De multe ori, weekend-urile ni se par prea scurte și avem senzația că nu am apucat să ne odihnim și să ne deconectăm cu adevărat. Asta pentru că, fie ne aglomerăm cu treburi administrative, fie ne ocupăm de sarcini de serviciu pe care nu am reușit să le ducem la bun sfârșit în timpul săptămânii.

Zilele libere sunt ocazia ideală să petreci timp de calitate cu cei dragi, pentru că aceste experiențe sunt limitateFoto: © Nadezhda1906 | Dreamstime.com

Totuși, specialiștii spun că există modalități prin care să ne putem bucura de timpul liber, fără să neglijăm treburile casnice sau responsabilitățile de la locul de muncă. Totul ține de organizare și de mindset.

În cadrul unui studiu recent, publicat în revista Social Psychological and Personality Science, cercetătorii au selectat 441 de angajați cu normă întreagă și i-au împărțit în două grupuri. Cei din primul grup au primit indicația să trateze weekend-ul ca pe o vacanță, iar cei din al doilea să se comporte așa cum o fac într-un weekend obișnuit. Participanții și-au raportat apoi nivelul de fericire vineri și din nou luni, luând în considerare elemente precum starea de bine, stresul, îngrijorarea și satisfacția. Rezultatele au arătat că participanții din primul grup nu doar că s-au bucurat mai mult de weekend, dar s-au simțit și mai fericiți, mai puțin stresați și mai mulțumiți în ziua de luni, când au ajuns la serviciu.

Dr. Cassie Holmes, cercetător la UCLA și unul dintre autorii studiului, a detaliat cum poți avea parte de weekend-uri cu adevărat revigorante, chiar dacă ai multe de făcut.

1. Încearcă să ieși din rutina zilnică prin ajustări ușoare ale programului

Chiar dacă nu poți, de fiecare dată, să pleci într-un city break, poți să te bucuri și să te relaxezi la fel de bine și acasă. Tot ce trebuie să faci pentru un weekend mai odihnitor, conform schimbărilor de comportament observate de dr. Holmes și colegii săi la participanții la studiu, este să faci mici ajustări ale programului de zic cu zi, în așa fel încât să nu fie prea încărcat.

„De exemplu, grupul celor care au tratat weekendul ca pe o vacanță a petrecut mai puțin timp rezolvând treburi casnice și sarcini de serviciu și a dedicat mai mult timp savurând micul-dejun, prânzul și cina”, a precizat dr. Holmes.

Cum de aceste schimbări minore au dus la îmbunătățiri majore ale stării de bine? Potrivit dr. Holmes, lucrul care pare să fi contat cel mai mult a fost că participanții au trăit momentul, atitudine despre care se știe deja că generează fericire. Mai interesant e că nu au avut nevoie de yoga, mindfulness sau de alte tehnici de relaxare ca să fie mai implicați în prezent.

„Dar există o așa-numită mentalitate de vacanță, un fel de răgaz mental de la acea listă constantă de lucruri de făcut, la care ne gândim neîncetat.”

Dr. Holmes spune că primul pas pe care să îl faci atunci când vrei să ”te setezi pe modul de vacanță” e să încerci să îți imaginezi că zilele libere de la serviciu sunt o vacanță. Ai putea încerca așadar să oprești alarma de dimineață, să zăbovești chiar și câteva minute în plus în pat cu partenerul de cuplu sau să te așezi la masă și să-ți savurezi cafeaua sau micul dejun preferat în loc să sari din pat și să te apuci să dai cu aspiratorul sau să pui rufe la spălat.

2. Stabilește un interval de timp pentru treburi casnice sau muncă

Deși ar fi ideal ca weekend-urile să însemne doar timp liber, în zilele de sâmbătă și duminică avem o listă lungă de treburi casnice de care să ne ocupăm. Iar un studiu din 2004, la care au luat parte 900 de femei, a scos la iveală că treburile casnice sunt printre cele mai puțin plăcute activități (alături de muncă și navetă).

„Temându-ne de aceste treburi casnice, de multe ori ajungem să le amânăm până în ultimul moment. Problema cu această abordare este că anticiparea lucrurilor pe care le ai de rezolvat te poate face anxios, frustrat și dezamăgit,” a precizat dr. Holmes.

Pentru a minimiza sentimentul de împovărare, expertul recomandă să aloci un anumit interval de timp doar pentru a rezolva treburi casnice. De exemplu, dacă le programezi pentru sâmbăta dimineața, atunci știi că începând de sâmbătă după-amiază, restul weekendului este doar timp liber. Sau chiar dacă intenționezi să speli rufe și să ștergi praful duminică după-amiază, știi că până atunci te poți concentra pe lucruri mai plăcute. Această mică schimbare de mentalitate te-ar putea împiedica să simți că zilele tale libere sunt aglomerate cu sarcini neplăcute, potrivit dr. Holmes.

La fel poți proceda și cu sarcinile de serviciu, dacă nu te poți deconecta total, în zilele libere. În loc să stai să verifici email-ul din oră în oră, îți poți dedica o perioadă din timpul zilei pentru acest lucru.

3.Găsește-ți bucuria în lucrurile simple

Știi acel sentiment pe care îl ai când plutești în mare sau când faci o drumeție și ai parte de un peisaj spectaculos? Ai senzația că timpul s-a oprit și dintr-o dată totul pare posibil. „Momentele care îți taie răsuflarea apar atunci atunci când ești expus la ceva atât de vast din punct de vedere perceptiv încât îți modifică înțelegerea despre lume, cel puțin pentru moment”, precizează dr. Holmes. Iar weekend-ul poate fi un moment ideal pentru astfel de momente simple, dar cu efect uimitor asupra stării de spirit.

Poți, de exemplu, să faci o plimbare pe jos într-un parc natural sau la grădina botanică, îți poți seta alarma ca să privești răsăritul sau poți merge la o expoziție de artă.

4. Prioritizează activitățile care îți aduc bucurie

Majoritatea activităților care ne aduc bucurie și relaxare sunt opționale, motiv pentru care sunt ușor de ignorat (nu TREBUIE să meditezi sau să faci clătitele tale preferate). Pentru a nu pierde oportunități care te-ar ajuta să-ți încarci bateriile, medicul sugerează să îți iei angajamente pe care nu le poți încălca ușor. De exemplu, îți poți programa o clasă de de yoga pe care să o plătești în avans, o întâlnire la cafea cu un prieten sau să-ți cumperi ingredientele necesare pentru rețeta ta preferată.

5. Petrece-ți timpul cu cei dragi

Zilele libere sunt ocazia ideală să petreci timp de calitate cu cei dragi, realizând că aceste experiențe sunt limitate. De exemplu, poate crezi că o să ai suficiente ocazii să-ți vizitezi părinții sau să ieși cu câinele la plimbare. Însă, dacă te gândești mai bine, îți dai seama că nu vei putea să ai parte de astfel de momente la nesfârșit și ar trebui să le apreciezi mai mult. Acesta se numește „exercițiul timpului rămas”.

Acest exercițiu nu este atât de sumbru pe cât ar putea părea. „Ideea nu este să ne întristăm, ci să ne asigurăm că ne facem timp pentru experiențe care ne aduc bucurie,” a mai precizat dr. Holmes.

Sursa foto:Dreamstime.com