Cercetările au arătat, în repetate rânduri, că interacțiunea și conexiunea cu natura pot îmbunătăți considerabil sănătatea fizică și mentală. Una dintre modalitățile prin care ne putem simți mai aproape de natură o reprezintă păsările, mai exact, ciripitul lor.

Mare, munte, parc - orice loc unde sunt păsări poate fi luat în considerareFoto: © Maunger | Dreamstime.com

Există dovezi științifice că sunetele produse de păsări au efect anxiolitic, calmant și antidepresiv. Și nu e neapărat nevoie să mergi în parc sau să deschizi geamul, poți asculta la căști sunete cu cântecele păsărilor pentru a elimina de emoțiile negative.

Este indicat ca, din când în când, să ieși în natură pentru că și observarea păsărilor poate îmbunătăți sănătatea mintală.

Recomandările de mai sus vin în urma mai multor studii făcute. Într-un studiu aproximativ 1.300 de participanți au oferit informații despre mediul în care trăiesc și bunăstarea proprie de trei ori pe zi, folosind o aplicație numită Urban Mind.

Aplicația a colectat date despre alte elemente vitale, cum ar fi calitatea somnului, evaluarea subiectivă a calității aerului și detalii despre locul unde erau participanții. Cele 26.856 de evaluări rezultate au oferit date despre cele mai importante surse de bunăstare mentală în timp real.

Analizând informațiile, cercetătorii au descoperit o asociere pozitivă semnificativă între observarea sau ascultarea păsărilor și îmbunătățirea sănătății mintale, indiferent de nivelul de educație și ocupația participanților.

Beneficiile au persistat mult timp după întâlnirea cu păsările. Dacă un participant a raportat că a văzut sau a auzit păsări la un moment dat, starea sa de spirit a continuat să rămână îmbunătățită timp de câteva ore.

În mod intrigant, păsările aduc beneficii, atât în cazul participanților sănătoși, cât și în al celor care au fost diagnosticați cu depresie - una dintre cele mai frecvente boli mintale la nivel mondial care nu răspunde întotdeauna la tratamentele farmaceutice convenționale.

Cântecele păsărilor ameliorează anxietatea

Un al doilea studiu a constatat că ascultarea unor înregistrări scurte - de doar șase minute - cu cântece de păsări ar putea reduce anxietatea, depresia și paranoia. Celor 295 de participanți la studiu li s-a solicitat să-și auto-evalueze stările emoționale și să facă un test de memorie cognitivă. Apoi li s-a spus să asculte cântece de păsări sau zgomot din trafic și să-și analizeze stările emoționale și cognitive.

Rezultatele au arătat că participanții care au ascultat cântece de la mai multe specii de păsări (aproximativ opt) au raportat o scădere a simptomelor depresive, pe lângă scăderi semnificative ale sentimentelor de anxietate . Și în cazul celor care au ascultat cântece de păsări mai puțin diverse (două specii de păsări) s-a observat, de asemenea, o scădere semnificativă a sentimentelor de anxietate .

În schimb, ascultarea zgomotelor din trafic a agravat simptomele stărilor depresive. „Cercetarea evidențiază aspectele vindecătoare ale naturii și, de asemenea, efectele nu atât de pozitive ale împrejurimilor urbane”, a precizat Emil Stobbe, absolvent în neuroștiința mediului la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană și autorul celui de-al doilea studiu.

De ce natura și păsările sunt benefice pentru sănătate

Potrivit expertului în neuroștiința mediului Emil Stobbe, păsările ne ajută să ne simțim mai conectați cu natura.

O ipoteză asupra efectelor benefice ale naturii, cunoscută sub numele de teoria restabilirii atenției, presupune că ieșirile în natură cresc puterea de concentrare și scad oboseala mentală asociată cu viața în medii urbane stresante.

Natura - și cântecul păsărilor - reduc, de asemenea, stresul. Cercetările anterioare au descoperit că timpul petrecut în spații verzi, în aer liber, poate scădea tensiunea arterială și nivelul de cortizol.

Când vorbim de spații verzi ne referim la parcuri, păduri, râuri, plaje. De asemenea, acestea pot include și copacii de pe o stradă, grădini private și chiar grădini de interior. În mod surprinzător, chiar și vizionarea documentarelor despre natură poate avea un efect benefic asupra sănătății mintale.

Nu a fost încă identificat, cu exactitate, modul în care cântecul păsărilor influențează creierul, dar studiile de neuroimagistică au descoperit că există, la nivel cerebral, un răspuns de reducere a stresului atunci când petrecem timp în natură.

Mersul pe jos în natură în comparație cu mersul pe jos în mediul urban poate scădea sentimentele de îngrijorare, care sunt asociate cu un risc crescut de depresie și alte boli mintale. Observarea peisajelor verzi implică o zonă a creierului asociată cu răspunsurile la stres comportamental.

Ieșitul în natură pentru a observa păsările poate fi, de asemenea, o modalitate să faci mai multă mișcare.

Cum să obții maximum de beneficii de pe urma păsărilor

- Fii prezent și atent: asta înseamnă că, de fiecare dată când ieși în natură, este indicat să lași deoparte telefonul sau alte lucruri care te-ar putea distrage și să te concentrezi în totalitate pe ceea ce vezi și auzi în jurul tău;

-Fii curios: dacă vrei totuși să-ți folosești telefonul în beneficiu tău atunci când ieși în natură, o idee bună ar fi să-ți instalezi aplicații care te pot ajuta să identifici speciile de păsări pe care le vezi și auzi. Astfel de aplicații pot oferi informații în funcție de culorile, dimensiunile și locația păsărilor;

-Fii implicat: un studiu preliminar recent a demonstrat că observatorii de păsări care au acordat atenție bucuriei pe care au simțit-o pentru fiecare pasăre întâlnită au raportat beneficii mai mari pentru sănătatea mintală decât cei care au numărat doar păsările pe care le-au văzut.

Este de menționat și faptul că nu contează specia, toate păsările au efecte benefice asupra sănătații psihice. Ceea ce poate face însă diferența este numărul păsărilor pe care le vezi de la fereastră, în parcul din apropierea casei sau din alte spații verzi unde mergi des. Cu cât mai multe, cu atât mai bine!

Sursa foto: Dreamstime.com