De cateva zile, asist cu tristete la o farsa: autoritatile au sarit cu picioarele pe medicii din Giurgiu, facandu-i responsabili de moartea baschetbalistului american!Spun ca este o farsa, din doua puncte de vedere. Primul, ca nu medicii sunt principalii vinovati, ci criminalul/criminalii care l-au lovit pe baschetbalist. Numai ca, straniu, tot ce tine de ancheta propriu-zisa, in care un suspect se afla in arest pentru 29 de zile, este tinut sub obroc, in umbra “zgomotului” de fundal cu medicii!?

Ioan Mircea PascuFoto: Satmareanul

In conditiile in care, din primele informatii, a reiesit ca vinovatul/vinovatii ar apartine unui clan mafiot local, aceasta tacere este nu numai suspecta, cum spuneam, ci ilustrativa pentru tipul de relatii care par sa se fi creat intre interlopi si autoritatile platite de noi, de contribuabili, sa ii combata … Sigur, veti spune ca principalul suspect se afla in arest, ce mai vreau? Nu neg, dar sa presupunem ca decedatul nu era cetatean american, iar ambasada SUA nu ar fi atentionat autoritatile ca urmaresc cu mare atentie desfasurarea anchetei.

Ce s-ar fi intamplat atunci? Mai asistam astazi la tot acest zel, in care autoritatile au sarit cu picioarele pe medici, in graba lor de a se preface ca isi fac datoria? Ma indoiesc …

De altfel, la cazul Teo Peter, fostul ambasador american J.D.Crouch, pe care il cunoasteam foarte bine, mi-a spus ca a decis scoatere suspectului american din tara, intrucat nu aveau incredere in obiectivitatea justitiei romane …!? Poate tocmai de aceea a si anuntat ambasada americana ca va urmari cu mare atentie desfasurarea anchetei.

Al doilea punct de vedere pentru care socotesc ca este vorba de o farsa este ca moartea bashetbalistului american a pus in lumina starea actuala a intregului sistem medical romanesc, “reformat” cu surle si trambite de actualul guvern (in realitate, reforma se reduce la privatizarea sistemului si inlaturarea concurentei pentru noile unitati private).

Tarele sistemului, provenite din lipsa de fonduri, dezinteres si calitate din ce in ce mai slaba a actului medical au iesit la suprafata in toata goliciunea lor!

Din nou, ma intreb, daca nu era vorba de un cetatean american, s-ar mai fi “sesizat” cineva cu privire la toate aceste aspecte? Ma indoiesc! Cati romani nu mor cu zile din aceleasi cauze, fara ca onor ministerul sa reactioneze intr-un fel?

Sigur, dl. Raed Arafat, un om pe care personal il stimez si il respect foarte mult, priveste lucrurile strict din unghiul asistentei de urgenta pe care domnia sa o pastoreste, insa problemele sunt de fond si reflecta halul in care a fost adus sistemul nostru de sanatate, in urma asa-zisei reforme initiata de guvernanti.

Deci, in concluzie, nu medicii sunt principalii vinovati, ci criminalul/criminalii care l-au lovit cu atata cruzime pe baschetbalistul american.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro