Gabriel Liiceanu: A doua (si ultima) scrisoare deschisa adresata Domnului Daniel Funeriu, Ministru al Educatiei si Cercetarii - Cateva ganduri despre "sistem"

de Gabriel Liiceanu     HotNews.ro
Luni, 10 octombrie 2011, 14:59 Actualitate | Opinii


Gabriel Liiceanu
Foto: Arhiva personala
Gabriel Liiceanu a trimis redactiei o a doua scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei, Daniel Funeriu. ​Filosoful comenteaza de data aceasta raspunsul ministrului la prima scrisoare conform caruia "Sistemul ar fi de vina" pentru rezultatele concursurilor din invatamantul universitar.

Stimate Domnule Ministru,

Nu vă ascund că, în afara convorbirii noastre telefonice-fulger şi a unui laconic schimb de SMS-uri, mă aşteptam să primesc de la dumneavoastră – dată fiind gravitatea problemei pe care v-o semnalam în textul intitulat Balta stătută a facultăţilor noastre – un răspuns public la scrisoarea deschisă pe care v-am adresat-o. Aţi preferat să rămâneţi la acel telefonic „Nu mă pot amesteca în concursurile de post”, iar la observaţia mea că nu de amestecul într-un concurs era vorba, ci de condiţiile în care au loc concursurile universitare la noi, mi-aţi replicat sibilinic: „Problema e sistemul”.

Am rămas să întorc pe toate părţile replica dumneavoastră, apoi, după ce a sosit şi cea plină de prospeţime, vervă şi inteligenţă, semnată anonim „Consiliul Facultăţii de Filozofie”, efortul meu de a încerca să pătrund sensul cuvântului misterios şi atotcuprinzător „sistem” s-a intensificat aproape dureros. Blestemată vocabulă, „sistemul” ăsta! O tot aud invocată de două decenii, explicaţie obidită a tuturor neputinţelor şi eşecurilor noastre. Din care cer al Istoriei a pogorât „sistemul” peste noi, făcând ca tot ce ne priveşte să se petreacă peste capetele noastre şi să ne îngenuncheze cu inflexibilitatea unei legi a naturii?

Meditând tot mai intens la răspunsul dumneavoastră şi văzând că îmi pierd liniştea în absenţa unui răspuns mulţumitor, m-am adresat unui prieten mai deştept decât mine, fizician cu doctorat la Sorbona. Un om – o să admiteţi – cu adevărat superior, de vreme ce, după ce şi-a luat prestigioasa diplomă, a ţinut să-i dea foc şi să devină, după gustul meu cel puţin, cel mai bun dramaturg în viaţă din România. Iar prietenul meu, fizicianul, care este totodată un rafinat gânditor, a început discuţia în felul următor: „După ce ai văzut cum Senatul Universităţii a validat concursul de la Filozofie, iar Ministerul a tăcut, nu ţi-ai pus oare în mod firesc întrebarea cum se face că solidaritatea impostorilor este mai mare decât cea a oamenilor de valoare?” Înainte de ’90, a continuat el, impostorii se grupau sub umbrela Partidului, erau promovaţi şi apăraţi de el. Locul lor în vârful societăţii era garantat prin decizie politică. Era firesc, atunci, ca activistul de partid să fie şeful catedrei şi savantul, lector. Sau nimic. Impostura era fatală, de vreme ce era statal consfinţită. „Jos elitele!” a fost strigătul de luptă al comunismului ajuns la putere. Dar acum? Cum se face că solidaritatea impostorilor este în continuare posibilă, deşi dosarele de cadre au dispărut?

Am înghiţit în sec, pentru că nu-mi venea în minte nici o explicaţie mulţumitoare.

Aşadar cum se face, a reluat el, că oamenii de valoare rămân pe tuşă şi termină prin a pleca din ţară încotro văd cu ochii, iar „răii şi famenii” ocupă nestingheriţi posturile-cheie în toate domeniile? De ce crezi că România este, la toate capitolele vieţii sociale, inclusiv în învăţământ, pe ultimul loc în Europa? „Nu la voi, la Filozofie – s-a inflamat el – se află un profesor de istoria filozofiei care s-a remarcat prin faptul că a tipărit pe 400 de pagini textele presocraticilor în greacă şi română (traduse de alţii) şi, după ce le-a adăugat câteva comentarii de pripas (nu mai mult de câteva zeci de pagini), şi-a pus pe copertă, ca autor, numele lui?”

Aşa era, ce puteam să zic? „Când am văzut volumul, a urmat el, am avut încă o dată dovada faptului că ne-am făcut aproape o vocaţie din a excela în negativ: să-i plagiezi pe presocratici! For-mi-da-bil! Premieră mondială! Cel mai fabulos plagiat din istoria culturii europene!”

Am încercat să-l potolesc pe amicul meu, spunându-i că e vorba de o excepţie, că la Filozofie sunt şi destui profesori buni. „Nu de ei vorbesc, mi-a tăiat-o scurt, ci de cei care nu-s buni nici măcar să predea filozofie la un liceu industrial. De cei care ocupă posturile tinerilor formaţi la Sorbona, Oxford şi Freiburg şi care, astfel, ne ţin indefinit într-o fundătură a Europei. Şi de-aici, cum spuneai, «balta stătută a facultăţilor noastre». Iar «sistemul»? Am să-ţi spun ce-i «sistemul»!

Trebuie să vă mărturisesc, Domnule Ministru, că la aceste cuvinte am ciulit urechile. Aveam, în sfârşit, să aflu ce gândiserăţi când mi-aţi dat răspunsul acela sibilinic. „Sistemul, dragul meu, e acea pânză de păianjen care s-a ţesut, des şi strâns, înainte de ’90 pe baza pactizării cu «politica Partidului». «Sistemul» nu avea nimic de-a face cu competenţa şi cu eficienţa profesională. De-aia s-a şi prăbuşit comunismul, doborât sub greutatea cantităţii de imbecilitate şmecheră împinsă silnic la vârful societăţii. Coagularea sistemului s-a făcut atunci cu ingrediente eminamente politice.

Iar acum? Acum el funcţionează inerţial ca sistem de relaţii. A fost atât de bine alcătuit şi s-a bătătorit atât de bine încât, chiar şi-n absenţa elementelor care i-au dat naştere, s-a putut rostogoli, mânat de propria-i consistenţă, pe celălalt mal al istoriei noastre. Capitalul de relaţii deja structurate şi organizate atunci şi perpetuate acum este forţa acestor oameni. Ieşiţi din sistemul politic de-atunci, ei au preluat şi au invadat noile instituţii ale societăţii păstrând vastul sistem de relaţii creat atunci. Şi aceştia sunt mulţi şi au împânzit tot locul. Ei ronţăie astăzi fructul crescut din vigoarea vechilor rădăcini. Iar solidaritatea oamenilor de valoare, lipsită de o istorie semnificativă, este firavă pe lângă a lor. Orice fost doctorand al tău care se prezintă la un concurs de post va fi resimţit ca unul care le ia cu asalt reduta. Căci fiecare instituţie născută în falia vechiului sistem de relaţii este o redută care trebuie apărată cu ghearele şi dinţii. «Ce, bă, vreţi să ne loviţi în pâine?», m-a întrebat un profesor pe puncte de la IFA, când m-a auzit pledând în 1990 pentru nevoia de reaşezare a societăţii pe merite şi pe criteriul excelenţei. Nu mai încerca, cerând condiţii de concurs corecte, «să promovezi valoarea». Te vor aburi, având mereu acoperiri legale, până-n pânzele albe.”

Tare m-a mai tulburat discuţia cu prietenul meu, fizicianul! Credeţi, Domnule Ministru, c-o fi avut dreptate? În aşteptarea unui răspuns care ştiu că nu va veni, cu deosebită stimă,


Gabriel Liiceanu

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21513 vizualizari

 • +26 (30 voturi)    
  Romania: un ESEC ! (Luni, 10 octombrie 2011, 15:20)

  John [anonim]

  Dinozaurii de la Filozofie Bucuresti au nevoie de un Asteroid ministerial: dati afara cu huiduieli!


  RUSINE Facultatii de Filozofie si Ceausestilor de acolo : Balan, Dumitru, Stoenescu, Iftode & comp.
  • +14 (14 voturi)    
   Pardon! (Luni, 10 octombrie 2011, 17:44)

   XYZ [anonim] i-a raspuns lui John

   Pardon, "Ceausestii" de la Filosofie nu sunt Dumitru, Stoenescu, Iftode, ci Vladutescu si Bansoiu! Despre Ion Bansoiu este vorba in scrisoarea deschisa a domnului Liiceanu, Bansoiu e genialul care i-a plagiat pe presocratici. Este un profesor execrabil, un imens impostor, adus in facultate de Vladutescu nu stiu pe ce criterii... Ba stiu: exact pe criteriile despre care se vorbeste in scrisoare: criteriile gastii, ale "sistemului". Adica: un profesor mediocru aduce in facultate oameni care sunt si mai slabi decat el, ca sa-i fie credinciosi (pentru ca stiu ca nu-si merita postul) si ca sa faca in jurul lui un zid protector fata de cei care, chiar mai tineri fiind, sunt mai buni decat el! In plus, Bansoiu are si editura: marea editura Paideia!
   Ar fi interesant sa va uitati la CV-ul acestui individ si sa judecati daca merita sa fie profesor la Filosofie: http://filosofie.unibuc.ro/ion_bansoiu.
   • +7 (9 voturi)    
    unu (Luni, 10 octombrie 2011, 18:14)

    unu [anonim] i-a raspuns lui XYZ

    "Înainte de ’90, impostorii se grupau sub umbrela Partidului, erau promovaţi şi apăraţi de el. Locul lor în vârful societăţii era garantat prin decizie politică. Era firesc, atunci, ca activistul de partid să fie şeful catedrei şi savantul, lector. Sau nimic."
    Si acuum e la fel, ce Dumnezeu? Ma mira faptul ca exista oameni de valoare incontestabila si care sunt atat de naivi.
    • +2 (2 voturi)    
     umbrele si umbreele (Luni, 10 octombrie 2011, 21:21)

     outsider [anonim] i-a raspuns lui unu

     De fapt nu umbrela (cu accent pe e) partidului unic, cu umbrela Sicoritatzii! Acea era si este retzeaua sinistra impietrita si intelenita in mediul universitar! Numai doctoranzii unora sunt primiti apoi in ,,sistem".
     • 0 (0 voturi)    
      Bomba la filozofie, fara mila (Marţi, 11 octombrie 2011, 9:57)

      Observatorul [anonim] i-a raspuns lui outsider

      Sunt de acord cu tot ce scrie dl. Liiceanu si ma bucur ca se foloseste de capitalul public pe care il are pentru a atrage atentia asupra unor lucruri importante. Multi altii sunt lasi.

      PS: Ma deranjeaza totusi particula "filosof" pe care mass-media o ataseaza lui Liiceanu. Dl. Liiceanu este in primul rand editor, in al doilea rand profesor universitar. Acestea sunt operele sale de capatai.
   • +3 (3 voturi)    
    Productia filosofilor de la UB e cam străvezie (Luni, 10 octombrie 2011, 22:13)

    kripke [anonim] i-a raspuns lui XYZ

    Producția filosofilor de la UB e cam străvezie.
    Faceți o analiză și vedeți:

    http://www.unibuc.ro/n/cercetare/list-publ/docs/2011/iun/27_14_28_05filosofie_baza.pdf
    • 0 (0 voturi)    
     unii nici nu stiu sa trimita datele (Marţi, 11 octombrie 2011, 7:20)

     BuLiGaS [anonim] i-a raspuns lui kripke

     De exemplu, articolul asta e publicat intr-o revista super-tare: http://www.springerlink.com/content/9433071306571625/
     Nu o sa-l gasesti in raportare.
    • +1 (1 vot)    
     Cantitatea in detrimentul calitatii (Marţi, 11 octombrie 2011, 12:15)

     Cornelia [anonim] i-a raspuns lui kripke

     Din pacate, nu doar in Bucuresti si nu cred ca doar la facultatea de filosofie exista asazisele "cadre universitare", relicve ale vechiului sistem, bine infipte pe pozitii, cadre care se pricep de minune sa plagieze, incapabili insa sa sustina un discurs liber in fata studentilor.

     As spune ca in proportie de 85% din universitarii "incadrati" pe posturi nu au cunostintele necesare pentru a se afla pe acele posturi. Nu mai vorbim de vocatie, de dedicare, de alte multe calitati de care are nevoie un universitar. Spun 85% pentru ca am intalnit si oameni a caror pasiune pentru domeniul in care profesau inspirau mai mult decat respect. Este/era o adevarata placere sa participi la prelegerile lor. Felicitari acestor persoane care au stiut ca nu trebuie sa coboare standardele, proprii si cele impuse celorlalti!

     Cu exceptia literaturii si poate, tangential, a filosofiei, care sunt domeniile in care s-au publicat lucrari cu adevarat de valoare? Avem doctoranzi cu sutele, care este aportul lor la cercetare, cine stie de rezultatele muncii lor? proportia de 85% se pastreaza...

