Personal admir modalitatea in care China isi impune dominatia in lume. Fie ca ne place sau nu, a reusit sa fie al treilea pol de putere din lume, dupa Europa si Statele Unite. Multe persoane cred ca poate deveni si prima putere economica din lume. Cert este ca situatia economica din China influenteaza intreaga lume. Nu este doar o problema locala. De aceea as vrea sa va prezint mai multe informatii pe care le citim in media, incercand sa analizez riscul de incetinire a economiei chineze, scrie Ilias Papageorgiadis pe blogul sau.

  • Bursa de valori

Bursa din China se afla in scadere de 30 de luni, atingand nivelul cel mai scazut pentru aceasta perioada.

Guvernul chinez a anuntat ca va cumpara actiuni in cele mai mari banci din tara, pentru a creste increderea investitorilor.

Tinand cont de faptul ca guvernul este deja actionar majoritar la aceste banci, rezultatele asteptate nu sunt spectaculoase.

Credit Suisse, in cea mai noua analiza a sa (12.10.2011) plaseaza creditele neperformante ale bancilor chineze la cel mult 8-12%. In aceeasi analiza, se estimeaza ca exista o posibilitate ca write-off-ul necesar sa scada capitalul proprietarilor bancilor cu 65-100% in viitor. De aceea valoarea actiunilor va continua sa scada.

  • Sectorul bancar

In trecut, creditele cresteau cu 30% pe an. Dublu fata de cresterea inregistrata in SUA la apogeul bulei creditelor si de cresterea creditelor din Japonia din anii 80.

Reprezentantii FMI declara ca pretul unui apartament din Beijing este de 20 de ori mai mare decat venitul anual mediu al unui angajat, si de 14 ori pentru un apartament in Shanghai. Este triplu comparativ cu apogeul bulei din SUA, din 2008.

Aceasta crestere a creditului nu poate continua la nesfarsit. Insa este, probabil, legat de cresterea PIB-ului tarii, de 10% pe an.

Conform UBS, sectorul bancar "subteran" al Chinei este de aproximativ 630 miliarde $, aproximativ 10% din PIB-ul Chinei.

Bancile Chinezei estimeaza finantari doar pentru companiile nationale mari.

  • Economie

FMI estimeaza ca datoria totala a Chinei atinge 200% din PIB, daca adaugam "datoriile ascunse" care nu exista in calculele oficiale.

Compania ferata nationala are deja o datorie de 300 de miliarde $ si datoreaza 25 de miliarde $ furnizorilor sai cei mai mari.

Multe guverne locale au imprumutat bani pentru a dezvolta infrastructura in zona lor. Acum este dificil pentru ei sa plateasca datoriile acumulate.

Exista foarte multe informatii legate de companii din China care nu au bani pentru salariile angajatilor, oameni de afaceri chinezi care dispar etc.

Toate informatiile de mai sus nu duc, neaparat, la concluzia ca China va cadea maine. Dar sunt o indicatie a incetinirii sale economice in perioada urmatoare si este un risc ce trebuie luat in considerare cand facem calcule.

De ce? Pentru ca daca China tuseste, intreaga lume are gripa. Daca China are gripa, intreaga lume are pneumonie.

Care este opinia voastra?

PS. Pentru acest post am folosit informatii din articolul faimosului jurnalist grec, George Kaisarios, aparut pe cel mai important site economic din Grecia, www.capital.gr.

Comenteaza pe blogul lui Ilias Papageorgiadis.