Presedintele Forumului constitutional, Cristian Parvulescu, a declarat, luni, ca, cel mai probabil, o decizie privind parlamentul unicameral sau bicameral se va lua in functie de punctul de vedere al Comisiei de la Venetia, de la inceputul lunii mai, privind revizuirea Constitutiei, transmite Mediafax.

Parvulescu a sustinut, la finalul sedintei cu biroul Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, ca au existat o serie de discutii legate de teme privind regionalizarea, migratia politica si consultarea Comisiei de la Venetia in chestiunea revizuirii legii fundamentale.

"Au aparut deja o serie de probleme in dezbaterile pe care le-am avut, nu foarte multe, care pun in discutie pe de o parte realizarea unei dezbateri privind regionalizarea, pentru ca este nevoie de un capitol special privind regiunile in Constitutie, in ceea ce priveste macar politicile care vor functiona la nivel regional. Am discutat, pe de alta parte, despre sprijinul pe care autoritatile locale il pot da Forumului constitutional pentru organizarea dezbaterilor teritoriale si am avea nevoie de sprijin din partea primarilor, prefectilor, presedintilor de consilii judetene, logistic, in ceea ce priveste salile", a declarat Parvulescu.

El a precizat ca un alt subiect de discutie a vizat limitarea migratiei politice si solutiile care ar putea fi gasite, solutia propusa de Asociatia Pro Democratia fiind aceea a revocarii celor care isi schimba partidul printr-un referendum in colegiul uninominal.

"Nu exista un acord, insa reprezentantii partidelor politice au inteles subiectul si sunt constienti ca trebuie sa rezolve aceasta problema. (...) Chestiunile sunt legate mai degraba de propunerea si discutiile pe care le-au avut privind un sistem proportional pe lista, ori in momentul in care vor exista liste judetene nu se va mai putea realiza revocarea si, din punctul meu de vedere, nu se va putea rezolva aceasta problema strict romaneasca, migratia politica", a sustinut presedintele Forumului constitutional.

In ceea ce priveste optiunea pentru parlamentul unicameral sau bicameral, el a mentionat ca decizia va apartine Parlamentului, insa ambele variante se vor regasi in raportul final.

"Este o solutie pe care Parlamentul o va gasi, stiti foarte bine ca este o controversa, a existat referendumul din 2009, exista doua decizii ale Curtii Constitutionale contradictorii, cred ca cel mai important va fi avizul Comisiei de la Venetia, speram ca pe 8-9 mai sa putem obtine si un punct de vedere al Comisiei de la Venetia pe aceasta tema", a precizat Parvulescu.

De asemenea, coordonatorul Forumului constitutional a mentionat ca raportul final va fi prezentat putin mai tarziu decat termenul stabilit initial. "Ceea ce ne propunem noi este ca pana in jur de 20 mai sa prezentam un raport pe care, la inceputul lunii mai, il vom dezbate cu reprezentantii Comisiei de la Venetia, moment in care vom lua de fapt, in functie de sfatul celor de la Comisie, deciziile finale si avem nevoie maxim de zece zile pentru a putea redacta un asemenea raport", a declarat Parvulescu.