     Rezultatele din acest an .. cred ca reprezinta doar inceputul declinului unui sistem putred, macinat din interior, caruia ii trebuie cel putin 10 ani sa se refaca (la nivel satisfacator si nu unul performant sau de exceptie).
   • +4 (4 voturi)    
    Tare! (Marţi, 11 octombrie 2011, 2:32)

    A. Crunt [anonim] i-a raspuns lui XYZ

    E tare CV-ul, n-am ce zice! Lucrarile de dupa 1989 (caci alea conteaza) sunt toate niste colectii de texte ale altora... Cel mai tare titlu este "Ion Bansoiu, Raluca Grigoriu, Fragmente, traducere, Paideia 2000". Probabil ca fragmentele sunt ale presocraticilor, dar din titlu rezulta ca fragmentele sunt ale lui Bansoiu si Grigoriu, mari ganditori antici ajunsi fragmentari...
   • 0 (0 voturi)    
    -- (Vineri, 16 decembrie 2011, 4:45)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui XYZ

    din pacate, oamenii de valoare opun rezistenta incercand sa dezvolte alte sisteme de relatii, facand loc inevitabil si non-valorilor
  • +3 (21 voturi)    
   nu e cam tirziu?! (Luni, 10 octombrie 2011, 18:05)

   liceanul [anonim] i-a raspuns lui John

   De ce n-a protestat Liiceanu atunci cind era in sistem, adica atunci cind era coleg cu plagiatorii si cu ceilalti impostori? De ce protesteaza abia acum, cind a fost scos din sistem, prin pensionare? Si de ce a acceptat sa intre si sa stea atit in sistemul corupt?
   • +8 (18 voturi)    
    nu e deloc tarziu (Luni, 10 octombrie 2011, 18:40)

    kiki [anonim] i-a raspuns lui liceanul

    Scuza-ma, dar ai postat un comentariu cel putin inept. Daca nu a „protestat” in urma cu o zi, cu o luna, cu un an sau cu zece ani, inseamna ca nu mai are dreptul sa protesteze? Cine stabileste data exacta cand are voie sa protesteze cineva? Dumneata?
    • +10 (20 voturi)    
     nu e tirziu doar pentru intirziati (Luni, 10 octombrie 2011, 19:15)

     liceanul [anonim] i-a raspuns lui kiki

     Liiceanu poate protesta cind vrea, dar nu cu aceeasi credibilitate. Si Plesu ii poate desfiinta pe Iliescu si Constantinescu dupa ce nu le mai e ministru, dar alta credibilitate ar fi avut daca ar fi facut-o atunci cind era inalt demnitar. De altfel, cei care au protestat LA TIMP, ca anticomunistii anilor 70 Paul Goma, Dorin Tudoran sau Ion Vianu, au fost marginalizati dupa 1990 de cei ca Liiceanu, Plesu, Patapievici etc. Ti se pare inept?!?
     • +7 (7 voturi)    
      goma (Luni, 10 octombrie 2011, 22:23)

      Dies-irae [utilizator] i-a raspuns lui liceanul

      Ai vazut ce patesti daca pomenesti de Paul Goma? Iei minusuri. De la niste lume care NU e Liiceanu, Plesu, Patapievici, dar care stie bine lectia!
      • +7 (9 voturi)    
       :D (Marţi, 11 octombrie 2011, 5:10)

       alike [utilizator] i-a raspuns lui Dies-irae

       gresiti: e vorba de un partial nevinovat snobism. si numele "Paul Goma" le clincane interesant in ureche. si, dincolo de asta, cei care cauta ceva despre el ii aproba, de obicei, ideile si efortul (supra-omenesc). minusurile nu vin de la romanii obisnuiti ca mine sau ca dvs, ci probabil de la acea specie numita "postaci" care lucreaza uneori si pentru elitismul dreptaci al unor Liiceanu.
       problema este de vizibilitate. atata timp cat niste oameni (gen Liiceanu, Plesu, Patapievici, Manolescu) au instituit monopolul asupra "elitei", s-au balacit in noroiul intrigilor si al ipocriziei si au eliminat orice parere diferita, ei sunt cei mai vizibili. iar natia romana "doritoare de frumos", iar in lipsa consumatoare snoaba de orice pare autoritate, inalt, elevat ridica in slavi pe toti cei care satisfac aceste criterii (complet amorale).
       desi e al naibii de trist, ma pufneste pe de alta parte rasul vazand inca descrieri ale 'aerianului' (si atmosfericului) domn Liiceanu ca 'intelectual ce s-a inchis intr-un turn de fildes' - sigur, cineva care e deosebit de familiar cu noroiul calomniei (vezi interzicerea de facto a lui Paul Goma in Romania pe motivul de "antisemitism" :D; am vazut cu oroare cum sustinatori initiali ai lui Goma de la revistele literare si-au facut apoi un mea culpa discret si au cedat santajelor... nemaipublicandu-l pe Goma) si un afacerist cat se poate de abil (e seful Humanitas!) fix intr-un turn de fildes ar incapea =))
       daca d-l Goma ar fi fost acest gen de individ si si-ar fi facut loc in imaginarul romanilor cu coatele (inmanusate, daca vreti), precum "domnii" Plesu si Liiceanu, atunci ar fi beneficiat de ovatiile rezervate de snobi "elitei".
       dar asa, prea putina lume si-l mai poate aminti in timp ce soarbe efluviile d-lui profesor Liiceanu. simtul moral n-a fost niciodata pretuit de natia asta, din pacate.
       dar daca numele si scrierile lui Goma reusesc sa ajunga la public, sunt pretuite. macar dreptatea stim sa o recunoastem, desi nu-i suntem cruciati.
       • +1 (1 vot)    
        De acord. (Marţi, 11 octombrie 2011, 9:08)

        drona [utilizator] i-a raspuns lui alike

        ...pentru ... M-am logat,special, in scopul de a vota postarea si a ma declara total de acord cu cele exprimate.Felicitari, bine le mai zici.
        • +1 (1 vot)    
         :) (Marţi, 11 octombrie 2011, 20:25)

         . . . [anonim] i-a raspuns lui drona

         he he, multumesc :)
    • 0 (6 voturi)    
     ... (Luni, 10 octombrie 2011, 20:22)

     Anca [anonim] i-a raspuns lui kiki

     Am o opinie despre ce ai scris, contradictorie evident, dar mai bine revin peste cativa ani si ti-o spun . OK ?
    • +5 (11 voturi)    
     Tot la subiect (Luni, 10 octombrie 2011, 22:24)

     nicu [anonim] i-a raspuns lui kiki

     Nu vad ce-i poate reprosa Liiceanu ministrului. In baza autonomiei universitare un ministru nu poate interveni pentru anchetarea concursurilor pe post ce se desfasoara in cadrul Universitatii si nici sa impuna un candidat sau altul. Doar reflexe comuniste te pot determina sa reprosezi lipsa pumnului in masa venit de sus. Am fost de altfel cu totii obisnuiti ca "un tatuc" sa ne faca dreptate si sa ne aduca justitia pe tava. Nici pe Liiceanu si nici pe "fizicianul" Patapievicinu i-am simtit foarte vocali in a sustine reforma din educatie. Asta ar fi trebuit sa faca mai intai si mai apoi reprosuri vis a vis de defectiunile istorice ale"sistemului". Talentul de a sta deoparte si a face remarci malitioase "din tribuna" ne sta in obicei si ne claseaza in pozitia "inteleptului" nebagat in seama. Daca tot facem vorbire despre reflexe comuniste n-ar fi rau ca intelighentia sa "puna umarul" mai mult si sa cleveteasca mai putin.
   • 0 (8 voturi)    
    proverb (Luni, 10 octombrie 2011, 23:28)

    calin [anonim] i-a raspuns lui liceanul

    unul dintre proverbele noastre spune: daca taceai, filozof ramaneai; de aceasta data d-le Liiceanu acest proverb vi se potriveste, atat la propriu cat si la figurat; personal, nu pot sa identific nici un sambure de pozitivism in actiunea dumneavoastra, actiunea unui om care cunoaste f bine "sistemul" si probabil a incercat la randul sau sa lupte cu el, fara sa obtina insa acealesi rezultate pozitive ca ale actualului ministru; in concluzie, f simplu spus: luarea la tranta a "balaurului-sistem" reprezinta pasul nr 1 in cadrul reformei si trebuie sprijinit din toate partile, mai ales de catre elite, drept pt care scrisorile dumneavoastra sunt pierdere de vreme
   • +3 (3 voturi)    
    Atacul la persoana (Marţi, 11 octombrie 2011, 8:34)

    Sorin [anonim] i-a raspuns lui liceanul

    Ai fost cumva atent despre ce se face vorbire in scrisoare? Iti pasa citusi de putin? Nu de alta dar vad ca te preocupa persoana domnului Liiceanu si de loc ceea ce spune!
   • +1 (1 vot)    
    protestul in interior este moarte sigura (Marţi, 11 octombrie 2011, 12:25)

    Cornelia [anonim] i-a raspuns lui liceanul

    Ca in orice sistem inchis nu poti protesta din interior decat atunci cand stii ca ai totul de pierdut...

    Eu, personal, admir astfel de initiative. acum o voce, maine poate un grup... intr-un final poate se schimba ceva.

    In alta ordine de idei, vad foarte multe comentarii... cati dintre cei care au comentat aici au ridicat vreodata vreo problema in acest sens si si-au dedicat timpul si energia unei cauze??

    As fi foarte curioasa daca incepem sa intelegem si altfel democratia....
 • +24 (36 voturi)    
  TARA ASTA ARE NEVOIE IMPERIOASA DE LIICENI !! (Luni, 10 octombrie 2011, 15:23)

  ion [anonim]

  Din 20 de milioane de romani, numai unul are curajul si intelepciunea sa abordeze o problema esentiala pentru natia romana : educatia!

  Felicitari domnului Liiceanu!!!
  • +10 (16 voturi)    
   prima data am citit "Liceeni", (Luni, 10 octombrie 2011, 15:48)

   Filip [anonim] i-a raspuns lui ion

   dar si asa, tot aveai dreptate! :)
  • +4 (8 voturi)    
   hmm (Marţi, 11 octombrie 2011, 2:39)

   a [anonim] i-a raspuns lui ion

   imi pare rau, dar Liiceanu nu abordeaza o problema ci isi varsa o frustrare, la fel cum foarte multi romani o fac, in genere fara sa faca si efortul aferent pentru imbunatatirea situatiei. Asteapta si el sa vina altii sa ne rezolve problemele. Nu stiu cine... poate americanii. Trist, mai ales cand vine de la oameni cu pretentii. Liiceanu pozeaza in postura de militant cand stie foarte bine ca nu intentioneaza deloc sa fie unul.... ca si soldatul care vrea sa mearga la razboi, dar isi gaseste pusca si atunci mai bine sta acasa si striga catre ceilalti sa mearga la lupta.
 • +40 (48 voturi)    
  solidaritate (Luni, 10 octombrie 2011, 15:25)

  ovidiu [anonim]

  Un text care te tulbura si te pune pe ganduri. Tot ce spune domnul Liiceanu mi se pare corect.

  Dar ma roade un gand... Oare nu ar fi fost parte din solidaritatea oamenilor de valoare ca dl. Liiceanu sa nu-l atace pe dl. Funeriu. Care, se vede bine, e primul care s-a luat la tranta cu SISTEMUL, punanadu-si in cap o lume intreaga....

  E drept, nu a facut tot ce trebuie, dar oare poate face mai mult, ramanand in viatza din punct de vedere politic? eu ma gandesc ca e tare greu, avand in vedere SISTEMUL, sa faci un bac precum cel de anul asta. si ala perfectibil.

  si atunci, oare dl. funeriu nu ar avea nevoie de sustinerea oamenilor de valoare? de solidaritatea lor? ca intr-un viitor oarecare si ei sa poata avea o retea de relatii, bazate pe principiile sanatoase ale promovarii valorii?

  doar ma gandeam...
  • +16 (26 voturi)    
   dimpotriva (Luni, 10 octombrie 2011, 15:52)

   nume [anonim] i-a raspuns lui ovidiu

   fiind corect, Liiceanu arata cu degetul ce e gresit. Funeriu, daca este si el corect, va raspunde cumva, astfel incat Liiceanu se va putea declara satisfacut (chiar daca Funeriu nu rezolva toate problemele).

   problema cu oamenii de valoare este ca pot sa aiba pareri diferite. pentru ca ei vad o situatie complexa, si, pentru ca nu sunt zei, pot ajunge la pareri diferite despre cum sa procedeze mai departe. unu' spune sa se ocupe intai de ceva, altul de altceva, si pare ca vor lucruri diferite (desi pur si simplu ei au abordari diferite). in acest sens, Liiceanu poate sa spuna "de ce nu faci X?" lui Funeriu, si sa fie sincer si binevoitor cand intreaba asta, si Funeriu poate sa spuna "pai trebuie intai sa Y", si sa fie si el sincer si binevoitor.

   pe cand cei care nu sunt binevoitori, si vor doar sa pastreze situatia actuala, au probleme mult mai simple de rezolvat. de aceea se pot pune de acord mult mai usor, si par mai uniti decat cei care vor schimbare. bineinteles, daca te uiti cu atentie o sa vezi si acolo ciondaneli si dezorientare, dar la alt nivel, si nu in public. nu in public pentru ca ei au tot interesul sa para calmi si in controlul situatiei (sa poata spune ca Funeriu si Liiceanu nu fac decat sa tulbure niste lucruri bine puse la punct).
   • 0 (4 voturi)    
    Just! (Luni, 10 octombrie 2011, 16:08)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui nume

    .
    • +4 (4 voturi)    
     aiurea (Marţi, 11 octombrie 2011, 3:00)

     lol [anonim] i-a raspuns lui Luk

     Funeriu, poate eventual schimba reguli, dar nu oameni (despre care nu are dovada ca ar fi incalcat regulile actuale). De la schimbarea regulilor pana la aparitia oamenilor potriviti, probabil e necesar un schimb de generatii. Funeriu nu are cum sa il satisfaca pe Liiceanu. ...iar Liiceanu trebuia sa se gandeasca la asta inainte de a scrie scrisorile. Nu de alta, dar se va trezi invitat de Dan Diaconescu la OTV.
  • +26 (28 voturi)    
   exact (Luni, 10 octombrie 2011, 15:52)

   Miclea [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu

   Ai exprimat exact ceea ce ma gandeam si eu. Nici eu nu inteleg de ce Liiceanu il ataca pe Funeriu. Funeriu nu poate schimba totul dintr-o data, dar a inceput ceva, si asta e mare lucru.
   • -12 (16 voturi)    
    exact (Luni, 10 octombrie 2011, 17:35)

    s [anonim] i-a raspuns lui Miclea

    Dar ce anume a inceput Dl.funeriu?
   • +8 (16 voturi)    
    D-l Liiceanu nu l-a atacat pe d-l Funeriu! (Luni, 10 octombrie 2011, 17:39)

    Gutza [anonim] i-a raspuns lui Miclea

    De fapt altii sunt cei atacati de catre d-l Liiceanu; sa spunem ca cei de teapa lui Marga sunt cei atacati.
    Oricum, felicitari d-lui Liiceanu. Astept cu nerabdare raspunsul d-lui Funeriu. Sunt sigur ca va veni!
    • 0 (0 voturi)    
     nu (Luni, 10 octombrie 2011, 22:26)

     Dies-irae [utilizator] i-a raspuns lui Gutza

     Nu-i chiar sigur ca va raspunde!
  • +8 (14 voturi)    
   ... comoditate? (Luni, 10 octombrie 2011, 15:56)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui ovidiu

   Va dau perfecta dreptate, Ovidiu.

   E usor sa faci critici de pe margine. E comod. Dupa cum este comod sa vorbesti unui om inteligent, de bun simt si educat. Ca daca-i vorbea unui ponta sau andronescu nu primea decat injuraturi si amenintari.

