ATV-urile, trambulinele și călătoriile pe scaunul din față al mașinii până la 13 ani sunt câteva dintre lucrurile pe care un mai mulți medici pediatri le interzic copiilor lor din motive de siguranță. Copiii sunt copii și este normal să se simtă atrași de tot ce e distractiv.

Trambulinele sunt periculoase in special pentru copiii sub 6 ani, spun mediciiFoto: © Arne9001 | Dreamstime.com

Însă anumite activități din zilele noastre, extrem de atractive, implică riscuri pentru care o mulțime de medici pediatri le interzic copiilor lor.

Rănirea este încă principala cauză de deces pentru copiii și adolescenții din Statele Unite, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) și, din păcate, multe dintre acestea pot fi prevenite.

Ce lucruri interzic medicii pediatri copiilor lor

Medici pediatri care sunt și părinți au fost întrebați care sunt acele lucruri pe care nu i-ar lăsat pe copiii lor să le facă din cauza riscului crescut de rănire ori deces.

La unele dintre ele nici nu te aștepți, însă vei înțelege care este riscul:

1. Să călătorească pe scaunul din față al mașinii înainte de a împlini 13 ani

Accidentele de mașină sunt cauza principală de rănire și deces în SUA, conform CDC. Specialiștii au spus-o și o repetă de câte ori au ocazia că un copil ar trebui să călătorească pe bancheta din spate a mașinii asigurat conform vârstei. „Acest lucru presupune folosirea dispozitivului de protecție potrivit vârstei, înălțimii și greutății lor – scaun auto, înălțător auto, centură de siguranță“, spune dr. Brent Kaziny, director medical la Urgență în cadrul Spitalului de Copii din Texas.

Dezvoltarea pieței pentru produse dedicate copiilor mici pare să fi rezolvat problema călătoriilor nesigure cu mașina ale acestora. Nu la fel stă treaba și când este vorba despre copiii cu vârstă școlară ori preadolescenți.

În Europa, peste 4.000 de copii au murit în ultimii zece ani în accidente de mașină. Nici în România lucrurile nu stau bine deloc. 27 de cazuri de victime minore la un milion de locuitori, ocupând, conform statisticilor, primul loc în Europa la numărul de copii uciși în accidente rutiere. Cu toate astea, vedem zilnic cazuri în care cei mici sunt ținuți în brațe de adulți pe scaunul din față fie din ignoranță, teribilism, fie pur și simplu din necunoașterea legii. În România, legea care stabilea când au voie copiii pe scaunul din față s-a schimbat în 2015.

Conform Hotărârii Guvernamentale 11/2015, copiii au voie să stea pe scaunul din față al mașinii doar după ce ating o înălțime de 135 de centimetri și doar dacă poartă centuri de siguranță pentru adulți, reglate astfel încât să nu le treacă peste zona gâtului sau a feței. „Airbag-urile frontale sunt foarte periculoase pentru copiii ale căror schelete sunt încă în curs de dezvoltare sau nu au înălțimea potrivită pentru a ocupa locul din față“, spune Katie Lockwood, medic primar pediatru la Spitalul de Copii din Philadelphia.

„Airbag-urile pot provoca fracturi ale coastelor, perforații ale plămânilor și răni la cap, gât și coloana vertebrală“, a adăugat medicul.

2. Să sară pe trambuline dacă nu au încă vârsta de 6 ani

Trambulinele sunt o distracție grozavă pentru copii și adolescenți și chiar pentru unii adulți. Deși poate fi distractiv să sari și să faci tumbe pe trambulină, aterizarea greșită poate provoca răni grave și permanente.

Leziunile pot apărea chiar și atunci când o trambulină este prevăzută cu plasă de jur împrejur sau chiar cu pereți laterali vătuiți. Și chiar și atunci când părinții își supraveghează copiii.

Academia Americană de Pediatrie (AAP) a tras un semnal de alarmă privind accidentele care pot să se întâmple pe trambuline și despre cum apar acestea.

