Un test amplu, efectuat în Marea Britanie, a arătat că reducerea săptămânii de lucru la 4 zile ar putea aduce beneficii angajaților nu doar prin prisma timpului liber. Un somn mai bun, spre exemplu, a fost unul dintre motivele pentru care această schimbare ar fi benefică. Atâta angajaților, cât și angajatorilor.

Saptamana de lucru de 4 zile are beneficii si pentru angajati, si pentru angajatoriFoto: © Kaspars Grinvalds | Dreamstime.com

40% dintre cei aproximativ 2.900 de angajați care au participat la test au spus că au mai puține probleme de somn sau insomnie, potrivit constatărilor studiului. 45% nu au văzut nicio schimbare în somn, iar 15% au raportat o creștere a problemelor de somn. 61 de companii din Marea Britanie și-au dat acordul de participare la testul privind beneficiile săptămânii de lucru de 4 zile.

Este vorba despre un test amplu, care a debutat în iunie 2022 și s-a încheiat în decembrie 2022. La finalul acestuia, 56 de companii – adică 92% dintre companiile participante – au declarat că vor continua cu săptămâna de lucru scurtată pentru angajați, de la 5 zile, la 4. Optsprezece dintre companiile participante au confirmat că săptămâna de lucru de 4 zile va fi o politică permanentă.

Săptămâna de lucru de 4 zile ar putea ameliora somnul și reduce stresul

Știm cu toții că somnul este important pentru sănătate, dar peste o treime dintre adulți nu reușesc să obțină cele 7 ore sau mai mult de somn recomandate în fiecare noapte, conform unui raport din 2016 de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), SUA.

Probabil că munca în exces nu este singurul motiv, dar CDC suspectează că și acest motiv joacă un rol. „Angajatorii pot lua în considerare ajustarea programelor de lucru pentru a le acorda angajaților timp să-și facă orele necesare de somn“, scrie în raportul cercetării. O mare parte din cercetările guvernului SUA privind somnul îi vizează pe cei care fac ture lungi de noapte, asistentele medicale sau șoferii de camion.

Dar chiar și în cazul celor care lucrează o săptămână standard, de 40 de ore, stresul de la locul de muncă poate avea repercusiuni asupra somnului. Un studiu din 2007 din Suedia a legat insomnia de factorii de stres la locul de muncă, cum ar fi cerințele ridicate cerute de angajatori.

Cercetările ulterioare, din 2019, tot din Suedia au reafirmat această problemă citând datele sondajelor de sănătate de la peste 3.700 de persoane.

O meta-analiză realizată de State Farm Insurance, în 2017, a constatat că factorii de stres, cum ar fi volumul de muncă, au afectat atât calitatea cât și cantitatea somnului. Institutul Național pentru Securitate și Sănătate Ocupațională din SUA adaugă că tulburările de somn sunt un simptom timpuriu care indică existența stresului la locul de muncă. Somnul deficitar reprezintă un risc pentru sănătatea lucrătorilor.

Dar poate afecta și angajatorii prin scăderea performanței la locul de muncă. Un studiu din 2010 a estimat că pierderile de productivitate cauzate de oboseală se ridică la 1.967 dolari/angajat anual, la patru corporații din SUA. Un studiu din 2007 a arătat că aproape 38% dintre angajații din SUA au experimentat oboseală la locul de muncă. În timpul testului pilot al săptămânii de lucru de 4 zile, 46% dintre angajați au raportat că au experimentat mai puțină oboseală decât de obicei.

Doar 14% dintre angajați au declarat că noul program îi face să se simtă mai obosiți.

Săptămâna de lucru de 4 zile este benefică și pentru afaceri

Companiile care au participat la test au spus că printre beneficiile de care s-au bucurat s-a numărat creșterea veniturilor în medie cu 1,4%. În comparație cu o perioadă similară – o săptămână normală de lucru, de cinci zile, din trecut –, companiile participante au înregistrat o creștere a veniturilor în medie cu 35%, conform rezultatelor testului.

Companiile de marketing și publicitate au constituit cel mai mare sector de companii care au participat la studiu, urmate fiind de cele care oferă servicii profesionale, iar ultimul grup ca mărime a fost reprezentat de organizațiile de caritate și organizațiile nonprofit. Șaizeci și doi la sută dintre angajații din studiu s-au autoidentificat ca femei, 37% s-au identificat ca bărbați și 1% s-au identificat la categoria „altele“.

Pe perioada testului săptămânii de lucru de 4 zile, s-a înregistrat un procent mai mic de angajați care au fost nevoiți să părăsească locul de muncă, numărul angajaților care au demisionat scăzând, astfel, cu 57%, conform rezultatelor. Cincisprezece la sută dintre angajații care au participat la test „au spus că nicio sumă de bani nu i-ar determina să accepte un program de cinci zile”.

Pe lângă un somn mai bun, angajații participanți au raportat și alte beneficii de a lucra 32 de ore în loc de 40 pentru același salariu.

Treizeci și nouă la sută dintre angajați au raportat că au simțit mai puțin stres, iar 71% spun că nu au mai simțit acea epuizare la sfârșitul testului.