Aproape 350 de elevi sustin astazi, 7 aprilie, proba practica in laborator a Olimpiadei Nationale de Chimie 2015. Competitia se desfasoara in Galati, iar miercuri olimpicii vor sustine proba de baraj pentru selectia in lotul national. La olimpiada nationala participa elevi incepand cu clasa a VIII-a. Vezi mai jos programul olimpiadei, regulamentul competitiei si cum se stabileste lotul olimpicilor care va reprezenta Romania la Olimpiada Internationala de Chimie si la Olimpiada Internationala de Chimie D.I. Mendeleev.

Olimpiada Nationala de Chimie 2015Foto: onch2015.weebly.com

In etapa nationala a Olimpiadei de Chimie 2015 au intrat 350 de elevi, iar competitia se desfasoara la Galati. Potrivit programului de olimpiada, luni s-a desfasurat proba teoretica, marti are loc proba practica in laborator, iar miercuri olimpicii vor sustine proba de baraj pentru selectia in lotul national.

Regulamentul prevede ca Olimpiada de chimie se organizeaza pentru elevii claselor a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a si a XII-a, din invatamantul de stat si cel particular.

La etapa nationala a olimpiadei - care se desfasoara saptamana aceasta - elevii sustin doua probe: proba teoretica (cu o pondere de 60% in media finala) si proba practica (cu pondere de 40%), fiecare cu durata de 3 ore.

Olimpicilor le este interzis accesul in sala de concurs cu orice fel de materiale informative: manuale, culegeri, tabele periodice, caiete, etc. De asemenea, se interzice accesul, in sala de concurs, cu telefoane mobile. Este permisa, in schimb, utilizarea calculatoarelor neprogramabile, cele pe care elevii pot face operatii simple, potrivit regulamentului.

Tot in aceasta etapa nationala a Olimpiadei de Chimie are loc si selectionarea lotului national largit de chimie, in vederea pregatirii si selectiei echipelor care vor participa la faza internationala a olimpiadei de chimie. Selectia se face printr-o proba teoretica cu durata de 5 ore.

Subiectele probei teoretice pentru selectionarea lotului national largit sunt elaborate pe baza programei OICh - Syllabus de catre o comisie formata din profesori universitari, membri ai Comisiei Centrale a olimpiadei. Elevii pot participa la proba de selectie a lotului national largit, prin inscriere directa, indiferent de rezultatele obtinute la faza nationala si de nivel de clasa, conditia obligatorie si necesara fiind aceea de a fi participat la cele doua probe ale olimpiadei.

Lotul national largit va fi format dintr-un numar total de 20 de elevi: 15 elevi selectionati in ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute la proba de selectie si inca 5 elevi care nu sunt in clasa a XII-a, in ordinea descrescatoare a mediilor, pentru asigurarea bazei de selectie a Olimpiadei Pluridisciplinare din Yakutia.

Dupa stabilirea lotului national largit, elevii din lot vor parcurge o perioada de pregatire, la finalul careia vor fi testati prin doua probe de baraj teoretice si o proba de baraj practica, fiecare dintre cele trei probe avand durata de 5 ore. Fiecare proba teoretica, respectiv practica are un punctaj maxim de 100 de puncte. Clasamentul final se stabileste prin insumarea punctajelor obtinute la cele trei probe de baraj.

Primii patru elevi vor constitui lotul national al Romaniei care va participa la Olimpiada Internationala de Chimie (IChO). Urmatorii patru elevi vor alcatui lotul national care va participa la Olimpiada Internationala de Chimie D.I. Mendeleev, iar alti trei elevi, clasificati in ordine descrescatoare, vor participa, cu respectarea conditiei de varsta, prevazuta in regulamentul olimpiadei, la Olimpiada Pluridisciplinara din Yakutia, Republica Sakha.

Daca Olimpiada Internationala de Chimie D.I. Mendeleev se desfasoara inainte de a avea loc selectia elevilor din lotul largit, la aceasta olimpiada internationala vor participa primii 4 elevi din clasamentul lotului largit, se arata in regulament.

Vezi aici lista integrala a participantilor la Olimpiada Nationala de Chimie 2015

BCR si Fundatia eMAG au lansat programul Hai la Olimpiada!, prin care sustin olimpiadele nationale de Matematica, Informatica si Fizica de anul acesta. In cadrul acestui program, elevii din Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara au putut sa se pregateasca pentru faza nationala a concursurilor scolare la Centrele de Performanta Hai la Olimpiada!

Urmareste Sectiunea Olimpiade nationale stiinte exacte 2015 pentru a fi la curent cu informatii de la olimpiadele nationale, cu subiectele pe care olimpicii le vor avea de rezolvat, pe fiecare disciplina in parte, pentru a vedea numele olimpicilor care urca pe podium si fotografii de la evenimente.

  • Sustine olimpicii romani la faza nationala, printr-un mesaj de incurajare!