​E mare gălăgie zilele astea pe tot internetu’ american în legătură cu mişcarea asta spontano-boemo-haotico-hippioato-hipsterită; plus revoluţionară, ipocrită, dezbinată, dezorganizată, etc. Mă refer după cum aţi bănuit la Occupy Wall Street, prescurtat OWS; sau #OWS dacă e să ne tuitărim.

Se fac miştouri cum că tinerii vin la protest ca la concerte şi că protestatarii sunt consumatorii tipici ai corporaţiilor pe care le blamează. Mişcarea e disecată pe toate părţile iar părerile sunt de tot felu’: revolta nu s-a maturizat, lipsesc liderii care sa-l coaguleze, nu există mesaj unitar, protestul fiind dezlânat într-un cocktail de diverse teme de la încălzirea globală până la pedepsirea corporaţiilor “care au stricat economia americană”. Incoerenţa OWS mi-a amintit de primul nostru personaj colectiv “Mulţimea”, vechi de la 1840:

În vremea aceasta, armaşul se suise pe poarta curţii şi, făcînd semn, strigă:

— Oameni buni! Măria-sa vodă întreabă ce vreţi şi ce ceriţi? si pentru ce aţi venit aşa cu zurba?

Prostimea rămasă cu gura căscată. Ea nu se aştepta la asemenea întrebare. Venise fără să ştie pentru ce au venit şi ce vrea. Începu a se strînge în cete, cete, şi a se întreba unii pe alţii ce să ceară. În sfîrşit începură a striga:

— Să micşureze dăjdiile! — Să nu ne zapciască!

— Să nu ne mai împlinească! — Să nu ne mai jăfuiască!

— Am rămas săraci! — N-avem bani! — Ne i-au luat toţi Moţoc! — Moţoc! Moţoc! — El ne beleşte şi ne pradă! — El sfătuieşte pre vodă! Să moară!

Acum Moţoc nu mai e boier în carne şi oase cu nume şi prenume ci ditai corporaţia la fel de lacomă dar fără identitate, cu acţionari mulţi, mulţi, mulţi şi anonimi; şi temporari cam cât durează o tranzacţie pe bursă. Care corporaţie “se împlineşte” printr-o încrengătură financiară de tot felul de metode zăpăcitoare pentru omul de rând, rămas buimac în faţa unei astfel de ştiri proaspete, citez:

J.P. Morgan’s bet against J.P. Morgan. Sounds crazy, but it worked. [...]

[...] The bank reported $1.9 billion in revenue from the bets against itself — the net income from the move wasn’t immediately available.

E de înţeles frustrarea perplexă a participanţilor OWS, confruntaţi cu multe astfel de paradoxuri din lumea derivatelor pariurilor financiare, peste care se suprapune faptul că au trecut trei ani şi bancherii sunt bine-merci la adăpostul bail-out-ului de la stat pe premisa că băncile sunt “too big too fail“. Răbdarea are nişte limite, cam ăsta ar fi singurul mesaj consistent. Nu ştiu cât va ajuta această ocupare fizică a centrelor financiare iar modelul Indignados din Spania nu dă speranţe că se va întâmpla efectiv ceva.

Însă polemica e maximă şi subiectul fierbinte. Urlă forumurile, reţele sociale, televiziunile care preiau partizan sau în râs mesajul şi pancartele din piaţă, ce se vor reprezentând clasa muncitoare a celor 99% împotriva celor 1% de îmbuibaţi. S-au făcut arestări pe motive hilare (purtarea unor măşti) iar câteva sute de arestaţi s-au organizat într-un proces împotriva autoritătilor. Paranteză: e interesant cât de obiectiv sunt prezentate ştirile în reţeaua mogului media, primarul Bloomberg. Asta în timp ce marele BBC se fereşte să propage evenimentul din fix 15 Octombrie expendiindu-l vag cu “Several demonstrations are reportedly planned this weekend in Canada and Europe, as well as Asia and Africa”.

Rezumând, ca în orice astfel de ciocniri, poliţia face exces de zel, că deh, talpa poliţienească cea mai necalificată ţine scutu’, sprayul şi bastonu’. Ba mai mult se vorbeşte de practica plasării de droguri la participanţi pentru a se putea face arestări mai facil. Iar pregătirile autorităţilor pentru marea curăţenie şi evacuare a demonstranţilor sunt în toi. Mă întreb dacă se va lăsa cu plantat de flori. Pe vremuri i se zicea USA, Uniunea Sovietică Ailaltă.

Înapoi acasă, MAI nu se lasă mai prejos cu excesul de zel poliţienesc bravând că vor să evite stupoarea colegilor vestici “care s-au trezit că n-au cadru legal să aresteze demonstranţi”. Mai multe aici despre impertinenţa modificării legii prin care se organizează şi se desfăşoară adunările publice.

Între timp, azi 15 octombrie lumea (globală) e chemată să se alăture protestului newyorkez. România e listată cu Bucureşti, Braşov şi Timişoara. Dincolo de argumentele protestatarilor, problema lor rămâne fixată chiar în titlul acestui articol şi anume impresia de hipsteri care promovează un tag pe twitter, folosesc facebook mobile şi dau share la poze făcute unii altora. Sunt curios dacă azi în Piaţa Universităţii se vor aduna mai mulţi decât au fost ieri să-l vadă pe Spiderman căţărându-se pe Intercontinental.

Citeste si comenteaza pe blogul La coltu' strazii.