Mulți oameni cred, în mod absolut eronat, că inteligența se construiește și definitivează când sunt tineri și că nu mai există nicio șansă să schimbe ceva pe măsură ce îmbătrânesc. Cercetările însă arată contrariul.

Cititul reduce declinul cognitiv legat de vârstă și previne apariția bolilor mintaleFoto: @ Candybox Images | Dreamstime.com

Îmbunătățirea inteligenței este posibilă la orice vârstă. Chiar dacă anii de școală au rămas mult în urmă, nu înseamnă că nu poți învăța lucruri noi care să te ajute să te dezvolți ca persoană. Învățarea este un proces care durează toată viața, iar înțelepciunea vine odată cu vârsta.

Există obiceiuri simple pe care le poți aplica în viața de zi cu zi și care te pot ajuta să devii mai deștept. Iată 7 obiceiuri simple care îți îmbunătățesc abilitățile cognitive.

1. Citește. Mult. Orice

Studiile spun că, cu cât o persoană învață mai devreme să citească și cu cât citește mai mult, cu atât mai mult își va păstra intacte funcțiile creierului chiar dacă îmbătrânește. Cititul îți îmbunătățește memoria și te face mai deștept. Îți stimulează creierul și îl menține sănătos, ceea ce ajută memoria. Cititul a fost demonstrat că reduce declinul cognitiv legat de vârstă și previne apariția bolilor mintale.

Când citești o carte, spre exemplu, trebuie să reții o mulțime de informații – de la cum se numesc personajele, până la succesiunea evenimentelor din poveste. Dacă ești fan cărți polițiste, vei încerca să descifrezi misterul înainte de a ajunge la finalul poveștii. Iar asta înseamnă să îți amintești (memoria) toate informațiile primite din carte și să le pui cap la cap (gândirea) pentru a descifra misterul.

Cei care preferă ficțiunea au, și ei, avantaje. Acest gen literar îmbunătățește nu doar abilitățile de comunicare, de conversație, ci dezvoltă și inteligența emoțională, spun studiile. Adică te fac un om mai bun. Cititul îți oferă șansa de a-ți dezvolta empatia, pentru că citind despre reacțiile și acțiunile unor personaje, spre exemplu, vei putea înțelege expresiile facile și grimasele persoanelor cu care interacționezi în viața de zi cu zi. Așadar, cititul nu doar te face mai deștept, dar și o persoană mai bună. Pentru că înțelegând mai bine emoțiile oamenilor, vei deveni mai util celorlalți și, de ce nu, mai uman, mai bun.

2. Folosește un serviciu de știri cu filtru

Mulți oameni cred că trebuie să fie la curent cu tot ce se întâmplă nou în lumea asta. Orice cunoaștere dobândită printr-un consum haotic de informații duce la supraîncărcarea creierului cu informații care nu au nicio valoare pentru inteligența ta. Și clar o valoare negativă pentru sănătate!

Uită-te o zi întreagă la un post de știri și încearcă să vezi cum te simți! Din oră în oră sunt reluate, în buclă, aceleași informații. Prezentarea acestora, din nou și din nou, agită. Fă-ți un bine și renunță la calvarul acesta care îți poate provoca atacuri de panică. Abonează-te la un serviciu de știri unde poți filtra fluxul principal, alegând să primești/vizualizezi doar știri din domeniile tale de interes.

Alege să știi doar ceea ce este important pentru tine și concentrează-te pe ceea ce îți face bine. Spre exemplu, secțiunea Minte&Corp a site-ul de știri HotNews.ro.

3. Învață ceva nou în fiecare zi

Nu suntem niciodată prea bătrâni pentru a învăța ceva nou. Deși este adevărat că mintea noastră este mai receptivă când suntem copii, nu înseamnă că nu putem învăța lucruri noi și când suntem în vârstă.

Învață noi abilități. Să mergi pe bicicletă, spre exemplu, sau pe trotinetă! Caută cursuri on-line, participă la ateliere de lucru – cum ar fi să înveți olăritul?! Alege orice îți stârnește interesul, pentru că e mult mai ușor să înveți ceva nou dacă îți stârnește curiozitatea.

Învață o limbă străină. Este o metodă de a-ți îmbunătăți inteligența. Te uiți la filme de ceva vreme și parcă înțelegi deja cât de cât spaniola. Oamenii de știință au demonstrat că a fi bilingv își stimulează inteligența.

S-a spus mereu despre oamenii care vorbesc două limbi că sunt mai inteligenți. Învățarea unei limbi străine poate avea un efect semnificativ asupra creierului. Îmbunătățește inteligența nu doar a limbajului, dar te protejează de demență la bătrânețe. Cuvintele noii limbi pe care o vei învăța, dar și regulile de gramatică ale acelei limbi își vor îmbunătăți memoria și vor oferi mai mult autocontrol minții tale.

Învață să cânți la un instrument. Niciodată nu e prea târziu pentru așa ceva. Îți va oferi un motiv în plus să fii sufletul întâlnirilor cu prietenii sau chiar să-ți faci prieteni noi. Poate nu poți deveni pianist la 40 de ani, dar poți învăța să descifrezi partiturile și să faci un instrument să sune frumos în mâinile tale. Asemenea învățării unei limbi străine, când înveți să cânți la un instrument îți dezvolți funcția cognitivă și aduci o mulțime de efecte pozitive creierului.

4. Atenție la tehnologie!

Tehnologia este grozavă, dar lăsând totul pe seama ei, creierul nostru va deveni tot mai leneș. Dacă viitoare când trebuie să calculezi ceva, fă-o în minte. Dacă e complicat, fă calculul pe hârtie. Vrei să știi unde este un oraș? Caută și într-un Atlas sau un ghid turistic. Creierul este un mușchi, deci trebuie antrenat zilnic.

5. Înconjoară-te de oameni deștepți

Există un avantaj în a te înconjura cu oameni asemănători ție. Dar dacă vrei să fii deștept, stai alături oameni care sunt mai deștepți decât tine. Creează legături cu oameni care te inspiră și cu cei pe care îi consideri excepțional. Diversitatea de opinii și experiențe îți ascute mintea. Iar un mediu care te solicită intelectual, va fi unul care te ajuta să înflorești.

Nu mai pierde timpul cu oamenii care te țin pe loc sau te influențează negativ. A fi selectiv cu privire la cei cu care îți petreci timpul devine o strategie tot mai bună odată cu înaintarea în vârstă. Dacă oamenii care te înconjoară te influențează profund, ar trebui să înveți să-i atragi pe ceilalți pe care îi admiri și să elimini treptat relațiile toxice din viața ta.

Pe lângă cunoștințele pe care le deții, inteligența provine din interacțiuni de înaltă calitate, frecvente și cu alte persoane. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, cu cât există mai multă interacțiune socială, cu atât este mai probabil ca acești oameni să-ți păstreze limpezimea minții.

6. Joacă jocuri de societate (scrabble, șah, sudoku, rebus, puzzle-uri)

Acest lucru poate fi de fapt un mod foarte distractiv de a deveni mai inteligent. Este vorba despre niște activități care implică rezolvarea unor probleme, raționament, gândire critică și creativitate.

S-a dovedit cu studii că jocurile de societate ne pot hrăni și dezvolta inteligența. Ele ne dezvoltă abilitățile de gândire logică, ne îmbunătățesc abilitățile de învățare și ne scad riscul de a dezvolta tulburări cognitive legate de vârstă, cum ar fi demența și Alzheimer.

7. Vizitează muzee

Sau desenează, pictează, colorează, bricolează ori croșetează. Toate aceste activități contribuie la creșterea inteligenței. Vizitarea muzeelor, în plus, implică și mișcarea fizică, despre care se știe de multă vreme că este motorul care ne ține toate funcțiile în mișcare, nu doar pe cele ale creierului. Iar pentru a crea artă este nevoie de imaginație, fie că desenezi lucruri concrete sau portretizezi emoțiile în arta abstractă. Toate joacă un rol benefic în dezvoltarea continuă a creierului.

Nu renunța la activitățile care îți făceau plăcere doar pentru că ai o anume vârstă. Alege ce-ți place să faci și organizează-te pentru a găsi timp pentru a le pune în practică.

Sursa foto: Dreamstime.com