   Si asta cu tot respectul pe care-l am pentru omul de cultura Gabriel Liiceanu.
  • +9 (9 voturi)    
   ba da (Luni, 10 octombrie 2011, 17:14)

   dani f. [anonim] i-a raspuns lui ovidiu

   Pe cei care nu sunt dispusi sa schimbe nimic, nu are rost sa-i critici, dar daca Funeriu e dispus, trebuie sa-i fie aratate neajunsurile, dupa cum a cerut el insusi.
  • +5 (5 voturi)    
   solidaritatea exista dar este TOTAL ineficienta! (Luni, 10 octombrie 2011, 17:18)

   ion [anonim] i-a raspuns lui ovidiu

   Mie imi face impresia ca tot ce s-a intimplat in educatie este MAXIMUM permis ptr dl Funeriu (cel putin pentru universitati unde mafia politica este redundanta). Are si PDL-ul falitii lui de te doare capul....asa ca cu certitudine exista o linie fata de care nu va trece nici Funeriu atita timp cit nu se schimba CLASA POLITICA!!!
  • +11 (13 voturi)    
   oportuna (Luni, 10 octombrie 2011, 17:19)

   dumil [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu

   e absolut normal un astfel de dialog public, acuma cand se poate face ceva. Nu mi se pare ca il ataca pe Funeriu, ci doar il atata, si foarte bine face.
   Sunt convins ca Funeriu va face ceva in directia asta chiar daca nu imediat. Acest caz punctual poate este pierdut dar urmatoarele poate vor fi castigate in urma acestei discutii publice.
  • -3 (3 voturi)    
   aha (Luni, 10 octombrie 2011, 21:02)

   tulburatul [anonim] i-a raspuns lui ovidiu

   "Cu Deosebita Stima" zice LIiceanu...deci il stimeaza pe Funeriu. ASta se plinge de sistem?
 • +28 (32 voturi)    
  sistemul,scrisoare (Luni, 10 octombrie 2011, 15:27)

  monica [anonim]

  D-le Liiceanu,Va inteleg mirarea,mahnirea pentru ca dl.ministru nu a binevoit sa va raspunda.Sa stiti ca totusi asa este ,sistemul este atat de intortocheat,sudat,legat incat este aproape imposibil de clintit.Prietenul dumnneavoastra vi l-a descris.Asa este.Vor mai trece generatii pana se va schimba si poate ca nici atunci complet.Este trist si revoltator,dar asa am fost in istorie ca popor.D. ministru se lupta cu balaurii care l-au incoltit si ma mir ca a reusit cat de ca. Eu sunt trista pentru copii mei,dar mai ales pentru nepoti care nu stiu daca vor prinde alte vremuri dorite de mine
  • +7 (11 voturi)    
   Asa e Monica (Luni, 10 octombrie 2011, 16:06)

   degetu' maro [anonim] i-a raspuns lui monica

   si eu sunt trist de ce se intampla in tara, Doamne ce blestem, dar am plecat acum mai bine de 10 ani si aici sunt fericit si linistit. E jale in tara, e urat in tara, sunt oameni rai in tara, te jignesc la tot pasul in tara, si de aceea esti trista. Vremuri bune nu vin, trebuiau sa vina de 21 de ani deja, deci e ceva putred rau. Uite, or sa mai treaca inca 5 ani, inca 10 ani si tot asa o sa fie....
  • +3 (3 voturi)    
   Din contra, cu trecerea timpului (Luni, 10 octombrie 2011, 16:08)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui monica

   sistemul va deveni si mai puternic deoarece este adaptat perfect mentalitatii romanesti. Sistemul are aceleasi reguli pentru toti, fie ei incapabili sau genii. Un lucru este clar insa, nu poti razbate prin sistem daca nu te adaptezi mentalitatii romanesti.

   Pe copiii si nepotii mei ii voi invata cum sa razbata prin acest sistem.
   • +1 (1 vot)    
    sistem (Luni, 10 octombrie 2011, 22:28)

    Dies-irae [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    SISTEMUL SUNTEM NOI! Vrea cineva sa se schimbe?
 • +24 (26 voturi)    
  Respect (Luni, 10 octombrie 2011, 15:30)

  John Andrew [anonim]

  Nu am decat atat de adaugat: respect atat pentru Dvs., Dle Liiceanu, cat si pentru prietenul si colegul Dvs. (a carui intalnire ati descris-o in Usa Interzisa). Gandesc si simt ca voi. Am studiat mult pe afara, si cand depun CV-uri in tara, primesc... tacere, sau amanari. O ostilitate politicoasa, asta e tot ce primesc. Asta e. Macar voi ramane pe afara fara sentimentul ca am tradat tara. Eu am incercat si incerc, dar uneori poate nu e bine sa insisti acolo unde nu esti dorit.
  • -12 (12 voturi)    
   remarcabilul cv (Luni, 10 octombrie 2011, 15:41)

   GoPo [anonim] i-a raspuns lui John Andrew

   Va rog sa ne spuneti unde ati depus CV-ul si ati fost refuzat. Ati incercat la o multinationala? Ati putea sa ne enumerati realizarile dv. dupa ce ati finalizat studiile in strainatate? Poate in acest mod vede cineva interesat remarcabilul dv. cv....
   • +12 (16 voturi)    
    De aia e mai bine sa stea acolo! (Luni, 10 octombrie 2011, 16:13)

    degetu' maro [anonim] i-a raspuns lui GoPo

    Din cauza unora ca tine GoPo, unora cu capul in colturi si care crede ca "la obor" e echivalent cu "la Viena". De aiai GoPo suntem (sunteti) unde sunteti si acolo trebuie sa ramaneti. Pacat, mare pacat...
    • -3 (9 voturi)    
     insist (Luni, 10 octombrie 2011, 17:59)

     GoPo [anonim] i-a raspuns lui degetu' maro

     Insist sa ne spuneti ce realizari aveti dupa ce ati absolvit o univ. straina.....chiar va rog. Enumerati un produs, o idee, ceva, orice numai sa ne dam seama cu cine vorbim. Am vaga banuiala ca "doar vorbiti" dar poate ma dezamagiti
     • +6 (6 voturi)    
      cum ramane cu increderea ? (Luni, 10 octombrie 2011, 19:01)

      mariusxmarius [utilizator] i-a raspuns lui GoPo

      ai un fix sau reflex cam comunist, ca doar ei intrebau "dar tu cine esti? ce ai facut ? cum stai cu originile sociale ? "
      Las-o balta, pentru ca uneori, e drept ca mai rar, oamenii au incredere intre ei.
     • +4 (4 voturi)    
      Aveam un coleg la facultate... (Luni, 10 octombrie 2011, 19:14)

      degetu' maro [anonim] i-a raspuns lui GoPo

      ...care dupa fiecare examen (am aflat cu stupoare) suna la colegii mei din grupa ca sa se compare cu rezultatele obtinute de mine.
      "insistenta" dv. imi aduce aminte de asa ceva...
      sa faceti ce cu "realizarile" mele? Eu stiu ce faceti (va...), dar nu pot posta...sorry GoPo.
    • -2 (2 voturi)    
     insistenta era in sensul bun (Luni, 10 octombrie 2011, 20:03)

     GoPo [anonim] i-a raspuns lui degetu' maro

     Din toata acesta discutie poate, poate se identifica un om de valoare ... Vezi posturile de mai jos a lui Dan....chiar se cauta oameni valorosi si nu doar "vorbareti" si refulati pe forumuri. Daca simti ca ai facut ceva pana in acest moment ne poti contacta.
     • -1 (1 vot)    
      ok. (Luni, 10 octombrie 2011, 22:14)

      degetu' maro [anonim] i-a raspuns lui GoPo

      Bine PoGo. Imi pare rau daca sunt mai "acid" dar ma doare cand vad ca in tara mea in care m-ama nascut este cum este. Acum, in legatura cu faptul ca insistenta era in sensul bun, ok, de acord. Insa sunt putin nedumerit de ce trebuie sa va contactez (in cazul in care "am facut ceva pana in acest moment")? Doriti sa publicati pe undeva despre state-of-the art science etc. in Romania? Daca da, mai vorbim, cred ca am ceva f. interesant de aratat. O zi buna tuturor.
  • +17 (17 voturi)    
   Draga John, (Luni, 10 octombrie 2011, 16:00)

   degetu' maro [anonim] i-a raspuns lui John Andrew

   ai perfecta dreptate, nu insista. Am dat laun moment dat o prezentare la unul dintre institutele Academiei
   Romane, si la final direcorul adjunct m-a improscat cu noroi, jeg si cuvinte grele. Apoi s-a ridicat si fiul lui si a continuat. Am ineteles ca-si aparau "mosia": acolo sunt angajati tata, fiu, nevasta si nora!! Pretind ca fac stiinta, nu au articole in ISI si vorbesc de rau pe cei din afara.
   Asa ca m-am intors frumos de unde am venit...cu un gust amar binenteles. E dezastru acolo, e urat, nu au chef de nimic, nu ii intereseaza nimic, iar daca cineva face ceva este hulit!
   In cazul Universitatilor e la fel: pile, pile si iar pile!
   Urata si mediocra este atmosfera acolo. Sa-ti dau un exemplu: in anul I in 1990 eram student in Bucuresti. Aveam un coleg f.f.f. slab: a ramas repetent. S-a tranferat la alta facultate, a ramas si acolo repetent. Apoi,iar, s-a transferat la alta faculate (din ce in ce mai slaba) si aici a ramas repetent prin anul III, dar, finalmete a terminat. Acum ghici ce face??????
   E asistent (sau lector cred....) Universitar! M-am intalnit cu el acum multi ani, ma intreba: "faci si tu un PhD ceva, ca eu am inceput deja!"
   Inca un exemplu: m-am intalnit la o conferinta in Viena cu un coleg (olandez) din Olanda de la o Universitate de prestigiu. Printre altele vorbeam de supercomputere, ei construind deja unul. L-am intrebat daca au de gand sa construiasca unul si la o facultate din Universitatea din Bucuresti, facultate cu care colaboreaza de multi ani, si imi raspunde: "Vrei ca decanul sa-l strice numai uitandu-se la el???" ...
   Si pot sa scriu un roman intreg, de 21 de ani am adunat destul "material" ...poate e o idee buna la un moment dat, cine stie...
   Domnul Liiceanu are perfecta drepate: exista o increngatura de relatii intre oameni rai si mediocrii foarte foarte greu de rupt. Ce e de facut in acest caz? Cred ca singura solutie, pt. noi cei plecati, este sa asteptam, dar ma tem ca asteptarea o sa fie luuuunga...
   In rest, o zi buna tuturor.
   • +2 (2 voturi)    
    mai multe ... (Luni, 10 octombrie 2011, 19:16)

    vitanis [anonim] i-a raspuns lui degetu' maro

    formarea de specialisti pentru Romania
  • +2 (4 voturi)    
   grant-uri (Luni, 10 octombrie 2011, 16:11)

   Miclea [utilizator] i-a raspuns lui John Andrew

   Tocmai s-a incheiat o competitie de grant-uri acordate de Min Edu: http://uefiscdi.gov.ro/. A fost o competitie corecta si deschisa oricui. De ce n-ati incercat si acolo?
   • +5 (7 voturi)    
    ok. (Luni, 10 octombrie 2011, 16:35)

    degetu' amro [anonim] i-a raspuns lui Miclea

    sa participe ok, dar apoi sa nu se planga de:
    - curtea de conturi din 6 in 6 luni de unul se crede infractor
    - "ofiterii" de la ANCS care asteapta spaga
    - rapoarte, rapoarte si iar rapoarte in 3 in 3 luni
    - lipsa de interes a celor care sunt implicati (vor numai salariu!)
    - formulare, formulare si iar formulare care trebuie completate si rascompletate ca sa hraneasca armata de birocrati
    - licitatiile publice: oh, aici e mishto: orice firma de bloc (sau mai recet clanuri de firme de bloc) fac contestatii peste contestatii la caietul de sarcini, chiar daca nu au NICIO competenta in domeni! Rezultat: intarzieri in procesul de implementare al proiectului, si ca atare alta serie de hartii justificatoare!
    - comentariile rautacioase din partea TUTUROR colegilor si din partea autoritatilor de "control"!
    - ah, si inca ceva: pregateste-te ca dupa ce ai semnat contractul sa apara o multime de schimbari (amendamente)! Ce inseamna asta: de exemplu daca ai fost la o conferinta si ai platit din buzunar sperand sa poti deconta cheltuielile, ADIO! Ti se va spune sa platesti din buzunar daca vrei sa participi la conferinte, chiar daca le-ai prevazut in contract/proiect.
    - daca vrei sa trimiti un student in afara la pregatire, NU SE POATE, trebuie sa plateasca din buzunar.
    Si toate aste din cauza ca cineva dela ANCS/Ministe a decis ca NU se poate, asta dupa ce s-a semnat un contract!
    Atentie la contracte: acolo zice: ca ANCS-ul isi rezerva dreptul sa modifice unilateral clauzele contractuale! Asta e rau, rau de tot.
    - incadrarea mijloacelor fixe: oho, asta iar e tare de tot: de ex. ai cumparat un echipament performant, care are perioada de amortizare (conform legilor romanesti) de 10 ani. Atunci, ti se va deconta numai perioada apferenta proeictului, adica 3 ani, adica numai aprox. 30% din suma! Super mishto! Si diferenta? Nu stim, alearga dupa finantare. Alearga, alearga si air alearga.

    In concluzie: te transformi imediat si ireversibil din om de stiinta in birocrat!
    • 0 (4 voturi)    
     pacat de plangaciosi (Luni, 10 octombrie 2011, 18:04)

     Mosu [anonim] i-a raspuns lui degetu' amro

     dv. in final doriti sa faceti ceva sau doar va plangeti? Nu va inteleg de ce sa incercati la academie cand stiti ca nu acolo se studiaza "computer science" ... Oare de ce cred ca sunteti un mic vanator de posturi bazandu-va pe un cv din starinatate. Eu sunt sceptic cu absolventii din starinatate deoarece toti prefera sa planga in loc sa insiste si sa schimbe ceva. Cine va oprea sa castigati un grant european? NIMENI, trebuia doar sa incercati.
     • +4 (4 voturi)    
      Si cine zice ca nu am castigat! (Luni, 10 octombrie 2011, 19:01)

      degetu' maro [anonim] i-a raspuns lui Mosu

      altfel de unde as fi stiut atatea detalii, eh??
      (Advanced) "Computer science" si Academia Romana merg mana in mana, pt. ca Academia are in subordine o multime de institute de specialitate in domeniu. ok, am inteles, cine sunt eu sa fac ceva pt. Ro, nu? Nu acceptati critica ca pe ceva constructiv din pacate oameni buni, de aceea nu o sa se scimbe ceva in bine! Drum bun Romania, cu mine sau fara mine...
    • +4 (6 voturi)    
     foarte tare! (Luni, 10 octombrie 2011, 18:15)

     stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui degetu' amro

     Ceva asemanator am patit si eu dupa ce am castigat o licitatie care nu era pentru mine. Sigur ca d-l Liiceanu nu are de unde sa stie daca nu a incercat.

     Eu il invit pe dl.Liiceanu sa fie urmatorul ministru al Educatiei dupa Funeriu. Apoi mai vorbim.
  • +4 (4 voturi)    
   Multumesc (Luni, 10 octombrie 2011, 17:44)

   John Andrew [anonim] i-a raspuns lui John Andrew

   Imi dau un reply mie, pentru a raspunde tuturor cu un singur post. Multumesc pentru sugestii. Am batut doar la usile multinationalelor, in principal banci, specializarea mea tinand de Finante. Dupa cum spuneam, la sute de aplicatii trimise (40 aplicatii generale pt banci+cateva tintite pe joburi specifice tot in banci+ restul catre companii din domeniu), doar f. putine replyuri am primit, acestea in totalitate continand refuzuri politicoase. O fi criza, o fi o prea mare specializare a mea, o fi o reactie adversa fata de cineva care poate ocupa, candva, locul celui ce-l angajeaza, nu stiu. Dar e dovada elocventa pt mine ca studiile facute afara, la universitati foarte bune, nu conduc automat catre un job in Ro. Dimpotriva, o anumita reticentza, persistenta, se instaleaza din partea angajatorilor, din motive ce-mi raman necunoscute. Aviz amatorilor.
   PS1. Multumesc Dlui Miclea pentru sugestie, o voi investiga mai in amanunt.
 • +16 (16 voturi)    
  Dreptate (Luni, 10 octombrie 2011, 15:31)

  Edy [anonim]

  E acelaşi sistem domnule Liiceanu care numeşte judecători după un concurs stupid de cunoştinţe şi nu după competenţa reală sau moralitatea individului. Rezolvă 100 de integrame şi după aia dispun de viaţa şi destinul oamenilor. Da oricum nu avem nevoie de profesori prea buni pentru a ne explica ideea de echitate şi dreptate. Să fim proşti şi umili.
  • 0 (0 voturi)    
   integrame (Luni, 10 octombrie 2011, 20:05)

   Ajustator [anonim] i-a raspuns lui Edy

   domnul Edi,

   Daca atat ati inteles din concursul de intrare in magistratura - unul din putinele sisteme corecte de promovare din tara asta - e cazul sa va odihniti putin ca e clar ca va doare capul...de la ce oare?

   "competenta reala" - oare ce-o fi aia in afara de cunostinte demonstrate prin "integrame" (stiti cam ce efort se depune pentru rezolvarea a 100 de "integrame"...cam despre ce stiinta de carte este vorba?...100% habar n-aveti)

   "moralitatea individului" - cam cum se masoara asta? vine candidatul si declara ca e ortodox si se duce duminica la biserica...

   cand vad comentarii ca ale "dumneavoastra" ma apuca depresia :(
   • +1 (1 vot)    
    Pshyche (Marţi, 11 octombrie 2011, 8:34)

    Edy [anonim] i-a raspuns lui Ajustator

    E concurs de memorare magistratule. Bine că ai adus vorba de depresie. Cunosc căţiva colegi de-ai tăi duşi cu pluta. De la testele alea pentru proşti vi se trage. Şi de la prea multă pilăreală şi corupţie.
  • 0 (0 voturi)    
   INM - examen corect (Marţi, 11 octombrie 2011, 15:36)

   Alin [anonim] i-a raspuns lui Edy

   Ca si concurs, e singurul corect. Fara interviu (din pacate acuma s-a introdus); fara recomandari, fara alte lucruri. Iti dau un exemplu, si e adevarat - am 2 colege de facultate ( grefiere de 3 ani de zile) (ca sa fi grefier ai nevoie de liceu ) care au incercat anul asta si au luat 4 ( din 3500 de candidati - in jurul locului 2000), lumea vorbea ca au intrat ca si grefiere pe relatii ( tatal uneia era grefier sef, cealalta era super-bogata). Examenul de la INM, e o lumina deocamdata fata de multe altele. Am stat pe langa persoane mai influente, care se laudau ca au prieteni generali, ca pot introduce in sistemul de politie oameni, ca au prieteni primari si pot sa gaseasca posturi, dar pana astazi nu am auzit pe nimeni sa se lauda ca poate sa introduca pe cineva in sistemul magistratilor. E un examen de nota 10, hai 9 ca au pus proba interviului.
 • -17 (23 voturi)    
  funeriu e oare incult? (Luni, 10 octombrie 2011, 15:38)

  doru [anonim]

  vrea omul reforma..... ok, e ok. dar mi se pare ca nu poate dialoga cu umanisti din zona filozofilor lui liiceanu. ma tot uit la el si mi se pare ca are vocabular sarac, nu vezi nici elemente de cultura generala. cred ca a citit toata viata formule matematice sau de biochimie. pacat.
  • +10 (10 voturi)    
   Esti oarecum incorect! (Luni, 10 octombrie 2011, 16:30)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui doru

   Daca esti ministru nu inseamna ca esti atoate-cunoscator! Inseamna ca stii ceva foarte bine. Si ca acel ceva poate gestiona mult mai bine ceea ce frumosul, subtilul, filozoficul nu poate face!
   Daca esti filozof remarcabil nu inseamna ca poti fi si un ministru competent.
   Fiecare cu abilitatile lui.
   Eu am o mare admiratie pentru amandoi!
   Daca exista cai de intelegere intre ei, e foarte bine.
   Daca nu, oricum sunt exceptionali, repet, AMANDOI!
 • +10 (14 voturi)    
  Nu cunosc povestile "din spatele scenei" (Luni, 10 octombrie 2011, 15:46)

  Mircea [anonim]

  Dar vad care a fost efectul atator ani in care nu s-a facut nimic, atat din partea guvenantilor cat si a profesorilor.

  Sincer, eu il apreciez pe acest ministru; mie mi se pare ca lucrurile se duc in directia corecta in care intr-un final nu vor mai fi mosi senili la catedrele facultatilor de unde nu vor mai scoate pe banda hoarde de indivizi total nepregatiti in domeniul pe care si l-au ales.

  Da, "sistemul" nu e un fenomen meteorologic, o vocabula ci este un mod de a trai pentru zeci de indivizi de zeci de ani. Schimbarea nu poate veni decat din interior, si toti cei implicati in acest proces- chiar daca nu vor- trebuie sa faca ceva, e inerent si inevitabil.

  Altfel in urmatorii ani vom fi fi colegi de munca cu indivizi care nu stiu sa lege doua cuvinte si ale caror informatii despre viata sunt luate de la stirile de la PRO TV.
 • +9 (11 voturi)    
  o intrebare? (Luni, 10 octombrie 2011, 15:46)

  Dan [anonim]

  Sunt un doctorand cu bursa, ca oricare altul, in Romania. La o Universitate de “top”. Din “topul”dvs, domnule Ministru. Dar nu cred ca sunt tineri mai amarati ca mine…Sau ba da, colegii mei!
  Mi-am dorit o bursa doctorala, pentru ca ceea ce fac, chiar o fac cu multa pasiune. Sef de promotie fiind, mi s-a parut firesc sa-mi pot continua studiile. Dar nici o clipa nu am crezut ca nesimtirea si indolenta “sistemului”, nu-i asa domnule Ministru?, ma va impinge la un mod de viata jenant. Desigur, am semnat un contract, in care scrie negru pe alb, ca beneficiez de bursa, de asigurari sociale, etc, platite lunar. A semnat si Universitatea, prin reprezentantii ei, acele hartii…Dar de un an de zile nu am vazut nimic! Traiesc pe banii sarmanei mame pensionare, iar in timpul liber, atat cat am, muncesc “la negru”…Fac sambata curatenie in casele celor mai cu dare de mana…Ma condamnati? Banii imi ajung de transport si poate de vreo carte, foarte rar. Ma rog doar sa nu ma imbolnavesc cumva sa ajung la spital, caci nu as avea asigurare…o colega de a mea a patit-o. Sau sa se intample ceva cu mama pana nu termin scoala. Si dac-o termin, ce? Trag speranta ca atunci cand o sa-mi fac “stagiul” inafara sa vad cumva sa-mi fac “legaturi” si sa am o sansa sa nu ma mai intorc, decat doar pt. sustinere. Dar, mi-e groaza si sa ma gandesc pe cand voi pleca la o alta Universitate pt. cele cateva luni, fara sa am vreo sustinere. As renunta, dar ceva, acel ceva numit pasiune nu ma lasa. Cat poate tine totusi pasiunea, dincolo de foame?
  • +4 (4 voturi)    
   Felicitari! (Luni, 10 octombrie 2011, 16:30)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   Stiu ca nu tine de foame, insa tot ce pot sa fac e sa te felicit pentru pasiunea ta.

   In alta ordine de idei, de ce nu iti cauti un loc de munca full time?

   Nu sunt la doctorat, dar trebuie sa fii mereu la cursuri?
   • +2 (2 voturi)    
    cam da (Luni, 10 octombrie 2011, 16:56)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui hot news

    8.00 -16.30...
    Asa e in contract. De fapt e un "contract de munca".
    Mai muncesc...ocazional, orice, mai mult munci fizice, dar inca un job, in adevaratul sens al cuvantului, in paralel, nu cred ca l-as putea face, nici intrun caz full time.
  • +2 (2 voturi)    
   amarata bursa transparenta (Luni, 10 octombrie 2011, 16:57)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   E jalnica situatia dvs intr-adevar. Cu bursa dar de fapt fara. Vazand ca bursa se face nevazuta, nu ati incercat sa gasiti o sponsorizare privata? nu se gasesc firme interesate de o eventuala colaborare viitoare cu dvs? Sau privati printre contactele cu dare de mana la care lucrati.
   • +1 (3 voturi)    
    Doamne fereste (Luni, 10 octombrie 2011, 17:08)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui codo

    credeti ca le-am spus ca-s doctorand?
    • +3 (3 voturi)    
     ? (Luni, 10 octombrie 2011, 17:48)

     codo [utilizator] i-a raspuns lui Dan

     Va intreb asta pentru ca si eu am dat cu matura pe bani putini in timpul doctoratului si greutatile au fost pana la urma rasplatite pentru ca mai devreme sau mai tarziu diploma conteaza. Depinde cat de suportabil va este prezentul.
     Nu cred ca e o idee de doamne fereste pentru ca oamenii nu realizeaza cu cine au de a face si de pierdut nu ei pierd in primul rand.
   • +3 (3 voturi)    
    Trist (Luni, 10 octombrie 2011, 17:35)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui codo

    e ca, intrun anume fel stiu ca bursa mea si a colegilor mei, e undeva, in buzunarul cuiva...
    Si probabil voi reusi sa capat banii dupa ce imi voi da examenul final si, cu contractul in mana, voi umbla prin instante...
  • +1 (3 voturi)    
   O intrebare: (Luni, 10 octombrie 2011, 17:27)

   EU [anonim] i-a raspuns lui Dan

   Dan, o intrebare: in ce domeniu faci PhD-ul? Sunt interesat in studenti dornici sa studieze in domeniul IT/supercomputing.

   Multumesc.
  • +2 (2 voturi)    
   Si inca ceva: (Luni, 10 octombrie 2011, 18:03)

   EU [anonim] i-a raspuns lui Dan

   daca esti interesat in IT/programare si ai background bun de mate/fizica, este posibil sa gasesc finatare suplimentara pt. tine Dan. Doar da-mi un reply la acest mesaj si ne punem in contact. Succes.
   • +1 (1 vot)    
    din pacate nu... (Luni, 10 octombrie 2011, 18:11)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui EU

    domeniul este cu totul altul!
    Crezi ca de ce sap, tund iarba, tai arborii, cioplesc busteni...la oamenii cu "dare de mana" si care nu-si pot aranja singuri curtea, dar vor a se mandri cu ea...
    • +3 (3 voturi)    
     Succes mult, (Luni, 10 octombrie 2011, 19:09)

     EU [anonim] i-a raspuns lui Dan

     Dan, si mult noroc, ca de asta sigur o sa ai nevoie, MULT noroc si binenteles putere sa mergi la drum lung.

     Acum, pt. cei care citesc acest post: daca sunteti interesati in IT/Supercomputing/math/fizica/numeric modeling (FEM, FD), exista posibilitate de finantare (atractiva). Este nevoie sa fiti, asa ca Dan, PhD la o Universitate buna din Romania, sau sa aveti deja un PhD intr-un domeniu asemanator, si binenteles sa imi lasati un mesaj aici. Asta pot face pt. Romania (am tot fot intrebat (sa nu zic mai mult (: ) pe HotNews "Ce faci ba tu pt. Romania??, stai acolo si nu "te mai plange..."") , am creat o baza de cercetare solida in supercomputing si numeric modeling si acum incerc sa ofer niste oportunitati. Mai mult nu am ce face, depinde de voi, dragi colegi si prieteni. Succes.
  • 0 (0 voturi)    
   E greu (Miercuri, 12 octombrie 2011, 21:15)

   Ioana [anonim] i-a raspuns lui Dan

   Si eu sunt doctoranda, dar nu in Romania. Cand am citit despre noua ierarhizare a universitatilor in Romania si a locurilor de masterat si doctorat pe universitati, am rams uimita de numarul acestora. La ASE Bucuresti, era ceva de genul 90 de locuri pentru dectorat anual, altele vreo 70 le Medicina Veterinara...Pentru ce?

   Ar trebui redus numarul acestor locuri de cel putin cinci ori, si marita substantial finantarea pentru fiecare student, astfel incat doar cei mai buni sa fie acceptati, si sa li se ofere suficienti bani pentru o vieta decenta, care sa le permita sa se dedice cercetarii.

