Pana acum, FMI, UE si Banca Mondiala au salvat un iepuras. Cam asta e dimensiunea economiei elene comparata cu cea a UE. Stau la coada ca sa fie salvati ursul si elefantul, numai ca medicamentele s-au cam terminat. Ce urmeaza? Tehnic, trei solutii sunt posibile: lucrurile sa ramana ca pana acum, impinse periodic sub un pres care se umfla tot mai tare, sa asistam la un faliment controlat sau, fereasca Trichet!, sa asistam la un faliment necontrolat. Sa le luam pe rand.

  •  Sa nu se intample nimic

Lucrurile sa ramana ca pana acum. Periodic, Greciei sa i se dea zeci de miliarde de euro, Guvernul elen sa promita ca face si drege, dar sa nu faca nimic, euro sa urce si sa scada puternic in functie de ce zic ¬pietele¬ samd. Scenariu putin probabil, pe care nu si-l mai asuma nimeni. Datoriile Greciei au fost impinse pana dincolo de limita de la care restituirea lor pare plauzibila.

S-a ajuns la limita, iar solutia iesirii Greciei din Eurozona devine tot mai puternic vehiculata. Surse apropiate de BCE spun ca in inaltele cercuri deja s-a batot in cuie scenariul restructurarii datoriilor grecesti, de aplicarea lui urmand sa se ocupa chiar dl Trichet, dupa ce isi paraseste functia. Adica in acest an.

  • Un faliment controlat. Aici, parerile sunt impartite.

Unii il cred plauzibil, altii nu. Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR spune ca nu e posibil. "Eventuala intrare a Greciei in faliment controlat este imposibila, pentru ca nu exista un precedent in acest sens si ar exista multe efecte negative pentru intreaga zona, explica Croitoru. In opinia lui "Grecia este o tara cu un PIB suficient de mare ca sa fie considerata "too big to fail", adica prea mare ca sa fie lasata sa dea faliment. Nu avem experienta la nivel planetar in legatura cu un default controlat, sunt foarte multe aspecte care sunt implicate, inclusiv legale, dar si economice. Multe lucruri nu pot fi anticipate in detaliu si nu cred ca pot fi controlate, astfel incat ar putea produce o contagiune, multe efecte negative pentru intreaga zona. Defaultul controlat va ramane doar o discutie, nu cred ca se va intampla in practica", spune el.

In Europa insa, scenariul castiga teren, chiar daca official e dezmintit. Prioritatea este in continuare punerea rapida in practica a acordurilor din iulie ale liderilor euroeni, care au aprobat in principiu un al doilea plan de salvare a Greciei, de aproape 160 de miliarde de euro, dar discursurile au evoluat, scrie AFP. In particular insa, guvernele europene evoca ipoteza unui default (incapacitate de plata) radical al Greciei.

Aceste scenariu "este in prezent inevitabil", considera Pascal Canfin, eurodeputat ecologist specializat in probleme financiare, in conditiile in care statul elen se afla intr-o recesiune care agraveaza planurile de austeritate cerute de creditorii internationali in schimbul ajutorului financiar.

Intr-o astfel de ipoteza, Grecia trebuie sa renunte la respectarea unor obligatii financiare care sa reduca, potrivit unor analisti, la jumatate datoriile de 350 miliarde de euro.

Polonia, care asigura presedintia Uniunii Europene pana in 2011, a sugerat ca Grecia sa se inspire din experienta sa avuta la iesirea din comunism, cand a negociat reducerea la jumatate a datoriilor cu Clubul de la Paris.

Un default ordonat al Greciei ar implica noi negocieri cu creditorii privati (banci, fonduri de investitii), care tocmai au acceptat reducerea cu 21% a valorii obligatiunilor elene detinute, in cadrul celui de-al doilea plan de sprijin. Pierderile care ar fi suportate de acesti creditori in eventualitatea defaultului ar fi mai mari.

Alta dauna colaterala ar fi retrogradarea ratingului Greciei, care ar face imposibila revenirea statului elen pe pietele financiare o lunga perioada de timp, poate chiar un deceniu, asa cu s-a intamplat in cazul Argentinei.

  • Un faliment necontrolat. Ar fi devastator pentru economie

Nici nu vreau sa ma gandesc la o asemenea ipoteza. Cum s-ar produce iesirea din eurozona a Greciei? Tehnic, ea poate avea loc permanent sau doar temporar. Reluarea drahmei la un curs depreciat, achitarea datoriilor. Cand a intrat, un euro era cotat la circa 340 drahme. Unii economisti au facut calcule si au zis ca iesirea sa se faca la un curs de 390 drahme/euro. Totul e insa la nivel de scenariu. Europa s-ar imparti intr-o Uniune in trei viteze. Una formata din Germania, Franta si tarile cu sanatate mai buna. O a doua viteza ar apartine tarilor periferice iar a treia ar fi formata din tarile din UE care nu au adoptat moneda unica (Marea Britanie, etc)

Cum spuneam, iepurasul a fost salvat. Ursul si elefantul se simt tot mai rau, dar de unde sa mai cumperi medicamente? Farmaciile sunt si ele in carantina.