Productivitatea, dispoziția și bunăstarea generală depind, în mare măsură, de cum îți începi ziua dar și de cât de organizat ești în general. Asta pentru că buna organizare ne ajută să devenim mai eficienți, mai productivi, să câștigăm timp și să ne eliberăm de o parte din stres.

Sarcinile cele mai dificile ar trebui făcute dimineața, când nivelul de energie este mai ridicatFoto: © Viacheslav Iacobchuk | Dreamstime.com C

Stabilirea unei rutine sănătoase dimineața îți poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții. Pe lângă organizarea de dimineață, iată care sunt obiceiurile proaste de care să scapi și cu ce le poți înlocui pentru o viață împlinită și fericită, ținând cont de faptul că schimbarea necesită timp, răbdare, perseverență și autocontrol.

1. Evitarea sarcinilor dificile și incomode

Abordarea sarcinilor provocatoare dimineața, numită și metoda „eat the big frog first” poate crește semnificativ productivitatea și reduce tendința de amânare. Prioritizarea și finalizarea lor la începutul zilei, îți oferă un sentiment de realizare care te propulsează înainte.

Pentru a prioritiza sarcinile complexe, identifică-le pe cele mai solicitante și programează-le în timpul în care ai cel mai rescut nivel de energie. Împarte-le în pași mai mici pentru a le face mai puțin descurajante și mai ușor de finalizat.

2. Nu îți faci un plan zilnic

Începerea zilei fără a avea un plan clar în minte poate scădea productivitatea. Stabilirea obiectivelor zilnice îți oferă un scop și o direcție de urmat. Pentru a crea o rutină eficientă de dimineață, alocă-ți câteva minute în fiecare seară pentru a planifica ziua următoare. Notează-ți sarcinile și prioritizează-le în funcție de importanță. Vei fi mai bine pregătit și mai concentrat. Lipsa de organizare dimineața poate duce la creșterea nivelului de stres și la reducerea productivității zilnice. Dezvoltarea unei rutine de dimineață ajută la crearea unui sentiment de calm și control. Pentru a a te organiza mai bine, e indicat să-ți pregătești tot ce ai nevoie pentru ziua următoare cu o seară înainte. Calcă-ți hainele, împachetează-ți prânzul și asigură-te că toate articolele necesare sunt gata.

3. Nu profiți energia pe care o ai dimineața

Dimineața este perioada din zi când majoritatea oamenilor au cel mai crescut nivel de energie. Pierderea acestui timp prețios, când te simți mai alert și mai concentrat, poate duce la scăderea productivității. Identifică momentul în care ai un impuls de energie și programează-ți cele mai importante și complexe sarcini, în acel interval. În schimb, când ai un nivel de energie mai scăzut este indicat să faci lucruri care te solicită mai puțin.

4. Dormi prea mult dimineața

Somnul excesiv poate avea consecințe negative, inclusiv creștere în greutate, depresie și un risc crescut de boli de inimă. Stabilește un program de somn consecvent în așa fel încât să dormi între 7 și 9 ore în fiecare noapte. Dacă ai o stare de oboseală permanentă și simți nevoia de mai mult somn decât de obicei, ar fi indicat să mergi la medic pentru a exclude orice eventuală problemă de sănătate. Orele de culcare și de trezire ar trebui respectate inclusiv în weekend. Rețineți faptul că un adult are nevoie, în medie, de 7 ore de somn pe noapte. Unele persoane funcționează mai bine dacă dorm 8 ore pe noapte, în vreme ce altora le sunt suficiente doar 6 ore pe noapte.

Există mai multe faze sau cicluri de somn care se succed de câteva ori pe timpul nopții. Pentru ca organismul să se poată recupera, ar trebui să parcurgem toate aceste cicluri de somn. De aceea, este important să ne asigurăm că numărul orelor de odihnă este suficient astfel încât să trecem prin toate fazele, recomandă medicul. În prima parte a nopții, predomină ciclurile de somn adânc, numite non-REM, iar în a doua parte a nopții, între orele 03.00 și 06.00, are loc somnul REM.

Pentru a ne asigura un somn bun, nu este suficient să „bifăm” numărul ideal de ore de odihnă. Calitatea somnului este la fel de importantă. „Degeaba dormim 7 ore pe noapte dacă ne trezim din oră în oră. O calitate bună a somnului înseamnă un somn legat”, este de părere dr. Mihaela Oros, doctor în științe medicale și membru al World Sleep Society și American Academy of Sleep Medicine.

5. Nu bei suficientă apă

Hidratarea eficientă este esențială pentru starea generală de sănătate, iar consumul de apă dimeața, imediat după trezire, poate avea beneficii importante. Academia Națională de Medicină din SUA recomandă ca majoritatea femeilor să consume zilnic, indiferent de sezon, în jur de 6-9 căni (1,5-2,2 litri) de lichide, iar bărbații, 8-12 căni (2-3 litri). Pentru a incorpora apa în rutina de dimineata, ține un pahar lângă pat si bea-l imediat ce te trezesti. De asemenea, îți poți seta un memento pe telefon sau poți folosi o aplicație de urmărire a consumului de apă pentru a te asigura că te hidratezi pe tot parcursul zilei. „Este un sfat util să bem doi litri de apă pe zi, dar trebuie să ținem cont și de alți factori. În primul rând, nevoia noastră de apă variază în funcție greutatea noastră: cu cât o persoană are mai multe kilograme, necesarul ei de apă va fi mai mare. De asemenea, există diverse situații fiziologice care se asociază cu deshidratarea și, în consecință necesarul nostru de apă crește. Un prim exemplu este legat de sport; în timpul unui antrenament la sală, dar și după acesta trebuie să ne hidratăm mai mult. În cazul sportivilor de performanță sau a celor care fac multe ore de antrenament, hidratarea corectă se face însă cu ape bogate în electroliți. Un alt exemplu este temperatura crescută ambientală, care ne poate deshidrata, de asemenea, deci cei care lucrează în spații supraîncălzite au nevoie de un aport mai mare de lichide. Femeile gravide si cele care alăptează au nevoie, de asemenea, de un aport mai mare de lichide”, a explicat dr. Alina Lăcătuș, medic specialist în nefrologie și în nutriție.

6. Nu te expui la lumina solară dimineața

Expunerea la lumina soarelui oferă mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv producția de vitamina D și reglarea ritmului circadian. Lipsa luminii solare poate scădea calitatea somnului și poate înrăutăți starea de spirit. Deschide jaluzele imediat după trezire pentru a lăsa lumina naturală să pătrundă în casă și dacă e posibil poți face chiar o plimbare pe jos pe afară sau îți poți bea cafeaua pe terasă. Expunerea la soare și o dietă potrivită este tot ce avem nevoie pentru a menține un nivel optim de vitamina D în organism, spune și dr. Melissa Ann Prest, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din Chicago. Somonul, păstrăvul și halibutul sunt unele dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina D, dar și multe alte produse alimentare, cum ar fi laptele și cerealele, care sunt îmbogățite cu vitamina D.

Majoritatea adulților au nevoie de 600 UI de vitamina D pe zi, în timp ce adulții peste 70 de ani au nevoie de 800 UI zilnic. Este rar să aveți o supradoză de vitamina D, dar deficiența de vitamina D este mai mult o îngrijorare. Deficiența de vitamina D la copii,mai ales în primii ani de viață, poate duce la rahitism. Specialiștii recomandă însă suplimente de vitamina D în special în lunile cu R, din septembrie până în aprilie, dar și în restul anului, dacă medicul o recomandă în urma analizelor.

7. Mănânci dulciuri dimineața și sari peste micul dejun

Un mic dejun nesănătos poate avea un impact negativ asupra stării de sănătate, ducând la scăderea nivelului de energie, creștere în greutate și probleme de concentrare. Evită să mănânci dimineața cereale îndulcite cu zahăr, produse de patiserie și alimente procesate. Optează, în schimb, pentru alimente întegrale, bogate în nutrienți, cum ar fi cerealele integrale, fructe și produse bogate în proteine, cum ar fi ouăle, iaurtul sau nucile. Săritul peste micul dejun poate duce la scăderea funcției cognitive și la creșterea senzației de foame pe parcursul zilei. Pentru a încorpora un mic dejun sănătos în rutina de dimineață, alocă suficient timp pentru a-l pregăti și pentru a-l consuma. Alege mâncăruri echilibrate care combină carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase. Opțiuni precum fulgi de ovăz cu fructe și nuci, iaurt grecesc cu fructe de pădure sau o omletă cu legume oferă nutrienții și energia necesare să-ți începi ziua. Mai multe idei de mic dejun proteic găsiți AICI.

8. Nu-ți face timp să te gândești la obiective pe termen lung

Stabilirea obiectivelor pe termen lung este esențială pentru menținerea motivației și obținerea succesului. Neglijarea acestor obiective poate duce la pierderea direcției. Așadar, alocă-ți câteva minute în fiecare dimineață pentru a-ți revizui obiectivele și progresul. Fie că scrii într-un jurnal, fie că folosești o aplicație pentru a-ți urmări realizările, e important să nu pierzi din vedere lucrurile la care aspiri. Astfel îți vei putea dezvolta un plan de acțiune, cum ar fi împărțirea obiectivului în mai multe etape succesive, mai simplu de gestionat. De asemenea, poți face și ajustări necesare dacă nu atingi etapele așa cum ți-ai propus. În acest fel îți poți urmări sarcinile mai ușor și nu vei cădea în capcana procrastinării.

Sursa foto: Dreamstime.com