Dezvoltarea spectaculoasa a spatiului cibernetic transforma lumea in care traim si ne schimba radical viata de zi cu zi. In curand aceasta ar putea deveni o provocare internationala care sa necesite o reactie globala coordonata. Insa, pana acum, dezbaterea in aceasta directie a fost mai degraba fragmentata si diluata. Noi, in Marea Britanie, consideram ca este nevoie de o schimbare. Ne trebuie urgent un consens global. Ma refer la un efort colectiv, care sa ii implice pe toti actorii spatiului cibernetic. De aceea, am invitat la Conferinta Cyber-spatiu, care se va desfasura la Londra, in perioada 1-2 noiembrie, nu numai oficiali din guverne, ci si reprezentanti ai societatii civile si ai mediului de afaceri.

Nici un guvern sau tara nu are solutia. Trebuie sa decidem impreuna cum sa mentinem beneficiile economice si sociale ale internetului si cum sa ne protejam impotriva infractiunilor si amenintarilor din mediul virtual, fara a sufoca insa inovatia.

Accesul la internet a crescut intr-un ritm incredibil: de la 16 milioane de utilizatori in 1995 la aproape 2 miliarde astazi. Aceasta dezvoltare rapida a retelei www a creat oportunitati economice si sociale uriase pe care nu le-am fi putut anticipa acum mai putin de doua decenii.

Expansiunea acestei retele globale este in interesul nostru, al tuturor: fiecarei cresteri de 10% a accesului la broadband ii corespunde o majorare a PIB-ului mondial in medie cu 1,3%. Astfel, pe langa incurajarea concurentei si a eficientei, internetul deschide si noi piete.

Industria web a devenit deja o parte esentiala a economiei noastre. In Marea Britanie, ea valoreaza 100 de miliarde de lire sterline, echivalentul a 8% din PIB, si, potrivit celor mai recente estimari, va creste cu 10% in urmatorii patru ani. In comertul on-line global se inregistreaza tranzactii in valoare de 8 trilioane de dolari anual.

Intr-un numar din ce in ce mai mare de tari, ne bazam acum pe internet pentru aproape orice, de la munca la birou si procesul de invatare continua pana la mentinerea legaturilor cu prietenii si plata impozitelor.

Internetul incurajeaza inovatia si creativitatea, precum si procesul de educare a generatii intregi, prin accesul rapid la informatii si idei. Numai pe Google se efectueaza zilnic 1 miliard de cautari.

Mediul virtual estompeaza granitele geografice, invinge diferentele culturale si religioase, apropie familiile si prietenii si faciliteaza contactul intre oameni cu preocupari similare. El a schimbat modul in care noi toti comunicam.

Internetul a incurajat transparenta si le-a permis cetatenilor sa traga guvernele la raspundere. Pentru unii, implicatiile sunt mult mai profunde. Primavara Araba a demonstrat ca schimbul de idei poate aduce transformari inimaginabile si a ajutat cetateni obisnuiti sa infrunte regimuri opresive si sa le expuna brutalitatea in fata intregii lumi.

Folosirea web-ului contribuie la imbunatatirea serviciilor publice, a reactiei la situatii de urgenta si dezastre naturale si la combaterea infractionalitatii.

In tarile in dezvoltare, internetul a adus deja schimbari majore oferind multora un viitor mai bun, de la educarea comunitatilor rurale pana la monitorizarea pacientilor cu HIV si prezicerea epidemiilor.

Pe de alta parte, expansiunea acestei retele globale a dat nastere unor provocari semnificative, care ii submineaza beneficiile si ii ameninta potentialul.

In ultimii ani conectivitatea globala a crescut foarte mult. Cu toate acestea, diferentele privind mediul digital raman substantiale: 95% dintre islandezi au acces la internet, in comparatie cu doar 0,1% dintre liberieni. Doua treimi din populatia lumii raman neconectate.

Web-ul poate fi un teren propice pentru infractori, care il folosesc pentru a fura identitati si idei, pentru a frauda guverne si companii si pentru a exploata cele mai vulnerabile zone ale societatii. Costul financiar al infractionalitatii cibernetice este substantial, ajungand, la nivel global, la un trilion de dolari pe an. Costul uman este mult mai mare. Teroristii planifica atacuri criminale pe internet si inunda chat-urile cu ideologii veninoase pentru a recruta viitoarele generatii.

Guvernele represive folosesc avantajele tehnologiei pentru a incalca drepturile cetatenilor; ele restrictioneaza intimitatea si dreptul la libera exprimare si blocheaza accesul la informatie, desi respectarea acestor drepturi ar trebui sa fie de la sine inteleasa. Diverse state folosesc noile canale de comunicare pentru a lansa atacuri ostile: ele deterioreaza infrastructura sau fura informatii secrete, promovand astfel teama de un razboi cibernetic. Amenintarea este reala: aproximativ 20.000 de e-mail-uri rau-intentionate sunt trimise in fiecare luna in retelele web ale guvernului britanic; 1000 dintre acestea au un scop ofensiv.

Nu subestimam dificultatile care ne asteapta. Unele tari nu ne impartasesc parerea despre impactul pozitiv al internetului. Nu va fi usor sa obtinem un consens larg, international. Vom avea nevoie de timp.

Aceasta este una dintre marile provocari ale erei noastre. Nimeni nu controleaza internetul, dar nici nu ii putem lasa viitorul in voia sortii. Avem sansa de a ne asigura un viitor indraznet si inovativ. Insa ne confruntam si cu riscul ca internetul sa fie folosit in scopuri distructive. Trebuie sa actionam acum, daca vrem sa protejam si sa pastram oportunitatile extraordinare pe care ni le ofera spatiul cibernetic.

La Conferinta de la Londra, speram sa stabilim o agenda care sa permita lumii sa se bucure pe deplin de beneficiile unui web sigur si securizat pentru multe generatii de acum incolo.

Puteti participa la dezbaterea pe acest subiect postand intrebari sau comentarii pe canalul de twitter al conferintei, la http://twitter.com/#!/londoncyber, sau pe contul meu de facebook, la www.facebook.com/williamhague. Solutia e in mainile voastre. Nu numai guvernele pot oferi raspunsuri.