Dr. Ee Tay, specialist în medicină de urgență pediatrică la Spitalul de Copii Hassenfeld din NYU, Langone, spune pentru TODAY.com, că trambulinele din parcuri sau cele montate acasă, în curte, sunt interzise în ceea ce îi privește pe copiii ei. „Trambulinele acestea sunt responsabile de foarte multe accidente care implică oase rupte și ale leziuni ortopedice“, spune Tay, adăugând că cele mai multe accidente vizează copiii sub șase ani (care au o capacitate de coordonare a mișcărilor mai mică și un control scăzut în aterizare) și situațiile când sunt mai mulți copii pe aceeași trambulină.

„Joaca asta este total imprevizibilă... depinde de greutatea copilului, de cât de tare poate sări, de cât de sus poate sări, dacă mai este un copil lângă el... Este pur și simplu foarte imprevizibilă“, spune Tay. Alte leziuni asociate trambulinei includ comoții și leziuni ale coloanei vertebrale.

Trambulina ocupă locul 24 într-o listă cu cele mai periculoase obiecte potrivit Uniunii Europene.

Lista a fost întocmită pe baza statisticilor adunate în timp în urma accidentelor casnice ale căror victime au fost copiii. Deși vede multe răni cauzate de săritul pe trambulină, Kaziny crede că există modalități de a face acest lucru în siguranță. Trambulinele situate la nivelul solului (cele care nu au picioare care le înalță de la sol) sau cele care au plase fără închidere sunt mai sigure, însă părinții tot ar trebui să supravegheze joaca celor mici pe trambuline.

Medicul crede că reducerea la minimum a numărului de copii care folosesc trambulina simultat ar putea reduce riscurile accidentării. „De asemenea, părinții să se asigure că nu există diferențe semnificative de vârstă sau greutate între copii“, adaugă Kaziny. (Același lucru este valabil și pentru jucăriile gonflabile din parcuri.) Academia Americană de Chirurgilor Ortopedici nu recomandă folosirea trambulinelor la copiii sub 6 ani, iar Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă folosirea acestora numai în programe de antrenament supravegheat pentru gimnastică sau alte sporturi.

3. Să folosească ATV-urile până la 16 ani

Sporturile cu motor au devenit din ce în ce mai populare peste tot în lume. În egală măsură a crescut și numărul accidentelor provocate de acestea, mai ales cele în care sunt implicate ATV-urile. „Copiii mei nu vor merge niciodată cu un ATV, și când spun asta mă refer și la condus, și la călătorit cu un ATV pe post de pasager“, spune Tay, adăugând că ATV-urile sunt prea mari și mult prea puternice pentru copii.

Deși nu e nevoie de nicio pregătire pentru a conduce un ATV ori de permis de conducere, pentru copii, ATV-ul implică și alte riscuri legate de incapacitatea lor de a evalua în mod corespunzător viteza sau distanța. „Le încalecă și apasă pedala care face să țâșnească de sub ei“, completează dr. Tay. De aici și până la răsturnare nu mai trec decât câteva minute. Deși ATV-urile există și la dimensiuni mai mici, pentru copii, alegerea de a achiziționa aparține părinților.

„Copilul primește o jucărie nepotrivită vârstei lui din perspectiva mărimii și a puterii, părinții fiind cei care îl atrag spre jocuri care implică riscuri“, adaugă medicul. AAP recomandă folosirea ATV-urile abia după împlinirea vârstei de 16 ani. Dacă părinții aleg să-și lase copilul să meargă cu un ATV, Kaziny le recomandă să se asigure că acesta poartă o cască sau alt echipament de protecție și că respectă măsurile de siguranță.

4. Să înoate nesupravegheați

Înecul este o altă cauză majoră de deces în rândul copiilor. „Mai mulți copii cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani mor din cauza înecului, înecul fiind pe primul lor în fața tuturor celorlalte cauze de deces la copii (conform CDC)“, spune Lockwood, adăugând că acestea apar adesea în piscine, dar și în căzi (în special în rândul sugarilor).

România se află pe locul al treilea într-o statistică Eurostat care compara rata deceselor din țările membre UE cauzate de înec accidental și submersiune cu 3,2 morți per 100.000 de rezidenți, fiind peste media UE.

