Ministrul Funeriu asa crede. Ca s-a format masa critica de oameni de calitate, atat in invatamantul superior cat si in preuniversitar, astfel incat reforma sa fi ajuns intr-un punct din care nu mai exista intoarcere.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

Ar fi bine sa fie asa, dar eu sunt mai sceptic. Nu cred in minuni.

Ca opozitia critica si se opune actualei Legi a Educatiei Nationale (LEN), nu ma mira si nu ma surprinde. Exista la Senat o alta lege a educatiei, care asteapta la cotitura schimbarea majoritatii parlamentare, pentru a reapare pe tapet.

Ministrul Funeriu intampina, insa, o acerba opozitie si in propriul partid. Mai pe fata, mai pe la spate, multi asteapta ca ministrul sa-si franga gatul pentru a-si recastiga pozitiile si influenta pe care le aveau in sistemul de invatamant. Daca n-ar avea, inca, sustinerea premierului Boc si a presedintelui Basescu, ministrul Funeriu ar „zbura” intr-o zi.

Ce pierde PDL prin reforma educatiei? Pierde, si inca multe.

O mare parte din bazinul de functii publice, destinat clientelei politice. Directorii de scoala, rectorii, decanii, personalul didactic, nu se mai numesc in functii la recomandarea organizatiei de partid aflat la putere. Ci prin concursuri, mai mult sau mai putin cinstite. Dar concursuri. In invatamntul superior exista o situatie aparte. Prin Carta Universitara se putea opta pentru alegerea rectorului, intre concurs si vot colegial, al intregului personal didactic, nu numai al membrilor Senatului universitar. O singura universitate, din 100, a optat pentru concurs. Toate celelalte pentru vot. Incepand din ianuarie 2012, vom vedea daca reforma merge mai departe. Expira mandatele actualilor rectori si personalul didactic isi alege noul rector. Se trag sfori si lupte de culise, fiecare pretendent ofera posturi, functii si influenta celor care-l vor vota. De data asta insa e mai greu sa manevrezi intreg colectivul, nu doar Senatul. In conditiile unei competitii acerbe pentru atragerea putinilor candidati la studentie, fiecare colectiv va avea soarta pe care si-o doreste si pe care o merita. Conditionat de faptul ca oameni de calitate ajunsi in fruntea institutiei vor ridica standardele de incredere si performanta, pana la nivelul la care sa fie cautata de candidati. Daca vor alege vechii dinozauri, pe care i-am vazut in fruntea institutiilor in ultimii zeci de ani, vor avea soarta pe care o merita. In concluzie, incepand din ianuarie vom avea un prim test din care sa vedem daca reforma merge mai departe.

Un bacalaureat corect. Bacalaureatul de anul acesta a reprezentat un cutremur pentru sistemul de invatamant. Pentru ca a scos la lumina, negru pe alb, ceeace stiam cu totii. Ca este o mascarada, o frauda si minciuna generalizata. Ministrul Funeriu a fost laudat de presa si criticat de opozitia politica, iar in propriul partid au fost mai degraba critici sau tacere, cu cateva exceptii, printre care si a premierului Emil Boc, dar dupa o saptamana de expectativa.

Ce se va intampla vara viitoare? Contextul va fi cu totul altul. Bacalaureatul este programat cu trei luni inaintea alegerilor parlamentare, sau a alegerilor cumulate, locale si parlamentare. 100.000 de picati la bacalaureat, impreuna cu familii, rude, prieteni, inseamna pe putin o jumatate de milion de voturi. In contextul unui probabil absenteism masiv, se raporteaza la aproximativ patru- cinci milioane de voturi. Adica un procent absolut semnificativ. Ce-i va spune partidul lui Funeriu vara viitoare, in ipoteza fericita ca va mai fi ministru atunci? Stai cu fata la partid si las-o mai moale cu bacalaureatul! Vom vedea. Iar ideea ca masa critica din invatamantul preuniversitar va face ce trebuie, indiferent de vointa si indicatiile ministrului nu este corecta. Inspectorii generali si inspectorii isi au functiile in pixul ministrului. Sefii de comisii, universitari, au tot interesul sa treaca cat mai multi elevi de examen. Directorii si profesorii, desi nu vor mai fi numiti de catre Inspectoratele Scolare, depind, inca, prin inspectii, salarii, alocari de fonduri, aprobari de tot felul, de Inspectorate si primarii. Se vor revolta ei, vor uita de sindromul „tatucului” si vor face un bacalaureat corect, indiferent de indicatiile venite de sus? M-as mira sa se intample asa. Mai degraba, asa cum s-a intamplat in anii trecuti, cei cu coloana vertebrala vor refuza sa intre in comisii, iar veleitarii, cei dispusi sa-si vanda constiinta pe o punga de cafea, vor da iarasi navala sa intre in comisiile de examen. As vrea sa ma insel, dar cunosc prea bine sistemul, venind din interiorul sau.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro