Poveştile despre călătoriile lui Dinicu Golescu, despre conştientizarea înapoierii şi comparaţia cu Occidentul ca resort motivaţional pentru reforme, modul lejer şi detaşat de predare (puţin arogant, dar nu foarte), mi l-au făcut simpatic ca profesor. GDS-ist, fusese parlamentar liberal (şi chiar unul onorabil, pe filiera PAC. Vă mai aduceţi aminte de partidul criticului literar Nicolae Manolescu?), şi politician dar parcă totodată şi oengist, ce să mai… un model pentru un tânăr student ca mine. Şi unde mai punem şi faptul că avea legături cu universităţi „din State” şi că mai şi ţinea o revistă de ştiinţe politice (Polis) unde speram să public şi eu vreun articol tradus, căci nici nu visam să public ceva scris de mine pe atunci. Pot spune că Tănase se bucura la sfârșitul anilor nouăzeci de respectul multor studenţi, chiar şi al acelora care trăgeau spre PDSR.

Ciprian CiucuFoto: Contributors.ro

Cu totul altul este personajul de astăzi. Nu o să mă apuc să-l caracterizez în opoziţie cu descrierea pe care i-am făcut-o mai sus, mă mărginesc să spun doar că unii oameni, printre care şi el, nu ştiu sau nu pot să ţină stacheta sus. Odată ce ai ajuns acolo sus, odată ce publici reviste de ştiinţe politice şi predai la universităţi prestigioase ai o obligaţie faţă de tine însuţi şi faţă de cei în faţa cărora te impui ca model să ţii stacheta sus. E o mare diferenţă între profesorul Stelian Tănase şi actualul copil de mingii al lui Mircea Dinescu de la o televiziune ştiri care perverteşte ideea de jurnalism. Curiozitatea mă face să mă întreb cât costă onoarea lui Stelian Tănase, cel pe care eu student îl priveam acum 12 ani ca pe un model. Probabil că nu puţin, dar sigur este de vânzare.

Şi aşa îmi aduc aminte de un colaborator/prieten al lui Stelian Tănase, iarăşi unul pe care, pe atunci în anii 90, îl luam ca model de prezenţă publică, de onorabilitate. Iar azi cazul acestuia mi se pare şi mai lamentabil. Este vorba despre Dan Pavel. Şi el a fost GDS-ist şi el a colaborat la proiectul Polis, şi el analist politic ascultat, profesor. După ce a stat alături de oameni onorabili (ale căror nume nu le pomenesc aici alături de cei doi) şi cu care a încercat chiar un proiect politic, “Alternativa 2000”, în anul 2004 divine consilierul politic al lui Gigi Becali, funcţie pe care o abandonează în 2007 şi apoi aproape că dispare din spaţiul public. Curiozitatea mă face să mă întreb cât a costat şi onoarea lui Dan Pavel, căci tare mă îndoiesc că el credea într-o Românie reformată şi condusă spre civilizaţie de către Gigi Becali. Probabil că nu puţin, dar sigur a fost de vânzare.

Încet, încet multe din modele anilor 90 m-au dezamăgit. Unii au fost deconspirați de CNSAS iar alţii s-au vândut fără prea multe scrupule unor netrebnici cu bani mulţi şi ambiţii politice. Nu toţi, mai am încă modele care s-au afirmat în anii 90 şi care continuă să mă inspire, dar sunt din ce în ce mai puţine. În acelaşi timp încerc să mă uit la ce modele de onorabilitate se impun în ultima vreme.

Comenteaza pe Contributors.ro