   Tu esti unul dintre cei care platesc scump efectul acestei inflatii de locuri- calitate slaba, burse mici, umilinta si frustrari. Te inteleg si te compatimesc, si iti urez ca sacrificiile pe care le faci acum sa iti fie rasplatite pe viitor. Succes!
 • +12 (14 voturi)    
  Test IQ (Luni, 10 octombrie 2011, 15:47)

  Ioan [anonim]

  O prima masura in a inlatura impostorii din invatamant si functii de conducere, este aplicarea unor teste recunoscute international pentru stabilirea IQ-ului. Este sigur ca de exemplu Rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti Andronescu, nu-i va depasi pe Vanghele sau Becali, din moment ce promoveaza nestiinta, prin propunerea de acceptare la universitati a celor ce nici examenul de bacalaureat n-au fost in stare sa-l promoveze. Retineti propuneti teste IQ la toate nivelurile - parlament, guvern, invatamant, etc.!...
  • +2 (4 voturi)    
   va fi plin de einsteini in politica (Marţi, 11 octombrie 2011, 3:56)

   liceanul [anonim] i-a raspuns lui Ioan

   Toti smecherii si-ar cumpara certificate de IQ care sa le ateste genialitatea, asa cum si-au cumparat si diplome universitare, doctorate si grade universitare. Becali sau Vanghelie si-ar fi cumparat usor citeva masterate in strainatate, asa cum si-a luat Voiculescu un doctorat, dar n-au vrut, ca sa nu-si strice imaginea, astazi, cind toti prostii au diplome.
 • +5 (5 voturi)    
  orasy nu sorbona (Luni, 10 octombrie 2011, 15:58)

  danieltm [anonim]

  O scurta precizare. Vlad Zografi, caci probabil el e fizicianul dramaturg, si-a dat doctoratul la Orsay, care e probabil cea mai buna universitate din Europa in domeniul stiintelor exacte.
 • +1 (7 voturi)    
  Adevaruri partiale (Luni, 10 octombrie 2011, 16:01)

  Miruna [anonim]

  Desigur ca daca ar fi trait in alta tara D-ul Liiceanu putea sa faca ceea ce se numeste un complaint, adica o plangere unei institutii neutre care sa judece acest caz. Negasiind-o a facut o plangere la Ministru. Ce putea sa faca un ministru? Aici Funeriu greseste: trebuia ca pe baza call-ului sa ceara verificarea acestui caz - adica eligibilitatea formala si informala. Apoi sa compare cum a judecat comisia. Daca acolo s-ar fi scris asa cum se scrie in caietele de licitatii la drumuri ca trebuie sa ai escavatoare rosii, atunci numai cel cu escavatoare rosii castiga. Totusi ministrul ca ordonator principal de credite, deci fianantator, ar fi trebuit sa anuleze concursul in conditiile in care postul a fost dedicat celui cu excavatorul rosu (a se citi cu clucrari plagiate, cu spaga data, fara publicatii externe, fara cunoasterea limbilor straine). Ministrul n-are de ce sa se teama de procesul cu univ Buc, caci principiul valorii este intrinsec intr-o promovare universitara si nu invers, principiul "e prost, da ii al nostru".
 • +1 (1 vot)    
  razboi (Luni, 10 octombrie 2011, 16:06)

  lupta cu sistemul [anonim]

  cand e castigat un razboi? cand ai pierdut ultima batalie! Cum poti pierde ultima batalie? esti prea slabit! nu ai armata! esti singur impotriva tuturor!

  Un sistem nu se poate schimba ca vrea doar o singura persoana. Un sistem se poate schimba doar daca reusesti sa convingi majoritatea de aceasta schimbare. Nu o poti convinge prin aceleasi metode ca atunci nu schimbi sistemul.

  O sa-mi spuneti ca sistemul e cangrenat ... etc.
  Mda, daca nu poti crea "un sistem pilot" care sa fie viabil e greu de inlocuit sistemul cangrenat. Trebuie sa creezi "organele" sanatoase pe care sa le trimiti sa-si imprastie anticorpii in sistemul bolnav spre a-l educa/schimba/insanatosii.

  Imaginati-va ca cei de la liceul din Iasi unde promovabilitatea a fost de 100 % ar aplica acelasi procedeu la toate liceele. Credeti ca ar avea succes sa creasca procentul de promovabilitate? Eu cred ca da. Metoda lor trebuie cunoscuta si urmata. (fara ajustari).
 • +6 (6 voturi)    
  ciumat adevar (Luni, 10 octombrie 2011, 16:06)

  robert [anonim]

  Da, domnule Liiceanu. Asa este . Sistemul de care vorbiti este un sistem bolnav , greu de tratat in aceasta faza. Este deja metastaza. Uitati-va cu cata viteza se extinde boala si cad de multe victime cad. Nu trebuie sa pierdeti decat cateva zeci de minute in fata ecranelor lui Felix sau sa ascultati profetiile ilustrului Hurezeanu , pentru a va da seama cu curg valuri de lava bolnava care mentin putred acest sistem. Functioneaza infailibil izolarea bolnavului si boala acestui sistem devine imposibil de tratat pentru ca nimeni nu are puterea sa inceapa chiuretajul.Priviti cu cata ura refuza slujitorii legii sa permita tartamentul acestui sistem bolnav, priviti cum impostorii deghizati in senatori arunca tara in izolare prin decizii care starnesc hohote la Brussels ,dar refuza sa inceapa tratamentul.
  In astfel de conditii , e de neimaginat cum lumea dumneavoastra universitara sa nu fie atinsa de cangrena. Trebuie insa sa luptati in continuare, nu sunteti deloc singur,sunt mai multi decat va imaginati cei care sunt pe acelasi drum, nu va fi usor , dar asta e singura solutie.Un "goliat" moare greu , insa moare definitiv.
 • 0 (6 voturi)    
  aha (Luni, 10 octombrie 2011, 16:08)

  exx [anonim]

  Acum am inteles de ce-l sustine Lii pe Base: pentru ca acesta se lupta cu Sistemul :))
  • -5 (5 voturi)    
   E o lupta inutila! (Luni, 10 octombrie 2011, 16:40)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui exx

   In loc sa te folosesti de sistem, care functioneaza impecabil atata timp cat ii respecti regulile, sa-ti realizezi ideile tu te iei la lupta cu el.

   Oamenii fara idei se iau la lupta cu sistemul sa-si faca si ei un scop in viata.
   • +3 (3 voturi)    
    vorbesti de parca... (Luni, 10 octombrie 2011, 18:27)

    stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    ...ar fi un sistem de care ai fi mandru.
    Poate nu suntem chiar toti mandrii de sistemul tau.
    • -2 (2 voturi)    
     Nu e cel mai bun din lume (Luni, 10 octombrie 2011, 21:32)

     Constantin [anonim] i-a raspuns lui stefan2008

     dar e al natiei mele si sunt mandru de el. Ce bine ar fi daca toti romanii l-ar folosi cu drag!
     • +1 (1 vot)    
      mda... (Marţi, 11 octombrie 2011, 23:52)

      stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

      Ar fi bine... ca nu v-ar mai deranja pe voi, astia din sistem, nu?
      Pai eu sper sa nu-l foloseasca romanii cu drag. Sper sa se civilizeze natia asta si sa va starpeasca pe astia ca tine, care considera un sistem P-C-R drept moral, normal si binevenit.
 • +3 (3 voturi)    
  scrisoare pentru Liiceanu (Luni, 10 octombrie 2011, 16:09)

  Teo [anonim]

  Foarte interesanta este si scrisoarea pe care un fost student o adreseaza lui Liiceanu, intitulata:
  "Cand intelectualii nostri ne lasa balta"
  pe care o gasiti pe contributors.ro
  Merita citita!
 • +4 (4 voturi)    
  Acelasi sistem PCR (Luni, 10 octombrie 2011, 16:11)

  Lucia [anonim]

  Da, acelasi sistem ca si in perioada ceausista functioneaza si acum: PCR=pile, cunostinte, relatii. Nu are rost sa mai filozofam pe aceasta tema. Pacat de mortii revolutiei din 89 si de entuziasmul de atunci al celor care nu erau membri de partid, turnatori, colaboratori ai securitatii, nu erau din ”sistem”. Acestia au avut naivitatea sa creada si sa spere ca ceva se va schimba.
  Pacat ca nu stim cine este prietenul dumneavoastra fizicianul. Perceptia lui asupra prezentului nostru este foarte justa, din pacate pentru noi adevarul este foarte dureros si pare o situatie fara iesire.
  • +2 (2 voturi)    
   fizicianul dramaturg (Luni, 10 octombrie 2011, 16:26)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui Lucia

   cred ca e vorba de Vlad Zografi
 • +3 (7 voturi)    
  Ce anume îi reproșează lui funeriu? (Luni, 10 octombrie 2011, 16:16)

  bilbofil [utilizator]

  Ar fi poate bine ca d-l Liiceanu să scrie despre ceea ce face - bine sau rău - ministrul Funeriu, nu pe ceea ce nu face.

  Așa, aș putea crede că ceea ce îl deranjează este că d-l Funeriu nu a făcut o excepție în cazul particular pe care îl pledează.
  • 0 (2 voturi)    
   nu cred ca asta il deranjeaza (Luni, 10 octombrie 2011, 16:53)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

   Cred ca il deranjeaza ca nu a sesizat oportunitatea de a da o branca sistemului ci doar s-a multumit sa il invoce desi e factor decizional in sistem.
 • +4 (4 voturi)    
  Speranta (Luni, 10 octombrie 2011, 16:24)

  Cetateanu' Turmentat [anonim]

  Domnule Liiceanu,
  1. Sunt total de acord cu raspunsul prietenului fizician. O descriere simpla si cuprinzatoare.
  2. Daca totusi mai aveti ocazia sa deschideti acest subiect cu prietenul fizician am si eu o intrebare care ma macina: Unde este "disidenta" fata de acest sistem si de ce nimeni nu-l poate contracara efectiv nici dupa 20 de ani? Sau vom auzi din nou peste alti 20 de ani ca de fapt elitele noastre au pactizat in general cu sistemul de relatii, nu au avut curajul sa ia pozitie, sau au preferat sa emigreze, sau altfel au iesit la pensie ca sa nu-si mai bata capul?
  3. Salut gestul dumneavoastra de a lua pozitie fie si numai prin acest demers foarte scurt si efemer si va multumesc pentru asta. Traind tot timpul sub "opresiunea" unui astfel de sistem de relatii in care in fiecare zi ti se sopteste ca trebuie sa fii un idealist idiot daca vrei sa te pui cu sistemul, si ca mai bine te alaturi, iesirea dumneavoastra publica reprezinta o speranta si un semn ca anumite valori nu au disparut chiar cu totul.
  • +1 (1 vot)    
   .... (Luni, 10 octombrie 2011, 19:24)

   nety [anonim] i-a raspuns lui Cetateanu' Turmentat

   Apreciez comentariu referitor la ce vom auzi peste 20 de ani despre sistem. Intreb numai: daca fostul doctorand al dlui Liceanu ar fi castigat concursul, peste cati ani ar fi fost auzita vocea domniei sale impotriva sistemului?
 • -2 (2 voturi)    
  !!! (Luni, 10 octombrie 2011, 16:27)

  catalin_mattei [utilizator]

  Dl Liiceanu il pune pe D Funeriu in fata unui adevart crunt: reforma educatiei nationale inseamna destructurarea sistemului actual si recladirea sa pe baze sanatoase.. din pacate dl Funeriu doar arata boala sistemului. Este multa galagie la dl Funeriu ( chiar daca domnia sa are si idei bune si foarte bune) .. dar ministrul este cel ce trebuie sa infaptuiasca si nu sa teoretizeze doar
  • +3 (3 voturi)    
   Ca sa vezi! (Luni, 10 octombrie 2011, 18:10)

   Gimmy [anonim] i-a raspuns lui catalin_mattei

   Finantarea pe criterii de performanta...
   Cum altfel vrei sa destructurezi sistemul, respectand in acelasi timp si legile in vigoare si contractele pe perioada nedeterminata ale dinozaurilor universitari?!
   • 0 (0 voturi)    
    de ce....??? (Marţi, 11 octombrie 2011, 9:48)

    catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui Gimmy

    o intrebare: de ce Guvernul isi poate permite sa schimbe codul fiscal nerespectand legea ( in ceea ce priveste termene, etc) dar nu poate schimba niste legi strambe?... cumva lipsa de vointa?
 • -5 (7 voturi)    
  stati linistiti.... (Luni, 10 octombrie 2011, 16:33)

  hot news [utilizator]

  In fond si Funeriu e tot o persoana care isi iubeste postul....

  E adevarat ca afacut cateva chestii, insa cu tot respectul, nu ajuta pe nimeni daca pica 60% dintre elevi la BAC atata vreme cat predarea nu se imbunatateste.

  Si nu se va imbunatati atata vreme cat "sistemul" nu este ucis.

  Daca va reusi asta, atunci va fi cu adevarat o persoana apreciata.... pana atunci, e o speranta
  • +3 (3 voturi)    
   Aha! (Luni, 10 octombrie 2011, 18:08)

   Gimmy [anonim] i-a raspuns lui hot news

   Si cum "ucizi" tu sistemul, moncher?

   Ca Funeriu a vrut doar sa reaseze finantarea pe criterii de performana si au sarit toti in sus ca muscati de sarpe!!
 • -1 (13 voturi)    
  Platitudini (Luni, 10 octombrie 2011, 16:38)

  nano2k [utilizator]

  Scuze, dar dl Liiceanu spune numai platitudini. Orice român stie ca PCR nu mai inseamna Partidul Comunist Român, ci s-a transformat in Pile Cunostinte si Relatii.

  Nu am inteles nici macar ce reproseaza dl Liiceanu, daca reproseaza ceva. Si daca reproseaza, CUI ii reproseaza? Cine a perpetuat "sistemul"? Ce ar face CONCRET dânsul in cazul in care ar sta de maine in locul lui Funeriu?

  Dar in locul lui Boc? Dar in locul lui Basescu? Daca stai in sfere inalte bineinteles ca le vezi si pari a le sti pe toate, insa cand te cobori la nivelul deciziilor, cand incepi sa pui umarul, atunci filosofia este nula.

