​O echipă a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galați, împreună cu un cercetător de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” (INCDDD), au capturat, marţi, o nurcă europeană în zona de vest a oraşului Isaccea, din judeţul Tulcea, aceasta fiind cea mai vestică înregistrare recentă a speciei în Deltă.

Nurca europeană descoperită în DeltăFoto: Facebook/ Institutul National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" - INCDDD

Potrivit unei postări pe Facebook a INCDDD, descoperirea reprezintă „cea mai vestică înregistrare recentă a nurcii europene din Rezervația Biosferei Delta Dunării și, în același timp, din România!”.

„Dacă în zona inundabilă Isaccea - Tulcea avem mai multe observații din ultimii 20 de ani la nurca europeană, la vest de Isaccea nu avem informații recente. Anul trecut am realizat o expediție între Cotul Pisicii și Isaccea pentru identificarea prezenței prin mai multe metode, însă fără succes”, arată reprezentanții INCDDD în postare.

Ei au decis prin urmare ca, la planificarea expedițiilor pentru anul 2022, pentru zona Cotul Pisicii - Tulcea „să repetăm investigațiile în aceleași zone din anul 2021, considerând de o maximă importanță dovedirea prezenței actuale a nurcii europene aici”.

„Pe de o parte cunoașterea cu mare acuratețe a distribuției nurcii europene, dar mai ales ne permite să putem considera (și a încerca să dovedim în viitor) că nurca este prezentă și mai departe de Cotul Pisicii (de exemplu Valea Prutului și Balta Mica a Brăilei)”, mai spun ei.

În cadrul proiectului „Revizuirea planului de management și a regulamentului RBDD” (finanțat din fonduri europene, prin POIM - Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020), echipa de cercetători ai Institutului Național de Cercetare Dezvoltare „Delta Dunării” - Tulcea, împreună cu echipa Universității „Dunărea de Jos” din Galați, precum și alti experți subcontractați, realizează monitorizări și cercetări la mamiferele de interes comunitar.