„Statisticile sunt bazate pe Clasificarea Internațională a Bolilor și a Problemelor de Sănătate Corelate și privesc decesele care au loc fie prin căderea într-o cadă, piscină sau surse naturale de apă precum lacuri, mări, râuri sau pârâuri. Pentru a se face comparații între țări, numărul de decese a fost standardizat să ia în calcul mărimi diferite și vârste“, specifică Eurostat.

Experții încurajează părinții să-și învețe copiii să înoate cât mai devreme – dar chiar și după ce copiii învață, părinții ar trebui să rămână vigilenți și să stabilească reguli. „Pe măsură ce copiii se fac mai mari și învață mai bine să înoate, capătă mai multă încredere, ceea ce îi poate determina să-și asume mai multe riscuri, cum ar fi să se îndepărteze de adultul care îi supraveghează“, spune Lockwood.

Prin urmare, este important să vă amintiți că, deși a învățat să înoate, copilul se poate îneca accidental. „Îmi învăț copiii de mici că nu este sigur să înoate nesupravegheați și că ar trebui să aibă întotdeauna un adult care să fie cu ochii pe ei cât sunt în apă”, continuă Lockwood.

Ea subliniază că părinții ar trebui să se asigure că există întotdeauna un „observator“ care să știe ce are de făcut și să acționeze cu pricepere în caz de înec.

Chiar dacă micuții înoată în propria piscină de acasă, experții avertizează că se pot întâmpla tragedii. „Este șocant cât de repede un copil poate ajunge să aibă probleme dacă nu ești cu adevărat atent“, spune Kaziny. El recomandă ca toate piscinele de acasă să aibă bariere de siguranță la copii, cum ar fi garduri cu porți încuiate.

5. Orice fel de sport fără echipament de protecție

„Nu-mi las copiii niciodată să meargă cu dispozitive cu roți fără să poarte o cască de protecție“, spune Lockwood.

Și când zice roți, se referă la biciclete, scutere, skateboard-uri, role și hoverboard-uri. „Copiii au un cap mai mare în comparație cu corpul lor, așa că este mai probabil decât adulții să cadă și să se lovească fix la cap“, explică Lockwood. Leziunile variază de la lovituri și lacerații până la comoții cerebrale și sângerări grave ale creierului care provoacă leziuni permanente.

Tay este de acord: „Există prea multe răni pe care le vedem la camera de urgență pentru ceva ce poate fi prevenit foarte ușor folosind protecție în zona capului. „Copiii ar trebui să poarte căști și în timpul schiului, snowboardingului, patinajului, călăriei și în timpul sporturilor nautice. „Dacă există o cască pentru aceste sporturi, nu văd de ce nu ai purta”, spune Kaziny.

Lockwood încurajează părinții să le reamintească copiilor că, oricât de buni sunt la practicarea unui sport, se întâmplă accidente nu neapărat din cauza lor, ci din cauza altor persoane. „Și eu dau un exemplu de comportament bun, purtând mereu o cască“, adaugă Kaziny.

6. Să mângâie animale de companie pe care nu le cunoaște

Putem preveni o mulțime de vizite la urgențe, învățându-i pe copii cum să se comporte în siguranță în preajma animalelor, în special a celor pe care nu le cunosc. „La noi acasă avem o regulă. Dacă vedem un animal cu care vrem să interacționăm, să o facem într-un mod sigur și controlat și să ne asigurăm că proprietarul este de acord cu asta“, spune Kaziny.

Copiii, mai ales cei care cresc cu propriile animale acasă, se pot simți mai încrezători când se apropie de animale străine, dar dr. Kaziny recomandă să-i învățăm pe copii despre limitele cu animalele. De exemplu, un copil nu poate săruta sau îmbrățișa niciun alt câine doar pentru că îi face acest lucru propriului câine. „Unul dintre cele mai frecvente răni provocate de interacțiunea animalelor cu copiii sunt cele de la nivelul feței“, spune Tay, adăugând că, cel mai adesea, astfel de accidente apar în momentele când copilul se apropie de animal în timp ce acesta mănâncă.

Foto: Dreamstime.com