  Imi pare rau, dar am citit o scrisoare inutila, eu personal nu am aflat nimic mai mult din ceea ce stiam. Si in plus, dl Liiceanu nu trebuia sa bage la inaintare un presupus personaj.
 • -3 (7 voturi)    
  relatii in invatamant=networking in afaceri (Luni, 10 octombrie 2011, 16:40)

  Lectorul [anonim]

  Respect orice critici la adresa invatamantului, probabil sunt foarte justificate dar ma amuza dublele masuri.
  De ce ar fi invatamantul mai curat decat restul societatii? Se poate igieniza doar un metru de pe malul unui rau, fara sa cureti de la izvoare tot malul, albia raului si sa dezvatam oamenii sa murdareasca locul? Si daca da, cat tine?
  De ce negam realitatea in numele unei etici artificiale? Empiric vorbind, sunt fenomene incontestabile de consolidare a unor retele umane in orice sistem organizat. Blamarea lor este la fel de utila ca blamarea caracterului umed al cetii.
 • +5 (5 voturi)    
  Opinie (Luni, 10 octombrie 2011, 16:41)

  Andrei [anonim]

  In opinia mea problema este ca nu dispunem momentan de alternative la "redute" si stam in continuare umili ori indignati in fata lor. Poate ar trebuie sa le intoarcem spatele si sa construim noi altele. NOI, domnule Liiceanu, noi...
 • +4 (8 voturi)    
  si cand te gandesti ca asa e peste tot (Luni, 10 octombrie 2011, 16:45)

  mike [anonim]

  da , aceasta caracatita datorata in special nu numai comunismului ci si caracterului josnic al natiei romane va reusi sa fie starpita foarte greu din romania , bravo dl liiceanu ca luati atitudine , solidaritatea intelectualilor veritabili trebuie sa se urneasca si sa incerce sa schimbe romania
  • -3 (9 voturi)    
   Atitudine (Luni, 10 octombrie 2011, 17:28)

   Un cititor [utilizator] i-a raspuns lui mike

   Dua lucruri nu-mi sunt clare:
   1. De unde si pina unde natia romana e josnica? Ce ne puteti spune despre parintii dvs? si ei sunt josnici?Sau poate ca nu sunt romani.\
   2. de cind si pina cind dl. liicheleanu e considerat intelectual? E risul lumii. afara de cazul ca si d-l Patavieci e considerat tot intelectual , situatie in care inteleg ironia.
 • -3 (5 voturi)    
  Asteptam de la Domnul Ministru (Luni, 10 octombrie 2011, 17:06)

  Justin Puscasu [anonim]

  o luare de pozitie clara. Fie ea limitata doar la o condamnare verbala a concursurilor masluite.
  Strategia de "mort in papusoi" pe care a adoptat-o si textul ca "asa e sistemul" imi amintesc de Emil Constantinescu cel invins de Securitate, dupa ce ne-a furat tuturor patru ani din viata si multe sperante.
  Tacerea domnului Funeriu in aceasta problema delicata pare sa indice ca deja se simte invins de "sistem" si ca sperantele legate de reforma reala a invatamantului se vor spulbera prin ordin de ministru imediat ce urmatorul guvern isi va intra in atributii.
  • +1 (1 vot)    
   Si daca el isi dă cu parerea ce se va intimpla?? (Marţi, 11 octombrie 2011, 12:10)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   1. Concursul nu a fost măsluit, a fost strîmb conceput. Ce poate face ministrul cît litera legii este cel puțin la prima privire respectată? Să aducă facultatea sub controlul unui minister care la anul ar putea fi condus de d-l Beuran?

   2. Care este soluția de fond pe care o propune d-l Liiceanu? Ca d-l ministru să dea "o indicație prețioasă", ca pe vremea lui Ceaușescu? În zilele noastre, ce va schimba o luare de cuvînt?

   3. D-l Liiceanu este cel care lucrează la Facultatea de Filosofie, d-l Liiceanu cunoaște situația concretă, nu ar fi cazul ca d-l Liiceanu să încerce domnia sa ceea ce acum așteaptă să se rezolve, ca în tinerețile sale, „de sus”?
 • +4 (10 voturi)    
  Are dreptate, dar (Luni, 10 octombrie 2011, 17:15)

  fefe [anonim]

  cum mai sesiza cineva, demersul, desi teoretic corect, practic miroase urat.
  Dl Liiceanu a facut ani de zile parte din Facultatea respectiva. A luat bani de acolo si probabil a fost in n asemenea comisii. Ciudat, dar incepe sa planga atunci cand un apropriat al dumnealui nu reuseste. Ca sa fie crezut dl. Liiceanu trebuia sa se planga mai demult. Sistemul e construit de dl. Liiceanu insusi. Acum ca functioneaza impotriva intereselor sale, se plange.
  Nu l-am auzit pe dl. Liiceanu dandu-si demisia dintr-un loc pe care il considera atat de corupt. Daca era asa suparat pe impostura, de ce nu a facut dl. Liiceanu o Facultate de drept a sa unde sa promoveze numai valorile (a avut mijloace mai mult decat suficiente, altii au facut universitati din chiar mai putin)? Raspunsul e simplu: sistemul a fost foarte bun si pentru dl. Liiceanu. Abia acum cand a iesit la pensie, si probabil nu mai este dumnealui cel care poate face cartile in sistem, incepe sa se planga.
  Teoretic imi place ce spune dl. Liiceanu, dar imi este greu sa ma solidarizez cu el.
  • +8 (8 voturi)    
   Subscriu (Luni, 10 octombrie 2011, 17:27)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui fefe

   Toti acesti "intelectuali" care stau in biroul lor si improasca cu cerneala imi repugna si mie.

   Daca intr-adevar dl Liiceanu vrea sa faca ceva, il invit sa coaguleze mai multi "oameni de bine" (mai tineti minte, dupa lovilutia din '89 aproape tot românul era un "om de bine") pentru a crea in premiera o contrapondere la noul PCR pe care il demasca (foarte bine) si pe care il infiereaza (foarte bine).

   Schimbarea se produce numai cu fapte concrete, nu cu lozinci de la balcon. Cred ca minim 50% dintre comentatorii de pe aici ar putea scrie o scrisoare la fel de corecta in esenta ei dar inutila aproape 100%.

   Ii invit pe intelectualii români sa creeze acea contrapondere necesara, sa nu mai ramana uniti numai in spirit, in vorbe. Ceilalti, aia rai, chiar in momentul de fata produc o deturnare de fonduri, o hotie, trucheaza niste licitatii, se suna intre ei, colaboreaza la modul cel mai concret.

   Aici e diferenta, degeaba ma solidarizez eu cu vorbele corecte ale dlui Liiceanu si a altora. Cu atat am ramas pana acum, in timp ce mafiile de toate felurile au acaparat tara asta.

   Daca pa dl Liiceanu il bucura, ma alatur si eu corului aprobator: va felicit dle Liiceanu, va admir pe dvs si pe colegul dvs pentru spiritul ager de care dati dovada cand diagnosticati societatea româneasca. Ok, si? Acum ce facem? Facem ceva concret? Maine o sa mancam o paine mai buna sau o sa ne scriem iar amarul in scrisori inchise/deschise?
   • +1 (1 vot)    
    de acord cu tine (Luni, 10 octombrie 2011, 20:45)

    daniel [anonim] i-a raspuns lui nano2k

    ai pus punctul pe i mai bine decat mine.
   • +3 (5 voturi)    
    100% RIght (Marţi, 11 octombrie 2011, 1:17)

    rien [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

    Yes! nano2k a mentionat un fapt real. Intelectualii romani precum domnii Liiceanu, Plesu si multi altii s-au retras in turnul de fildes pentru a nu mai fi etichetati "intelectualii lui Basescu". Eu locuiesc in Canada dar desi departe de Romania, nu pierd nicio ocazie sa procur cartile scrise de ei sau sa ascult clipuri pe internet (Dilema, TVR or Adevarul- numai pentru domnul Plesu) Stiu ca nu este usor pentru acesti oameni, care merita tot respectul pentru vasta cultura si intelepciune acumulata, sa iasa in public si sa fie apoi improscati cu noroi de orice terchea-berchea sub anonimitatea internetului. Eu personal aici, unde nu am grija zilei de miine, am totusi o mare grija acum. Ce se va intimpla cu Romania dupa alegerile din 2012? Eu cred ca orice Roman de buna credinta trebuie sa ia o atitudine si sa faca ceva pentru ca tara sa nu mai ajunga din nou pe mina ex-comunistilor si securistilor de tip Felix. Eu cred ca este timpul ca domnii Liiceanu, Plesu si multi alti intelectuali sa actioneze. Imi pun mari sperante in Noua Republica a lui Mihai Neamtu. Sunt sigur ca un intelectual ca domnul Liiceanu are idei politice de dreapta. Influenta pe care o au asupra clasei educate din Romania, ar ajuta enorm aceasta noua miscare care imi doresc din tot sufletul sa reuseasca si sa salveze Romania
  • -1 (5 voturi)    
   Chiar a facut-o! (Luni, 10 octombrie 2011, 17:31)

   fLoreign [utilizator] i-a raspuns lui fefe

   Daca poti, pune mana pe cartea "Apel catre lichele", o colectie de articole din 1990, ca sa vezi cate dintre cele scrise acolo de Gabriel Liiceanu se mai aplica inca Romaniei. Teama mi-e ca destul de multe...
  • +3 (7 voturi)    
   ditto (Luni, 10 octombrie 2011, 18:04)

   cocosila [utilizator] i-a raspuns lui fefe

   dupa cum reiese din raspunsul facultatii de filozofie la prima scrisoare a lui liiceanu, argumentele lui liiceanu sunt mai degraba subiective si emotionale. Oricata eruditie filozofica avea protejatul lui liiceanu, se pare ca nu era totusi pregatit tehnic pentru preluarea acelui post.

   Liiceanu trebuie sa se obisniasca cu ideea ca Heidegger si fenomenologia nu sunt cele mai privilegiate si nobile domenii ale filozofiei.
  • -2 (6 voturi)    
   Stai ca nu inteleg? (Luni, 10 octombrie 2011, 18:05)

   Gimmy [anonim] i-a raspuns lui fefe

   Daca esti/ai fost angajatul unei universitati nu (mai) ai voie sa critici ce se intampla acoo pe motiv ca ai fost platit pentru munca pe care ai depus-o!?!?!?
 • +2 (4 voturi)    
  sistemul sintem noi (Luni, 10 octombrie 2011, 17:25)

  skin [anonim]

  mr. liiceanu parca s-a nascut ieri in facultatea de filosofie. a, pardon, cica nu. il stia pe plagiatorul de presocratici de multa vreme, probabil ii stie si pe altii. totusi uimirea e publica de citeva saptamini doar. sistemul suntem si noi: eu, dumneavoastra, cei care sintem acolo si vedem mizerii care se intimpla si cel mult punem ceva pe facebook sau hotnews. si cind punem, nu punem cu subiect si predicat. cutare a facut aia. o scaldam cu parabole pentru connaisseuri. pina nu pui mina sa faci ceva, sistemul nu se schimba. daca "oamenii buni" de la facultatea de filosofie se apuca sa birfeasca intre ei, nu inseamna ca fac ceva. cam asa stau lucrurile.
 • +2 (4 voturi)    
  ce o mai fi pe la alte facultati? (Luni, 10 octombrie 2011, 17:30)

  ion g. cala [anonim]

  Mediu universitar nu este verificat de nimeni. Sunt profesori care nu au ce cauta nici la liceu asa sunt de slabi.
 • +2 (2 voturi)    
  mai precis (Luni, 10 octombrie 2011, 17:32)

  Ordila P. [anonim]

  Asteptam un raspuns mai concret, mai la obiect de la Liiceanu. Urmaresc aceasta polemica si nicidecum pentru latura de scandal, ci chiar ma intereseaza subiectul reformarii invatamintului romanesc.
  Liiceanu prezinta o situatie clara de abuz si nedreptate. Apoi raspunsul facultatii ocoleste unele dintre aberatiile prezentate de Liiceanu iar la altele raspunsul e pur tehnic, procedural, chiar legal.
  Ca in multe cazuri adevarul e pe la mijloc.
  Dar simplul fapt ca un om de o asemenea valoare nu-si gaseste locul intr-o universitate romaneasca e profund gresit. Dincolo de tipicul si metodologia acelui concurs, de aplicarea poate strimba a unor reguli interne, un specialist valoros cu un CV impresionant trebuie, cumva, lasat la catedra. Altfel vai si amar de noi...
 • +3 (3 voturi)    
  nu suntem victimele nimanui (Luni, 10 octombrie 2011, 18:18)

  Lauterbach [anonim]

  Mi-au trebuit vreo 18 ani de trait in afara tarii ca sa pricep ca romanii de fapt NU sunt victimele unei minoritati conducatoare. Propagarea non-valorilor prin nepotism si coruptie este un sistem DORIT sau cel putin TOLERAT prin complicitate de majoritatea populatiei din Romania. Putinii cei care gindesc altfel nu au masa critica sa schimbe ceva, si la urma urmei nici dreptul democratic sa o faca.
  De cind au picat granitele europei insa solutia este simpla. Exista din fericire societati unde balanta valorilor se inclina altfel si care sunt deschise sa primeasca noi membrii deschisi performantei. Acest fenomen de migrare este la de fapt natural si duce deja la creearea unor zone de excelenta dar si la polul opus unor zone defavorizate. Nu prea vad ce minune sa se intimple ca sa impinga Romania afara din virtejul asta, si repet, nu din cauza partidelor sau conducatorilor. Cu respect.
 • +6 (6 voturi)    
  Filozof ramaneai daca mai bine taceai. (Luni, 10 octombrie 2011, 18:56)

  ion roata [anonim]

  Intrun fel ministrul a raspuns corect,si el sa angrenat in lupta inpotriva acestui sistem si uitativa ca cinca nu a reusit sa ajunga la capat.Raspunsul dumnealui a fost corect si la obiect"sistenyk este de vina si dumnealui lupta tocmai ipotriva cestui sistem inplementat in cercurile academice inca de pe timpul comunismului dar a devanit si mai acut in neocomunismul ce a cuprin tara dupa 1989.Ce va mira domnule Liiceanu ?Ati contribuit si dvs la acest sistem ca daca luptati inpotriva lui poate se mai schimba ceva.
  Serparia in mediul academic este greu de lichidat,legea invatamantului tocmai asta face domnule Liiceanu dar fortele negre ale neocomunismului sunt inca reistente ia ministru in loc sa se bucure de sprijinul dvs din contra este flituit chiar si de dvs.
  sa auzim numai de bine !
 • +1 (7 voturi)    
  trafic de influenta (Luni, 10 octombrie 2011, 18:59)

  radu [anonim]

  De data asta Funeriu, pe care-l detest, a procedat corect.
  Liiceanu a facut cel mai penal si mai obraznic trafic de influenta ca sa-si impuna un protejat, mai rau: un angajat. Cum ramane cu cei capabili care nu beneficiaza de traficul de influenta al lui Liiceanu? De cand a ajuns Liiceanu principalul evaluator national? Pe ce baza? Pentru ca a devenit vedeta stand pe langa Noica, patronand Humanitasul si beneficiind de protectii politice sus-puse?
  Nu pot sa-i inghit pe cei care fac caz de principii ca sa-si impuna oamenii lor in locul oamenilor altora.
  • 0 (0 voturi)    
   Dimpotriva (Miercuri, 12 octombrie 2011, 21:37)

   Ioana [anonim] i-a raspuns lui radu

   Eu cred ca situatia e exact invers. Desi stia ca isi pune in joc reputatia si gestul sau va fi vazut ca o tentativa de a-si impune protejatul, Liiceanu a simtit nevoia sa se revolte public impotriva "sistemului". Nu sunt in domeniu, nu pot judeca profilul celor doi candidati, dar daca cel laudat de Liiceanu e intr-adevar atat de valoros pe cat spune dansul (si se pare ca este, din ce scriu alti comentatori mai informati ca mine) e revoltator ca nu isi poate gasi locul la o universitate de top din Romania (dar irelevanta in Europa) care are nevoie de talent si competenta ca de aer. Liiceanu a simtit nevoia sa rabufneasca, stiind ce-l asteapta de la cititori ca si dumneavoastra. Cu atat mai multa si-a castigat respectul meu.
 • 0 (0 voturi)    
  Concursuri p.c.r.-iste (Luni, 10 octombrie 2011, 19:03)

  aura [anonim]

  "Refuzul ministerului educatiei de a raspunde catorva intrebari de interes public ne-a pus in situatia de a ne adresa instantelor de judecata pentru a obliga institutia condusa de Daniel Funeriu sa explice public cum s-a produs schimbarea conducerii Bibliotecii Centrale Universitare. Previzibil, ministerul a pierdut prima etapa a procesului iar noi nu avem de gand sa renuntam.

