​Mandinga va canta sambata, 26 mai, in Finala Eurovision Song Contest 2012, cu numarul 14, scrie eurovision.tv. Moldova va fi a 26-a tara care urca pe scena. Ordinea de intrare in concurs a fost decisa printr-o tragere la sorti organizata in conferinta de presa de dupa semifinala de marti.

Romania va intra de pe locul 14 in finala EurovisionFoto: Elke Roels, Thomas Hanses (EBU)
  • Citeste in articol despre reactia delegatiei Romaniei la problemele tehnice intampinate de Mandinga in prima semifinala.
  • Vezi mai jos mini-interviuri cu cei zece castigatori ai primei semifinale.

Citeste si:

Ordinea intrarii in finala de pe 26 mai:

1. Marea Britanie

2. Ungaria

3. Albania

6. Rusia

7. Islanda

8. Cipru

9. Franta

10. Italia

13. Azerbaijan

14. Romania

15. Danemarca

16. Grecia

19. Spania

20. Germania

23. Irlanda

26. Moldova

Ultimele zece finaliste vor fi alese dintre cele 18 participante care urca pe scena joi, 24 mai, in cadrul Semifinalei 2.

Ordinea de intrare in concurs in a doua semifinala (24 mai):

1. Serbia

2. Macedonia

3. Olanda

4. Malta

5. Belarus

6. Portugalia

7. Ucraina

8. Bulgaria

9. Slovenia

10. Croatia

11. Suedia

12. Georgia

13. Turcia

14. Estonia

15. Slovacia

16. Norvegia

17. Bosnia & Hertegovina

18. Lituania

Despre probleme tehnice intampinate de Mandinga in prima semifinala

Elena, solista trupei Mandinga, a avut o prestatie buna in semifinala de aseara, in ciuda unei probleme tehnice grave (dupa primele acorduri, monitorizarea din casca a disparut integral, iar romanca a cantat intreaga piesa doar pe intoarcerea sunetului din sala).

"A fost foarte dificil sa cant fara sa aud nimic. Ma bucur ca am reusit sa nu va dezamagesc si sa cant impreuna cu ceilalti colegi Zaleilah pana la capat, iar interpretarea noastra sa primeasca atatea voturi din partea telespectatorilor. Suntem mandri sa reprezentam Romania in finala Eurovision", spune Elena Ionescu, solista Mandinga, intr-un comunicat remis de organizatori.

"Imediat dupa ce a coborat de pe scena, Elena a venit plangand in Camera Verde. Am imbratisat-o si mai ales am felicitat-o pentru ca intr-o asemena situatie dificila s-a comportat ca o adevarata profesionista. Imediat dupa aceea am vorbit cu responsabilii EBU de organizarea Eurovision pentru a afla cum a fost posibila o asemenea problema tehnica in semifinala. Organizatorii si-au recunoscut vina si ne-au felicitat pentru taria si profesionalismul Elenei si al trupei Mandinga din timpul show-ului live. Ne-au asigurat ca a fost un incident neplacut, pe care il regreta si care nu trebuie sa dezvolte in noi o teorie a conspiratiei. Organizatorii ne-au asigurat ca in finala totul va fi perfect pentru Romania", declara Dan Manoliu, seful delegatiei Romaniei la Eurovision.

"Din pacate, tensiunea din timpul asteptarii rezultatului a fost una maxima, incidentul de pe scena tinand formatia intr-o tensiune inutila. Bucuria aflarii calificarii a fost injumatatita de ceea ce s-a intamplat cu casca Elenei, insa am decis impreuna cu trupa si ceilalti membri ai delegatiei sa stergem cu buretele acest moment si sa ne concentram asupra finalei care ne asteapta pe 26 mai", spune Elena Stirbescu, producatorul general Eurovision Romania.

Finala Eurovision va fi transmisa sambata, 26 mai, cu incepere de la ora 22:00

  • in direct la TVR 1, TVR International si TVR HD
  • online, pe eurovision.tv

Vezi mai jos mini-interviuri cu cei zece castigatori ai primei semifinale.

Asculta piesele participante la Eurovision 2012.

La inceputul lunii martie, Armenia s-a retras de la Eurovision din cauza relatiilor tensionate cu Azerbaijanul.

Citeste despre istoria participarilor romanesti la Eurovision, de-a lungul celor 13 prezente la celebra competitie.

Eurovision a ajuns la cea de-a 57-a editie si se desfasoara anul acesta la Baku, Azerbaijan, dupa ce Ell & Nikki au castigat finala de anul trecut.