Doi delfini morti au fost gasiti, marti, pe plajele litoralului romanesc, potrivit unui comunicat de presa emis de fundatia Mare Nostrum. Unul dintre ei se afla pe plaja din dreptul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta si celalalt pe plaja Hanul Piratilor. Mamiferele au murit din cauza ca s-au prins in plasele pescarilor, dupa care au esuat la mal.

"Exemplarul gasit in dreptul Muzeului de Stiinte ale Naturii este un mascul de 86 cm lungime, ce se afla in stare de descompunere moderata si prezenta plagi in zona fetei si in zona abdominala. Pe plaja de la Hanul Piratilor, a fost identificat un exemplar ce masura 104 cm, fara cap, cu urme de bucati de plasa pescareasca inca prinse in jurul corpului. Ambele exemplare apartineau speciei Phocoena Phocoena", se arata in comunicatul fundatiei Mare Nostrum.

Potrivit fundatiei, numarul delfinilor esuati este in continua crestere, iar principala cauza este prinderea lor accidentala si sufocarea in plasele pescarilor. "Exista o metoda prin care putem reduce numarul delfinilor esuati, metoda pe care noi o utilizam si aici ma refer la achizitionarea si montarea de dispozitive acustice de indepartare a mamiferelor pe plasele pescarilor. Mare Nostrum doreste sa traga un semnal de alarma asupra acestui fapt, astfel incat societatea civila si autoritatile competente sa poata lua masuri de combatere, ocrotire si salvare a delfinilor din Marea Neagra, prin achizitionarea si montarea cat mai multor dispozitive de acest fel", a declarat Marian Paiu, coordonator de activitati de teren la ONG Mare Nostrum.