  La finalul saptamanii trecute, la Tribunalul Bucuresti s-a judecat procesul dintre SAR, membru ARC, si MECTS Instanta de judecata a admis actiunea de chemare in judecata formulata de SAR si a obligat ministerul condus de Daniel Funeriu sa comunice informatiile solicitate.

  Am dorit sa aflam mai multe date despre procedura privind eliberarea/numirea in functia de director general al Bibliotecii Centrale Universitare dupa ce, anul trecut, a avut loc o schimbare a conducerii BCU puternic contestata atat din interiorul breslei cat si din afara. Reaminim ca in prezent BCU este condusa de Mireille Radoi, absolventa a Academiei Nationale de Informatii (scoala SRI) si sprijinita puternic PD-L prin reprezentantul sau, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.
  Astfel, prin cererea nr. 700 din 15 decembrie 2010, SAR a solicitat MECTS raspunsul al 12 intrebari, care s-au referit, printre altele, la:

  - motivele schimbarii, in anul 2010, a metodologiei de concurs pentru ocuparea functiei de director genral al BCU;
  - daca metodologia a fost intocmita cu sau fara consultarea specialistilor in domeniiul bibiloteconomiei şi ştiinţei informării, asociaţiilor de bibliotecari sau catedrelor de specialitate din cadrul universităţilor care organizează specializări în domeniu
  - respectarea Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala cu ocazia elaborarii proiectului de Ordin al ministrului prin care a fost probata metodologia de conscurs
  - detalii privind modul de organizare si de desfasurare a concursului, inclusiv probele, candidatii si punctajul obtinut de fiecare." ( ARC)
 • +6 (8 voturi)    
  Liiceanu (Luni, 10 octombrie 2011, 19:04)

  +Momarlanu [anonim]

  Problema pusa de dl Liiceanu este reala. Dar chiar si insistenta celei de a doua si... ultime scrisori e cam sugubeata si ...sofisticata tare.Este un fel de a SCOATE CASTANELE DIN FOC CU MANA ALTUIA. A fost in corpul profesoral al facultatii, a vazut din interior defectele morale , lacunele ,dar si solutiile posibile.Despre prestigiul dansului sa nu mai vorbim,care ar fi trebuit sa-i fie un atuu in plus. Stau si ma intreb acum: dece nu a actionat pana acum impotriva sistemului? Ce l-a retinut intr-atat incat sa ajunga la ... pensie din cadrul acelui corp profesoral fara sa tulbure apele macar? De ca sa astepti pana sa vina acest tanar savant , pe numele sau Funeriu(deja o autoritate stiintifica in domeniu) sa se inhame la o caruta impotmolita ,cand si tu puteai demult sa te opintesti la aceeasi caruta?Asta( sa fiu iertat de lipsa de gandire filozofica),stau si ma intreb.Nu stiu de ce dar , sa fiu scuzat inca odata si corectat daca gresesc , cam suna a abandonul stimabilului ex-presedinte CONSTANTINESCU,cel invins de structuri.Oricum pe undeva pe aproape s-ar parea.
  Nicio clipa nu ma simt vinovat in ceea ce spun.Gabriel Liiceanu ramane pentru totdeuna un punct de referinta in cultura si gandirea romaneasca. Nu am niciun dubiu, dar...
  • +3 (5 voturi)    
   oportunism? (Luni, 10 octombrie 2011, 20:53)

   alike [utilizator] i-a raspuns lui +Momarlanu

   o spune mai sus comentatorul "liceanul":

   "Liiceanu poate protesta cind vrea, dar nu cu aceeasi credibilitate. Si Plesu ii poate desfiinta pe Iliescu si Constantinescu dupa ce nu le mai e ministru, dar alta credibilitate ar fi avut daca ar fi facut-o atunci cind era inalt demnitar. De altfel, cei care au protestat LA TIMP, ca anticomunistii anilor 70 Paul Goma, Dorin Tudoran sau Ion Vianu, au fost marginalizati dupa 1990 de cei ca Liiceanu, Plesu, Patapievici etc. Ti se pare inept?!?"

   a spus tot ce era de spus. eu nu mai am ce sa adaug (de altfel, mi-am batut si eu gura, si altii despre acest aspect "incomod", dar Liiceanu se scalda in continuare in bai de multimi snoabe, iar Goma este in continuare de facto interzis in Romania. intr-un fel, lucrurile sunt adecvate realitatii: romanii s-au gudurat intotdeauna. cei care au rezistat si si-au pus la bataie, in rezistenta asta, viata proprie si chiar a familiei, au fost eliminati, exterminati, UITATI. avem ce meritam. oportunistii si coruptia infinita).
 • -2 (4 voturi)    
  Scurt (Luni, 10 octombrie 2011, 19:05)

  Dogaru [anonim]

  Dom'lor, exista o solutie simpla! Ministerul Educatiei sa interzica ocuparea de posturi didactice la o facultate de catre candidati care au functionat anterior la acea facultate.
  • +1 (3 voturi)    
   faina logica, esti tare tipule (Luni, 10 octombrie 2011, 20:00)

   Misu [anonim] i-a raspuns lui Dogaru

   Extraordinar, iar eu propun ca orice angajat sa nu mai poata promova in aceeasi firma ....de ce nu? Vom schimba locuintele ca rufele ....
 • -2 (4 voturi)    
  De ce ultima scrisoare? (Luni, 10 octombrie 2011, 19:28)

  Costica [anonim]

  De ce aceasta scrisoare sa fie ultima?
  D-nule Liiceanu, motivul pentru care prostia se aduna si se sustine reciproc este ca nu are nici o sansa fara aceasta agregare/mafie. Este vina directa a societatii si varfurilor ei ca nu iau atitudine permanenta, repet, permanenta, impotriva submediocritatilor si impostorilor. Este de datoria dumneavoastra si a celor ca dumneavoastra sa continuati sa scrieti si sa demascati acesti impostori, pe toate caile. Eminescu nu este unul dintre cei mai mari romani pentru ca a scris doua articole si mai multe poezii superbe, este unul dintre cei mai mari patrioti romani pentru ca a atacat minciuna si pervertirea societatii si tarii romanesti non-stop, chiar si dupa ce a fost amenintat direct de serviciile secrete austro-ungare si, din pacate, romanesti, platind finalmente cu viata. Opera lui jurnalistica este inca tinuta la secret si partial distrusa, pentru ca multe din lucrurile pe care le scria atunci sunt foarte valabile si astazi. Este datoria elitelor sa lupte pentru viitorul tarii si al societatii roamnesti, altfel isi merita soarta. Funeriu are pacatele lui, dar comparativ cu cei din tara este Alba-ca-Zapada de care se vorbeste atat de mult zilele astea. Totusi, el nu poate face foarte mult singur, trebuie ajutat, CONSTANT!
 • 0 (4 voturi)    
  sintagme (Luni, 10 octombrie 2011, 19:34)

  mos Ion Roata [anonim]

  Daca Domnul Liiceanu (pe care il stimez) nu realizeaza ce semnificatie are sintagma "sistemul e de vina" e problema dumnealui. Problema noastra este sa nu ne lasam intoxicati.
 • +1 (5 voturi)    
  lepadarea de valori! (Luni, 10 octombrie 2011, 20:06)

  trubadurul [anonim]

  cum e posibil ca o tanara ce-si castiga cu greu un loc de studii la Oxford și e sustinuta financiar timp de 3 ani de Statul roman, la incheierea studiilor si intoarcerea in tara, nimeni nu mai are nevoie de ea? e in cautarea unui loc de munca in strainatate, of course! halal Stat!
 • +2 (8 voturi)    
  malitiozitatea d-lui Liiceanu (Luni, 10 octombrie 2011, 20:41)

  Daniel [anonim]

  D-l Liiceanu se intreaba ce e sistemul si reuseste sa raspunda prin vocea unui prieten (cel mai bun dramaturg din Romania cu doctorat la Sorbona- adica uite de unde vine autoritatea unui raspuns anonim).

  Ca de obicei, d-l Liiceanu "traduce" dar nu este in stare sa-si exprime proprile opinii intr-un mod coerent din care sa reiasa ce crede el ca trebuie schimbat in mod clar, as zice juridic. Oamenii capabili se gandesc si la solutii, nu numai la intrebari, solutii pe care le propun fara menajamente daca sunt onesti.

  Inca o data am senzatia ca Milan Kundera a procedat excelent tinandu-l in anti-camera pe Liiceanu pana s-a plictisit. De ce fel de replica fost in stare mai apoi distinsul traducator roman de Heidegger? Va spun eu: de vaicareala ca si in cea mai recenta scrisoare deschisa a dumnealui.
 • +5 (5 voturi)    
  prea tirziu s-a trezit (Luni, 10 octombrie 2011, 20:44)

  mai batrinul [anonim]

  E foarte tirziu, dle Liiceanu, si a trebuit sa fiti lovit in oamenii dvs ca sa reactionati... Ca altfel, de ani de zile societatea civila cu madam Mungiu in frunte a tot tinut teoria asta cu relatiile si clientelismul... Ne-am uitat dupa dvs la demonstratia pentru Monica Macovei din 2007 si nu erati acolo...si dva cind ati avit de ales nu ati ales Coalitia pentru un Parlament Curat, ci pe Base.
 • 0 (2 voturi)    
  despre contabili, Universitati si victimele lor (Luni, 10 octombrie 2011, 21:50)

  SB [anonim]

  Despre contabili, Universități și victimele lor


  Nu pot să spun că am fost surprins ori contrariat de modul viril-demonstrativ în care intelectualul român face (fără rest) proba solidarității cu valoarea. Habar n-am câte scrisori deschise primește într-o lună un ministru al educației descumpănit de „inexactitudini” și excedat de bune-intenții. Totuși, faptul că, dintr-un motiv sau altul, învățământul superior din România, are reale probleme de recrutare a cadrelor, rămâne și merită un examen mai atent. Cât de atent poate fi cineva la Idei într-o vreme în care „vizibilitatea internațională” a luat locul vechiului obicei de a gândi în liniștea bibliotecii ?
  Universitățile noastre au devenit (nu știu să va spun de ce) locul erudiției clorotice unde recursul metodic la opinia autorizată a literaturii de specialitate din Occident e premisa majoră a rigorii. Valorile frecventabile sunt încartiruite în spațiul decent unde totul a fost clasificat, etichetat și avizat științific. Familiar cu limbile străine, performerul din spațiul academic stăruie doar în pasiunea lui pentru vizibilitate. După cum vedeți sunt standarde de performanță (cărți, articole ISI, etc) în virtutea cărora știm clar cine binemerită de la buget și cine nu. În orizontul acestei contabilități falsificate universitățile românești se preocupă tot mai insistent de ierarhizări și tot mai rar de cunoaștere.
  Presupun că, pentru a evita orice suspiciuni, trebuie să admit, de la bun început, că am publicat cărți la edituri acreditate și am semnat articole în reviste indexate în baze de date internaționale. Nu fac deci parte dintre crispații care se tem că lumea în care trăim a ajuns pradă simulacrelor și nu deplâng acest lucru ca fiind o dramă ireparabilă. Universitatea e (în ce mă privește) un loc plin de farmece unde până și răul ori nedreptatea se îmbracă decent. Nu sunt nici de părere că ea trebuie dărâmată de dragul speranței că, în locul ei, înțelepciunea recoltată la Sorbona ar așeza o nouă istorie. Haro
 • -2 (2 voturi)    
  Limbaj (Luni, 10 octombrie 2011, 23:53)

  Iris [anonim]

  Nu ştiu foarte multe despre acest conflict si nu doresc sa-mi dau cu părerea în ceea ce priveşte poziţia lui Liiceanu, dar am o critica legată de limbajul folosit în această scrisoare. Liiceanu foloseste „răii şi famenii” pentru a-şi descrie oponenţii.
  Nu mi se pare că să foloseşti o referire la abilităţile sexuale ale oponentului ca insultă e cine ştie ce dovadă de superioritate morală ("famen" înseamnă eunuc).
  Ştiu că e un citat din Eminescu, dar asta nu schimbă sensul cuvântului şi implicaţiile sociale pe care le are folosirea lui ca jignire.
  Poate că nu ar trebui să transformăm o dispută despre sistemul universitar românesc într-un concurs de măsurat bărbăţia.
  • +2 (2 voturi)    
   Daca interptretam corect... (Marţi, 11 octombrie 2011, 6:44)

   eurobalauru [utilizator] i-a raspuns lui Iris

   mai gasim in DEX si figurativul "Bărbat decăzut din punct de vedere moral". Nici Eminescu nu cred ca l-a folosit in sensul povestit de tine. Iar analiza pe text arata ca aceasta este expresia "prietenului" si se refera la alte personaje decat oponentii.
 • -3 (3 voturi)    
  ... (Marţi, 11 octombrie 2011, 7:45)

  giku [anonim]

  O scrisoare deschisa penibila, de om cu idei fixe caruia degeaba ii explici, ca tot nu intelege. N-a priceput si pace ca Ciocan nu avea nici o competenta dovedita pe disciplinele scoase la concurs, chiar daca era el tare pe Heidegger si mai vizibil international decat Iftode. De heideggerologi nu era nevoie sau, mai bine spus, nevoia a fost suplinita la fix de Minca. Sper sa nu i se raspunda luii Liiceanu, pentru ca asa o rea credinta nu merita decat ignorata.
  • -3 (3 voturi)    
   Filozoful Cel Mare (Marţi, 11 octombrie 2011, 9:53)

   Dan Costea [anonim] i-a raspuns lui giku

   Nu ai inteles ca Filozoful Cel Mare nu suporta sa fie contrazis? Cand zice El ceva, se cutremura totul in jur. Ce daca a fost o comisie, El se crede superior tuturor, toti ceilalti profesori sunt nuli.

