara dupa anchetele DNA, ce credibilitate mai au dupa erodarea teribila provocata de contextul economic mondial si de media mogulizata. Iar Antonescu, candidat din partea USL, este usor de invins, pe taramul relatiilor internationale, al limbilor straine, (daca il ia la intrebari in engleza, la dezbaterea televizata?), in domeniul economic, etc. Geoana crede ca s-ar putea impune, in lipsa de altcineva mai bun.

Oricum, nu-l mai intereseaza prezenta sa in PSD, lucru care ar trebui sa dea de gandit greilor Iliescu, Nastase, Sarbu, Ponta, Hrebenciuc. Atunci cand oameni vechi parasesc corabia, nu e de bine…

Daca odata cu Geoana vor pleca din PSD si suficient de multi parlamentari, Ponta are o mare problema. Nu numai ca nu reuseste sa atraga alti parlamentari, cum s-a laudat, dar ii pierde si pe cei pe care ii are. Lucru greu de explicat votantilor si, mai greu, putinilor sponsori care ar mai baga mana in buzunar pentru PSD.

Sigur, vor incepe acuzele de rigoare, tradatorii de partid sunt tradatori de neam si de tara. Iar PNL isi face deja calculele: cum ar obtine un rezultat mai bun la viitoarele alegeri, imperecheat cu un partid instabil, impovarat de tradatori, de mostenirea iliesciana, sau de unul singur? Momentul deciziei se apropie, iar USL ar putea deveni o amintire. Neagra.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro