Cum a inceput leul sa iasa din coridorul ce avea ca maxim 4,3 RON / euro, bancherii localnici au inceput deja cu sperietorile, cum ca o sa aiba pierderi, ca o sa aiba nevoie de capitalizare, cum ca ar pune in dificultate pe debitori si ca, de mila lor, hai sa mentinem leul mai puternic.

Tine de logica economica faptul ca leul se va deprecia fata de euro atunci cand inflatia la leu este mult mai mare decat cea la euro, cand dobanda la leu este mult mai mare decat cea la euro si cand Romania are un deficit de cont curent raportat la PIB mult mai mare decat acelasi indicator pentru zona euro. Toate aceste dezechilibre macro pun presiune pe curs, iar tendinta de depreciere este clara. A mentine cursul fix este extrem de scump pentru BNR si pentru economia romaneasca in general.

Asa ca cei care se bucura ca iau credite in euro pe motiv ca dobanda e mai mica, sa nu se mire atunci cand euro se intareste fata de leu. La fel cei care acorda credite in euro atunci cand clientul are venituri in lei sa nu se planga. Veniturile in lei, logic, ar fi trebuit sa creasca datorita inflatiei mai mari, asa ca ar fi suficiente sa acopere o depreciere fata de euro.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.