   Si daca Ciocan este asa de genial, de ce nu a gasit post in Vest? De ce a trebuit sa vina cu coada intre picioare inapoi acasa?
  • 0 (0 voturi)    
   Licitatie cu dedicatie (Miercuri, 12 octombrie 2011, 21:48)

   Ioana [anonim] i-a raspuns lui giku

   Oare cerintele concursului nu erau gandite tocmai pentru a favoriza candidatul care trebuia "sa iasa"?
 • +3 (3 voturi)    
  Poate nu e prea tarziu (Marţi, 11 octombrie 2011, 8:39)

  jorjel [anonim]

  Poate ca Funeriu are partea lui de vina, dar spre deosebire de "ilustrii" sai inaintasi macar a demonstra ca are intentia sa indrepte lucrurile.Eu cred ca pina la urma schimbarea putem sa o facem fiecare dintre noi, neacceptand minciuna si bataia de joc a "sistemului", si luptand ficare dupa puteri pt. infrangerea lui. Fiecare sintem responsabili pe patratica noastra, si chiar daca patratica lui Funeriu e mai mare si are o responsabilitate pe masura, nu va reusi niciodata fara noi ceilalti.
  Bravo dl Liiceanu !
  • -1 (1 vot)    
   e prea tarziu (Marţi, 11 octombrie 2011, 11:48)

   Ela [anonim] i-a raspuns lui jorjel

   Atata vreme cat directorii de scoli vor avea "mosia lor" ca asa vor avea dreptul dupa noua lege, nu se va mai tine cont de studii si calitatea profesorului. Ce elevi sa iasa dintr-o scoala (ditamai colegiul) unde cam jjumatate dintre profesori ori n-au luat "5-ul" in ultimii ani (sau de cand sunt profesori) ori sunt calificati pe o specializare si predau te miri ce alte materii, iar calificatii si titularii sunt inghesuiti sau chiar indepartati ca sa faca "loc" loazelor, pilosilor si PCR -pistilor (Pile Cunostinte si Relatii)
   Ce elevi si viitori studenti sa iasa dintr-un astfel de invatamant ?

   Asta-i una dintre imensele greseli ale noii legi a invatamantului. Da putere cui nu trebuie intr-o lume super-corupta. Sa-mi spuna mie cineva un exemplu de director de scoala intrat pe post fara "sprijin" .... eu una n-am auzit pana acum de asa ceva in ultimii 2-3 ani.
 • +1 (1 vot)    
  recomandare (Marţi, 11 octombrie 2011, 8:51)

  Mosu [anonim]

  Recomand absolventilor de universitati din strainatate sa nu concureze pe posturi de lectori ci doar pe posturi de conferentiari sau profesori. Daca un post de lector este evaluat local in cazul confilor si profilor se face pe baze stricte si nu prea se poate indeplini de oricine.
  • 0 (0 voturi)    
   ghicitoare (Marţi, 11 octombrie 2011, 12:10)

   baba [anonim] i-a raspuns lui Mosu

   In primul rand cineva trebuie sa deblocheze posturile de conf si prof (ghici cine?) si altcineva sa le scoata. Atat ministerul, cel care ”nu se amesteca in autonomia universitara” cat si ”sistemul” sunt raspunsurile! Asa ca baieti (si fete), cautati pe alte meleaguri!
 • 0 (2 voturi)    
  CONCLUZIE (Marţi, 11 octombrie 2011, 9:42)

  un om [anonim]

  O CONCLUZIE PERSONALA
  = metodele si tupeul manifestat in castigarea alegeilor si a puterii in stat de catre un partid... se reflecta in CALITATEA si STILUL de conducere a noului regim politic =
 • 0 (4 voturi)    
  Scrisori ce nu vor primi vreun raspuns (Marţi, 11 octombrie 2011, 10:26)

  Flor Bal [anonim]

  Stimate Domnule Liiceanu,
  Am citit scrisorile dv. asa cum v-am citit si cartile, cu placerea de a descoperi in ele, inca o data, profunzimea si sinceritatea gandului si a simtirii. Dar, din pacate, demersul dv. bate, asa cum singur ati remarcat in finalul celei de-a doua scrisori, la porti inchise. Dl. Funeriu nu va poate da un raspuns pentru ca nu are inaltimea intelectuala pentru a o face si, chiar daca ati vrut sa credeti contrariul, face parte dintr-o alta lume decat cea a dv. Ati facut si faceti atatea lucruri deosebite pentru viata intelectuala si culturala romaneasca incat nu cred ca are rost sa mai asteptati o luare de pozitie sau chiar o solutie din partea dl. Funeriu si a sistemului. Actionati! Asa cum dl. Plesu a infiintat Colegiul Noua Europa, infiintati si dv. o scola romaneasca de filozofie asa va doriti si in care sa lucrati cu tinerii valorosi pe care ii cunoasteti. Facultatea de Filozofie, ca multe alte institutii la ora aceasta, pare a fi o cauza pierduta.
  • 0 (0 voturi)    
   ofrande (Joi, 13 octombrie 2011, 0:44)

   Spy Thal [anonim] i-a raspuns lui Flor Bal

   Nu va dati seama ca omagiile astea sunt ridicole?
   Pastrati-le in caietul de impresii.
 • +1 (1 vot)    
  in afara sistemului construiti (Marţi, 11 octombrie 2011, 11:39)

  mary [anonim]

  Dureroasa scrisoarea a 2a a domnului Liiceanu, dar perfect adevarata.

  Diferenta dintre scoala de filozofie din Ro si cea din afara RO se vede clar. Personal am avut ocazia sa contemplu prapastia cu ocazia dezbaterilor "Cultura bate Criza!" . Pentru a nu stiu cata oara m-ama rusinat sa vad un oaspete de onoare inghesuit intr-o mica si stereotipa prezentare si organizare. Evident valaorea invitatului a iesit imediat in evidenta si nu stiu cum s-a simtit moderatorul aceelei intalniri, dar eu m-am simtit prost in micimea mea si a altora care ar fi trebuit sa fie peste mine...

  Cred ca nu ramane decat sa construim in afara sistemului, din nou, un sistem concurential care sa dovedeasca calitatea unei altfel de pregatiri. Am un exemplu concret in minte si sper ca el sa reuseasca.

  Secretul esteinternationalizarea invataamantului - aducerea romanilor cu competente acolo si nu numai, si, in acelasi timp crearea unui sistem de finantare pentru tinerii talentati care exista in Romania, urmand ca ulterior sa fie plasati intr-un sistem privat conform rezultatelor obtinute. Nimic nu este nou, asa au procedat si altii care sunt mai departe decat noi.

  Putin curaj si mult succes dl. Liiceanu pentru a inainta in propria sa cale, oricare ar aceea!

  Inchei cu un citat:

  "Keep true, never be ashamed of doing right, decide on what you think is right and stick to it." - George Eliot
 • +1 (3 voturi)    
  a treia si ultima...... (Marţi, 11 octombrie 2011, 13:12)

  a doua [si ultima...] [anonim]

  Ministrul Funeriu o avea si el greseli, din alea - omenesti..., dar, pana acum, in tot ce a facut, nu am sesizat gandul de ' a face ' ceva rau, dubios, fara valoare. Si cu asta inchei, din dorinta de a-l lasa pe acest intelectual autentic sa lucreze, odata, insfarsit fara a fi deranjat...
  Dl. filozof Liiceanu a practicat aceasta stiinta mereu in folosul sau; de-ar fi fost altfel, activitatea sa materiala [editoriala] ar fi fost cert indreptata spre 'iluminare' ns. dar ea a fost, mai ales, spre imbogatirea d.sale atat pe plan financiar cat si pe cel elitist [greu sa publici ceva la editura sa daca nu arati ca scrii ca 'patapievici, plesu s.a']
  'SISTEMUL' este,dupa parerea mea, ceva ca aerul care-l respiram..., nu are culoare politica, este un cumul de reguli, principii, legi organizatorice etc. merite sa serveasca 'ceva' care, in final, poate avea si target politic. Sistemul este deci ceva menit a face sa mearga bine o actiune, o activitate distincta; chiar asa, sistemul comunist, s-a dovedit a fi un sistem coherent, util pt a face posibila 'victoria clasei muncitoare'. si dl. Liiceanu stie ca asa a fost.
  Imi aduc aminte cat de abili au fost comunistii ca sa manipuleze magistratura ramasa dupa schimbarea regimului: au introdus in completul de judecata cunoscutii 'asesori populari'; acestia erau 'cainii de paza' a viitorului sistem in formare..., azi, fatza de aceiasi magistratura [de data asta aservita fostilor tovarasi] noi nu putem avea niste 'asesori civici' care sa sesiseze multe din practicile ilegale ale magistraturii..... no comment.
  'Sistemul actual' nu serveste la nimic, eventual la imbogatirea a cca 1-2% din populatia tarii si deci rezultatul nu este concludent pt a-l numi Sistem; mai repede eu as uza, fara ezitare, termenul 'ANARHIE' in locul lui [in Anarhie poti face tot ce doresti si scapi de orice raspundere, mai ales civic, politic].
  Dl. Liiceanu nu este filozof... este un agitator .. supus stapanului sau numit tot Liiceanu sau, mai stii...
 • +2 (2 voturi)    
  Parerea mea (Marţi, 11 octombrie 2011, 14:22)

  CezarN [utilizator]

  Noi suntem SISTEMUL!

  Mentalitatea noastra pe care nu vrem sa admitem ca am avea-o pentru ca apoi sa o schimbam.

  Sistemul se naste din nimic si functioneaza oriunde sunt de la doi romani in sus daca unul dintre ei se dovedeste a avea oarece merite si calitati pe care ceilalti nu le au. Ceilalti se vor coagula mutual intr-un SISTEM al carui scop va fi sa-i scoata desteptaciunea din cap celui care se crede mai cu mot. Virulenta si perversitatea sistemului vor fi cu atat mai mari cu cat meritele sau calitatile "inculpatului" sunt mai evidente sau se bucura de recunoastere internationala.

  In acest scenariu nu exista un concurs corect la care un roman de valoare sa fie evaluat de o comisie formata din romani, ci un proces kafkian din care cel judecat va iesi perdant fara sa inteleaga nimic.

  Din pacate, cred eu, asta este realitatea si mentalitatea romaneasca, iar schimbarea nu poate veni decat daca ne punem cenusa in cap si incepem nu prin a incerca sa-i schimbam pe ceilalti, ci prin a incerca, fiecare dintre noi, sa ne schimbam [mai] bine.
 • +1 (1 vot)    
  scrisoare (Marţi, 11 octombrie 2011, 15:28)

  gavriliu daniel [anonim]

  Daca imi permiteti,FRATRE(in sensul ca suntem romani),aveti dreptate.
 • 0 (0 voturi)    
  Opinie student (Miercuri, 12 octombrie 2011, 23:29)

  maria [anonim]

  parearea unui student despre D-l Liiceanu http://www.contributors.ro/dezbatere/cand-intelectualii-noștri-ne-lasa-balta
 • 0 (0 voturi)    
  Scrisoarea a III-a (Joi, 13 octombrie 2011, 0:49)

  Albunegru [anonim]

  a fost mai buna.
 • 0 (0 voturi)    
  despre misogini (Miercuri, 19 octombrie 2011, 23:28)

  gabi [anonim]

  Tot tam-tam-ul creat de Liiceanu in jurul celor doi candidati (Iftode si Ciocan) o omite cu desavirsire pe cea de-a treia candidata la concurs, Marilena Vlad, specialista in Plotin, cu studii si articole cam la fel de numeroase ca acelea ale lui Ciocan si tot cu doua doctorate, dintre care unul la Paris. Doamna asta i-a studiat mult pe neoplatonicii din Antichitatea tirzie si putea fi un contracandidat mai reudtabil pentru Iftode in materie de filosofie greaca - una din disciplinele din postul scos la concurs - decit specialistul in Heidegger Ciocan.
  Totusi, Liiceanu nu o aminteste absolut deloc, ca si cind nu ar exista.
  In ce-l priveste pe Bansoiu, Liiceanu are dreptate cu denuntarea "imposturii" (desi nu si in privinta lui Iftode, care e in tinar profesor foarte inteligent si capabil). Dar ce se se revolta Liiceanu impotriva lui alde-Bansoiu doar dupa ce s-a pensionat? Bansoiu e acolo de mai mult de foarte multi ani - de ce nu s-a "enervat", vorba Hertei Muller, decit atunci cind asta nu-l mai costa nici un risc?
 • 0 (0 voturi)    
  raspuns scrisorilor deschise ale d-lui Liiceanu (Marţi, 25 octombrie 2011, 18:51)

  Mihail Dragnea [anonim]

  Cind v-am citit - student fiind - apelul catre lichele, v-am crezut, domnule Liiceanu.
  Cind v-am citit sintagma "incremenirii in proiect" - v-am admirat luciditatea, domnule Liiceanu.
  Acum, va cred un "prost istoric". Adica, unul inteligent si cult, rafinat sau educat in timpul sau - cu siguranta mai rafinat, mai educat, mai cult si, de ce nu, mai inteligent ca mine; cu toate astea, un prost, la nivelul istoriei.

  A-i scrie domnului Funeriu (si inca, vai, "cu stima"!) ca si cum dl. Funeriu v-ar asculta, inseamna sa dati dovada, inca o data, de prostie istorica.

  Va veti uita, poate, la decizia dvs de a-l sustine pe dl Basescu (nu de a fi impotriva altora, ci de a-l SUSTINE pe acela!) si peste 20 de ani. Poate atunci veti scrie un editorial care sa se numeasca: Prostia mea istorica, de Gabriel Liiceanu.
  A-i scrie d-lui Funeriu, o margica insirata pe firul intins de continuatorul unui sistem de valori si de gindire aidoma comunismului - iata dovada ca sinteti un prost istoric. A-l considera pe Traian Basescu "singurul om politic capabil..." si urma ceva cu "reforma" va descalifica, domnule Liiceanu. A nu vedea ca "presedintele e gol", si ca oamenii pusi de el nu pot decit sa-i fie inferiori (deci, cum?), va claseaza in rindul prostilor istoriei. va descalifica. Asa cum ii descalifica si pe colegii dvs de prostie istorica - printre care o alta fosta "statuie" a mea (ciobita definitv acum), dl Plesu.
  Azi, va admir cultura. Verbul. Stilul.
  Dar va privesc din anul 2061, si va declar ca va vad ca pe un prost, istoric vorbind.
  Cu regret, si fara stima din anii '90, Mihai Dragnea


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by