Italienii sunt renumiți pentru intransigența lor când vine vorba de bucătăria tradițională a țării, lucru ilustrat din nou de un bucătar din peninsulă care a atras asupra sa oprobriul public după ce a gătit paste carbonara cu alte ingrediente decât cele consacrate, relatează Reuters.

Paste carbonaraFoto: Felix Furo / Alamy / Profimedia Images

Luca Cesari, un bucătar și istoric culinar din Bologna, s-a confruntat cu un val de injurii în mediul online după ce a publicat pe Instagram o înregistrare video în care a prezentat ceea ce el susține că este versiunea originală a pastelor carbonara, considerate un preparat clasic din zona Romei.

Cesari a înlocuit ingredientele tradiționale cu care sunt gătite pastele - brânză italiană pecorino și guanciale (gușă de porc), amestecate cu ouă pentru a crea un sos cremos - cu brânză elvețiană gruyere, usturoi, bacon și ouă gătite la tigaie.

Istoricul culinar a pretins că s-a întors astfel la rețeta originală publicată într-o revistă italiană de gătit cu aproape 70 de ani în urmă și că a dorit să arate cum a evoluat rețeta de-a lungul deceniilor.

„Pur și simplu am refăcut rețeta din 1957 a pastelor carbonara, prima prezentată în revista 'Cucina Italiana'. Nu e vina mea că aceea a fost rețeta pentru carbonara!”, a declarat el pentru Reuters.

„De-a lungul anilor au apărut o serie de rețete diferite pentru carbonara, inclusiv cele care foloseau prosciutto crudo în anii 1950. În Statele Unite puteai găsi chiar variante cu fructe de mare și ciuperci”, a adăugat el.

Italienii, acuzați de „gastronaționalism” de un alt istoric culinar

Alberto Grandi, un alt istoric culinar care a fost ținta criticilor după ce a pus sub semnul întrebării canoanele bucătăriei tradiționale italiene, i-a luat apărarea colegului său, denunțând într-o înregistrare video proprie postată pe Instagram ceea ce el a numit „grastronaționalismul care ne împiedică să judecăm calm cu privire la temele bucătăriei noastre”.

Agenția Reuters amintește că alte lucruri pe care majoritatea italienilor le consideră sacrilegii sunt folosirea ketchup-ului pentru paste, adăugarea ananasului pe pizza sau servirea unui capuccino după prânz.

Cesari a rămas însă sfidător după scandal și spune că este pregătit să stârnească și alte controverse.

„Aceea a fost doar prima înregistrare video. Pregătesc una nouă dpesre pizza napoletană tradițională din anii 1800 cu fructe de mare!”, a declarat el.