Sa fii in San Francisco in mijlocul unei comunitati de 50 000 de oameni din 117 tari la una dintre cele mai mari conferinte IT din lume (Oracle Open World) se presupune ca iti ofera o buna perspectiva de reflectie asupra impactului pe care Steve Jobs l-a avut asupra vietii noastre in general si asupra IT-ului in special.

Sorin Mandrutescu, directorul general al Oracle RomaniaFoto: Arhiva personala

Daca nu ar vorba de o situatie tragica ai putea spune ca este chiar un noroc sa te afli la locul potrivit cand ceva se intampla.

Dar nu este.

Despre Steve Jobs si impactul inventiilor lui asupra lumii este inutil sa mai spun eu ceva. Scriu aceste randuri la un iPad, am vorbit despre acest articol la iPhone cu redactia Hotnews si GPS-ul care ma ghideaza prin San Francisco este o aplicatie pe iPhone. Atat si nimic mai mult.

Dar ce cred ca trebuie sa spunem este ce ne-a lasat Steve Jobs non-tehnic.

Un miliardar care era venerat de unii ca o figura aproape mistica, unul din oamenii prezenti in topurile celor mai puternici oameni din lume, ne-a spus sa fim umili, sa intelegem ca nu suntem vesnici, ca bolile nu aleg dupa contul bancar, ca ramanand decenti si insetati de nou putem sa schimbam lumea, ca numai facand ce mintea si inima ne indeamna putem sa fim poate nu fericiti dar mai senini, sigur.

Speechul tinut in iunie 2005 la Standford University de catre un om care nu a absolvit niciodata o universitate ar trebui sa fie obligatoriu ca materie de studiu in scoli iar politicienii sau oricine altcineva care decide soarta altora ar trebui sa il citeasca macar saptamanal.

Stay hungry, stay foolish poate intra linistit in istorie (daca nu este deja) ca unul dintre cele mai puternice mesaje trimise tinerilor de-a lungul vremurilor.

Intr-un concert aseara Sting, dedicandu-i lui Steve Jobs superba Fields of Golds, si-a exprimat condoleantele pentru pierderea pe care “comunitatea voastra” a suferit-o. Plecase unul dintre noi, era de-al nostru, nu conta ca lucram la alta firma.

Ma uit la canalele de stiri care prezinta istoria lui Steve Jobs si a Apple. Apar numai cuvinte sau expresii ca vizionarism, omul care a democratizat computingul, care a fost indeajuns de curajos incat sa gandeasca diferit, sa fie indeajuns de incapatanat sa creada ca poate schimba lumea si indeajuns de talentat incat sa o si faca (Presedintele Obama).

Aproape nimic despre avere, mostenitori, cine si cat va lua dupa moartea sa, etc.

Cata diferenta fata de modul in care acasa se discuta acest subiect!

Decenta este cuvintul de ordine.

Istoria acestui om si a ceea ce a infaptuit demonstreaza (a cata oara?) ca tot ce conteaza cand se trage linia fiecaruia este ce mesaj ai lasat dupa tine, ce ai infaptuit si cat i-ai inspirat pe cei din jurul tau. Si familia.

Cel mai probabil dimensiunea contului poate fi o consecinta a celor de mai sus dar, pe principiul ca tot ce e important in viata (dragoste, sanatate, prieteni) nu se poate cumpara cu bani, este atat de important sa ne gandim macar in aceste momente la ce energie consumam zilnic in lupte ce ni se par a fi definite si in realitate au efemeritatea pe care o merita.

Florile si lumanarile din fata magazinului Apple din centrul San Francisco, oamenii care tac decent in ploaie nu necesita vre un comentariu din partea mea.

Dar ce scrie pe unul din multele stickuri lipite pe geam si care poate da dimensiunea pe care omul asta a avut-o in ochii multora trebuie sa va spun-Daca raiul nu exista, Steve il va inventa.

Apple va merge mai departe si fara Steve Jobs, sunt convins. Vor inventa noi gadgeturi, vor gasi noi functionalitati in aplicatiile ce vor sta pe aceste gadgeturi, iar dezvoltatorii ne vor uimi pe mai departe cu imaginatia lor. Dar nu stiu daca va mai fi la fel….

In fond si la urma urmei ” cimitirele sunt pline de oameni de neinlocui” , nu?

Nu.

Comenteaza pe Contributors.ro