Rezultatele unui nou studiu arată că exercițiile fizice pot contracara efectele negative ale lipsei de somn – reduc inflamația, activează metabolismul și previn bolile de inimă.

Exercitiile fizice și somnulFoto: © Gpointstudio | Dreamstime.com

Când dormi puțin, prost, te trezești des peste noapte și adormi greu la loc poți declanșa probleme de sănătate. O mare parte dintre aceste efecte negative pot fi contracarate cu ajutorul exercițiilor fizice de mare intensitate, o arată rezultatele

unui studiu recent.

Cu toții știm deja că somnul adecvat, odihnitor și suficient, precum și exercițiile fizice adecvate sunt considerate a ajuta la prevenirea a peste 80% din afecțiunile inimii, inclusiv atacul de cord, ritm cardiac anormal și boala coronariană. Dar pentru unii, să prindă un somn odihnitor ori să găsească timp pentru a face exerciții fizicesunt sarcini extrem de dificil de realizat. În timp ce exercițiile fizice le putem controla mai ușor, somnul, de fapt lipsa somnuluipare complicat de rezolvat. Vestea bună e că implementarea unei rutine de exerciții fizice pentru reglarea somnului are multe alte beneficii pentru sănătate.

Potrivit unuia dintre coautorii studiului, dr. Jihui Zhang, director al Centrului pentru Somn și Medicină Circadiană de la Brain Hospital, afiliat Universității Medicale din Guangzhou, China, exercițiul fizic susținut are efecte benefice asupra inflamației, metabolismului și sistemului nervos simpatic, toate acestea fiind strâns legate de sănătatea inimii. Cu toate acestea, specialiștii nu recomandă înlocuirea somnului cu exercițiile fizice. Găsirea unui echilibru între odihnă și sport este varianta ideală.

Exercițiile fizice au efecte asupra întregului organism

Pentru a înțelege rolul pe care îl joacă exercițiile fizice în contracararea efectelor secundare ale lipsei somnului, cercetătorii au colectat date de la peste 92.000 de adulți din Regatul Unit între anii 2013 și 2015. Vârstele lor variau între 40 și 73 de ani, iar 56% erau femei. Timp de o săptămână, aceștia au purtat o brățară care măsura timpul în care făceau sport și timpul în care dormeau.

Cercetătorii au împărțit somnul din timpul nopții în 3 categorii: somn scurt (6 ore sau chiar mai puțin); normal (6 până la 8 ore) și lung (mai mult de 8 ore).

Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au împărțit și activitatea fizică efectuată de o persoană în 3 niveluri: scăzută, intermediară și ridicată. Echipa de cercetare a ținut evidența intensității exercițiilor fizice și au consemnat dacă activitatea fizică a fost sau nu considerată „moderată sau viguroasă“, pe baza ghidurilor OMS.

S-au luat în calcul și motivele de deces în rândul participanților la studiu. Pe baza acestor date, s-a constatat că puțin peste 3.000 de participanți au murit, după o medie de 7 ani de la colectarea datelor, din cauza unor boli cardiovasculare (1.100) și cancer (1.900).

Cercetătorii au concluzionat că aceia care au dormit prea mult sau prea puțin și care nu au făcut suficientă mișcare fizică (mai puțin de 150 de minute pe săptămână) au fost mai predispuși unui deces din orice cauză, inclusiv cancer și boli de inimă.

Studiul a arătat și că pentru aceia care se luptau cu lipsa somnului, exercițiile fizice (mai dese decât cantitatea recomandată) compensau lipsa somnului. Cu alte cuvinte, cei care reușeau să facă mai mult de 150 de minute pe săptămână de exerciții fizice nu se încadrau în grupa de risc de deces, chiar dacă dormeau mai puțin de 6 ore pe noapte. Nu același lucru se întâmpla și în cazul celor care aveau o activitate fizică intermediară. Pentru aceștia, lipsa somnului creștea probabilitatea unui deces cu aproximativ 40%.

Care e legătura dintre exercițiile fizice și reducerea inflamațiilor

Potrivit unui studiu mai vechi, contracțiile musculare care au loc în timpul exercițiilor fizice eliberează exerkine. Acestea sunt niște molecule care pot reduce inflamația asociată cu bolile cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul.

Inflamația din sistemul cardiovascular poate afecta fluxul de sânge către inimă și țesuturile din jurul inimii. Acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate. Aritmie – bătăi neregulate ale inimii – și insuficiență cardiacă, ceea ce înseamnă că inima nu poate pompa suficient sânge bogat în oxigen pentru a satisface nevoile corpului.

Exercițiul fizic combate inflamația, reglează colesterolul, excesul de grăsimi și glicemia crescută, toate fiind factori declanșatori ai bolilor de inimă. De asemenea, stimulează sistemul nervos simpatic, care influențează ritmul cardiac și capacitatea inimii de a pompa cu forța corectă.

Sursa foto: Dreamstime.com