Ai fi tentat să crezi că lipsa micului dejun ori a unor exerciții fizice de înviorare sunt greșelile care îți sabotează dimineața. Adevărul este că avem o mulțime de proaste obiceiuri dimineața care, din fericire, sunt ușor de schimbat dacă le știm.

Rutina de dimineataFoto: © Andrea De Martin | Dreamstime.com

Diminețile marchează începutul zilei și ar trebui să vină însoțite de optimism și chef de viață. Cu toate acestea, din cauza ritmului în care trăim cu toții, mulți dintre noi am ajuns să adoptăm niște obiceiuri care nu ne ajută deloc. Ba din contră, ne sabotează starea de spirit pe moment, iar pe termen lung ne afectează sănătatea fizică și mintală.

1. Să îți verifici telefonul imediat cum te trezești

Am devenit sclavii tehnologiei. Am auzit oameni care spun că simt ca și cum le lipsește o mână atunci când nu au telefonul la ei. Iar când îl au, simt o nevoie constantă de a-l verifica mereu. Uită-te în metrou, în magazine cât aștepți la rând sau chiar pe stradă. Mulți dintre noi cădem pradă acestui obicei imediat cum ne trezim. Primul lucru pe care îl facem dimineața e să verificăm telefonul. Experții spun că e un prost obicei.

Când facem asta la prima oră a dimineții, știrile peste care trecem prin rețelele sociale ne pot face să devenim îngrijorați și stresați în funcție de ceea ce citim. Ceea ce e un lucru rău pentru că nu oricum nu avem cum să rezolvăm problemele lumii, nu-i așa? Specialiștii spun că primul lucru pe care ar trebui să-l facem dimineața când ne trezim este meditația.

O practică prin care îți transformi mintea astfel încât să poți să trăiești cât mai bine posibil. 10-15 minute în fiecare dimineață, meditația este cel mai bun mijloc de a-ți începe ziua. Te ajută să-ți menții pacea interioară și calmul.

2. Să amâni alarma telefonului

Încă 5 minute... încă două... mai vreau să dorm puțin. Nu sunt cuvinte, sunt gânduri. Pe care toți le avem. Plus, desigur, starea aia de nervi care te determină să iei telefonul și să-l arunci pe geam. Unul dintre cele mai nocive obiceiuri pe care le avem dimineața acesta este! Amânarea alarmei de trezire.

De ce? pentru că reduce timpul pe care ar trebui să-l petrecem pregătindu-ne psihic pentru ziua care începe, spun psihologii. Și adaugă: iar acest lucru ne crește nivelul de stres! Amânarea alarmei de trezire ne perturbă atât somnul, cât și starea de inerție care ne-ar putea aduce beneficii dimineața. Somnul pe care îl dormim după ce am amânat alarma este nociv, spun specialiștii, și nu face decât să ne frustreze și să ne streseze.

Sfatul lor este să setăm alarma la o oră realistă, la care să ne putem trezi revigorați. Dar pentru asta ar trebui să ne organizăm activitățile pentru a adormi mai devreme seara.

3. Să nu ai o listă cu ce ai de făcut în ziua care începe

Este foarte important să ai stabilit un obiectiv sau o listă cu lucruri de făcut pentru fiecare zi. Acest lucru permite subconștientului să țină evidența programului chiar și în timp ce dormim și ne ajută să ne trezim la prima alarmă a telefonului.

4. Să sari peste micul dejun

Termenul dejun vine de la franțuzescul jeúner care înseamnă „a nu mânca“. Astfel, micul dejun înseamnă mâncatul după un ciclu de somn de 7-8 ore în care nu am mâncat. Asta ca să înțelegi importanța acestei prime mese a zilei.

Ei bine, dacă sărim peste micul dejun, nu facem decât să prelungim orele de post pe care le ținem de seara până dimineața. Cu cât întârziem mai mult luarea unei gustări, cu atât mai mult crește riscul de îmbolnăvire, spun nutriționiștii.

Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, este foarte probabil ca persoanele care nu mănâncă dimineața să ardă mai multe calorii decât cei care respectă masa de dimineață. Dar este foarte posibil, totodată, ca asta să ducă la creșterea nivelului general de inflamație din corp. Este cunoscut faptul că un nivel inflamator ridicat duce la scăderea imunității generale și poate contribui la declanșarea diverselor patologii, inclusiv de natură tumorală.

5. Să începi ziua cu ceva dulce

Nimic mai greșit! Să mănânci desert pe stomacul gol duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la creșteri ale nivelului de zahăr pe termen scurt, iar pe termen lung, la creșterea riscului de a face diabet zaharat.

La polul opus, un mic dejun sănătos și consistent stabilizează nivelul de zahăr și menține intestinul sănătos, fără a ne face să ne simțim balonați. Alege alimentele care sunt ușor de digerat ca să-ți păstrezi energia pentru activitățile de peste zi, nu pentru digestie.

6. Să bei cafea pe stomacul gol

Consumul de cafea pe stomacul gol se numără printre obiceiurile proaste de dimineață. Dacă tot avem acest obicei, specialiștii zic că ar fi bine să amânăm consumul până după ora 09.30.

Conform cercetărilor, corpul nostru creează în mod natural mai mult cortizol, un hormon de stres care reglează energia, între opt și nouă dimineața. Consumul de cafea în acest timp poate încurca sistemul nostru natural de monitorizare a cortizolului. Cu toate acestea, o ceașcă de cafea la prânz este ideală. Asigură-te însă că o servești alături de un pahar cu apă, pentru a rămâne hidratat.

7. Să nu bei apă

Unul dintre cele mai ușoare lucruri de făcut pentru a ne păstra sănătatea este să bem apă. Cu atât mai plin de beneficii ar fi acest obicei dacă l-am introduce în rutina de dimineață. Hidratarea ne ajută să ne păstrăm sistemul imunitar într-o bună stare de funcționare, previne respirația urât mirositoare și infecțiile vezicii urinare. Adulții care se hidratează corect indiferent de sezon sunt mai sănătoși, mai puțin predispuși să dezvolte boli cronice și trăiesc mai mult decât cei care au un aport redus de lichide, potrivit unui studiu.

8. Să nu faci exerciții de gimnastică

Nu te trimite nimeni la sală la 6 dimineața, dar un minim de întinderi musculare n-ar fi rău să faci, pentru început chiar de pe marginea patului. Gimnastica de dimineață ajută la stimularea metabolismului (reglează arderile, ca să nu mai depui grăsime) și ne menține cheful de viață.

„Tot ce este viu se mișcă. Organismul uman deține peste 600 de mușchi, de acțiunea cărora depind multe procese fiziologice, mecanisme de reglare, regenerare, producere de căldură, sintetizare și gestionare a resurselor de energie din corp, eliminarea de reziduuri de metabolism (toxine), îmbunătățirea vascularizației, menținerea stării de bună funcționare și tinerețe din organism. Lipsa activității musculare înseamnă o îmbătrânire precoce a tuturor țesuturilor și organelor, o lipsă de întreținere și regenerare a acestora. Pe scurt, sedentarismul este incompatibil cu starea de sănătate“, spune dr. fiziokinetoterapeut Daniela Ene.

9. Să îți începi ziua cu știrile zilei

Contrar credinței populare, a ne începe ziua cu trecerea în revistă a știrilor nu este un obicei bun de dimineață, deoarece poate afecta sănătatea noastră mintală. Știrile negative la prima oră dimineața ne poate diminua pozitivitatea, acesta fiind motivul principal pentru care experții ne sfătuiesc să nu ne începem ziua citind știrile. Ne afectează starea de bine, ceea ce pune bețe-n roate productivității.

10. Să-ți lași patul nefăcut

Deși a-ți face patul dimineața pare să aibă mai degrabă de-a face cu ordinea casei, specialiștii au ajuns la concluzia că treaba asta ne ajută să fim mai productivi în ziua care tocmai a început. Cum? Psihologic vorbind, știind că ai lăsat în urma ta o cameră aranjată, te poate face să te simți mai energic și cu mai mult chef de viață. Ca și cum ai face terapie cognitiv-comportamentală cu tine!

Sursa foto: Dreamstime.com