Mâncarea ne hrănește în mai multe moduri. Pe de o parte, ea ne asigură nutrienții de care organismul are nevoie pentru o funcționare optimă. Pe de altă parte, ea oferă creierului plăcere atunci când alegem preparate care ne bucură simțurile.

Toate ocaziile fericite din viața noastră se asociază cu mâncareaFoto: © Soloway | Dreamstime.com

Noi mâncăm din multe motive, a explicat prof. dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentației și nutriției și doctor în științe medicale, în cadrul evenimentului #ReFericirea, organizat de SmartLiving.ro.

„Sigur că avem nevoie de nutrienții pe care ni-i oferă alimentele: proteine, vitamine, minerale și altele. Însă, dacă acesta ar fi singurul motiv pentru care mâncăm, probabil că am fi mult mai nefericiți și viața noastră ar fi mult mai ternă. Latura hedonică, legată de plăcerea de a mânca, este foarte, foarte importantă”, spune medicul nutriționist.

Ca dovadă, toate ocaziile fericite din viața noastră, cum sunt căsătoria, botezul sau zilele onomastice, se asociază cu mâncarea. „Nu invităm rudele sau prietenii la film ori în parc, ci la masă. Avem o mulțime de ritualuri care sunt sărbătorite cu mâncare. Ea ne însoțește chiar și la prilejuri mai puțin fericite, cum este o înmormântare”, a detaliat prof. dr. Corina Zugravu.

Alimentele pe care alegem să le consumăm ne caracterizează într-o mare măsură pe noi înșine. „Există caracteristici etnice și religioase ale unei populații care sunt date de mâncare. Zilele acestea, de exemplu, dacă vezi o persoană care mănâncă numai alimente vegetale, vei ști că este un creștin-ortodox care se află în postul Paștelui. Cât despre caracteristicile etnice, majoritatea popoarelor au alimente specifice. Românii, de exemplu, au sarmalele. Așadar, mâncarea nu se referă strict la ce înghițim ca să putem funcționa, ci se referă la ceva ce ne face plăcere, ceva ce sărbătorim cu ceilalți, ceva ce ne ajută să avem anumite caracteristici etnice”, potrivit medicului nutriționist.

Mâncarea, o recompensă la îndemână

Avem nevoie de plăcere pentru a supraviețui, spune profesorul de neuroștiințe Morten Kringelbach, de la Universitatea Oxford, într-un articol publicat în „New York Times“. Mâncarea este poate cea mai facilă, dar și printre cele mai ieftine surse de plăcere. Când mâncăm alimente care ne bucură simțurile, creierul secretă dopamină, substanță cunoscută și ca hormon al fericirii.

„Mâncarea este recompensa cea mai la îndemână pentru noi. Cu toții ne confruntăm ocazional cu sentimentul de frustrare și alimentele preferate sunt recompensa cea mai bună în asemenea situații. Noaptea, când ne trezim apăsați de gânduri, mergem către luminița de la capătul tunelului, și anume frigiderul. Mâncarea ne este tuturor la îndemână”, spune medicul Corina Zugravu.

De multe ori, mâncarea este ca o ancoră care ne ajută foarte mult să navigăm prin viață și acesta nu este un lucru rău, mai spune nutriționistul. „Când mă gândesc la dimineața ce urmează, de exemplu, o asociez întotdeauna cu cafeaua și mă face să o privesc poate cu mai mult curaj, mă ajută să înfrunt mai ușor problemele care mă așteaptă”, detaliază dr. Zugravu.

Mâncarea și plăcerea, o „relație” complicată

Nu trebuie să ne refuzăm această sursă de plăcere, dar relația cu mâncarea este adesea problematică. Ar fi ideal dacă am putea să mâncăm numai ce ne face plăcere, fără să existe consecințe biologice, cum sunt îngrășarea sau diferite probleme medicale dacă alegem alimente nesănătoase. Ideal ar fi și dacă am putea să mâncăm numai alimente sănătoase și să păstrăm un echilibru nutrițional.

Pentru cei mai mulți dintre noi, dulciurile sunt așa-numita comfort food, mâncarea ce ne aduce o stare de bine și ne oferă consolare. „Ciocolata este prima care ne vine în minte, de obicei, când ne gândim la astfel de mâncăruri, dar pot să fie și alte alimente. Am întâlnit, de exemplu, o plăcere pentru alimentele grase la persoanele supraponderale. Există și oameni care sunt fericiți mâncând alimente sănătoase, dar sunt foarte dificil de împăcat cele două laturi: sănătatea și latura hedonică a mâncării”, detaliază prof. dr. Zugravu.

Adesea, ne concentrăm atât de mult pe valoarea nutrițională a alimentelor, încât devenim incapabili să ne mai bucurăm de experiența mâncatului. Un exces alimentar este aproape invariabil urmat de un sentiment de vinovăție și ne autoimpunem restricții alimentare ulterior, ca o formă de compensare.

Mai ales persoanele care trebuie să urmeze o dietă din cauza unor probleme de sănătate se simt restricționate și private de alimentele gustoase care le aduc plăcere, însă nu înseamnă neapărat că o mâncare sănătoasă nu poate să fie și gustoasă.

Cum putem mânca cu plăcere fără să ne simțim vinovați

Plăcerea se poate educa, spune prof. dr. Corina Zugravu. Un prim pas în această direcție este să ne dăm seama ce anume ne place și să mâncăm acele alimente la momentul potrivit. Mulți dintre noi se refugiază în mâncare și ajungem să mâncăm compulsiv chiar și alimente care nu ne plac.

O metodă prin care putem reuși să ne hrănim sănătos, dar să obținem și plăcere din mâncare este de a pregăti alimentele într-un mod atrăgător. „Obiceiurile alimentare se pot schimba încetul cu încetul. Nu e musai ca o viață întreagă să fii «robul» cefei de porc sau a micilor cu bere”, spune nutriționistul.

În cele din urmă, nici aceste alimente nesănătoase nu sunt „rele” dacă le consumăm ocazional. Ne putem bucura în continuare de mâncarea preferată chiar dacă ea nu este pe lista celor sănătoase dacă reducem mărimea porției sau dacă înlocuim cel puțin o parte dintre ingrediente cu alternative sănătoase.

Sursa foto: Dreamstime.com