In cadrul unui studiu, doua treimi dintre participantii care au consumat ciuperci halucinogene au trait experiente spirituale "semnificative". Trairile acestora au fost descrise ca facand parte dintre cele mai importante revelatii spirituale pe care participantii le avusesera de-a lungul vietii, pana in acel moment.

In 2002, Dede Osborn - consultant in afaceri, a luat un drog psihedelic in cadrul unui proiect de cercetare. A simtit ca se desprinde de pamant. A vazut culori ciudate, apoi a simtit ca si cum inima i-ar fi fost deschisa chirurgical. Osborn a numit insa experienta ca fiind atat plina de beneficii, cat si de trairi dureroase si sustine ca trairile au ajutat-o pana in ziua de azi.

"Am inteles mult mai clar cine sunt si ce fac", spune Osborn, care are acum 66 de ani. "Nu mai am acele indoieli de sine pe care le aveam inainte. Ma simt mult mai ancorata in realitate si simt ca toti suntem legati unii de ceilalti", povesteste aceasta.

Cercetatorii i-au intervievat din nou pe participantii la studiu dupa 14 luni de la administrarea drogului, conform time.com. Cei mai multi dintre acestia au spus ca inca simt influente benefice in comportamentul si starea lor interioara, multumita acelei experiente.

Doua treimi dintre ei au spus, de asemenea, ca drogul le-a produs una dintre cele mai semnificative cinci experiente spirituale pe care le-au avut vreodata. Substanta - psilocibin - se gaseste in ciupercile halucinogene. Este ilegala inca din 1971, conform legislatiei internationale, insa aceste ciuperci au fost folosite in ceremoniile religioase de secole intregi.

Studiul s-a desfasurat pe 36 de barbati si femei si este unul dintre putinele studii despre substantele halucinogene realizate in ultimii 40 de ani. Expertii avertizeaza ca oamenii nu ar trebui sa incerce psilocibin pe cont propriu, deoarece poate fi daunator. Chiar si in mediul controlat al laboratorului, o treime dintre participanti au incercat stari de panica, aflati sub efecul drogului.

Osborn povesteste cum s-a simtit: "Era ca si cum m-as fi ridicat in aer. Apoi am vazut culori stralucitoare si niste modele minunate, care se combinau si care erau incredibil de frumoase, mult mai intense decat ce putem vedea in realitate. Apoi, am simtit ca si cum inima mi-ar fi despicata. Era un amestec de fericire si de durere, simteam ca si cum m-as bucura cu adevarat de viata".

"Ciupercile halucinogene ar putea fi folosite in tratarea alcoolismului sau in alinarea starii bolnavilor cronic", spune coordonatorul studiului, Rolland Griffiths. Acesta mai sustine ca, in ciuda experientelor spirituale traite de participanti, studiul nu face nicio referire la existenta lui Dumnezeu. "Se afla Dumnezeu intr-o pastila? Absolut nu", spune Griffiths.

La 14 luni de la terminarea experimentului, 64% dintre participanti au sustinut ca inca simt o stare de bine si de satisfactie, fiind mai creativi, mai increzatori in sine, mai flexibili si optimisti. De asemenea, acestia au sustin ca au devenit mai toleranti, mai iubitori si plini de compasiune.