Pompier, doctor, politist, avocat, poate chiar pilot de avion sunt cateva dintre meseriile care provoaca entuziasmul copiilor in materie de meserii. Cel mai probabil insa, elevii de scoala primara de astazi vor ajunge sa ocupe posturi despre care nu stim nimic, pentru ca nici macar nu exista. Proiectul „Meseriile viitorului“ va prezinta 5 job-uri care vor face parte din actualitate pana in 2030.

Meseriile viitoruluiFoto: DreamsTime

Piata locurilor de munca este acum unul dintre subiectele preferate ale futurologilor. Schimbarea de ritm cauzata de tehnologie seamana din multe puncte de vedere cu Revolutia Industriala de la mijlocul secolului al XVIII-lea. La fel ca atunci, o parte dintre ocupatiile cu care suntem obisnuiti astazi vor disparea cu totul. Altele, vor primi un update de atributii si cerinte pentru a putea ramane utile.

Guvernul britanic siFast Future, o companie care identifica trenduri de dezvoltare au rugat un grup de futurologi sa gaseasca si sa descrie principalele ocupatii in tehnologie ale viitorului.

1. Specialist in etica stiintelor noi (new science ethicist) - Discutiile despre clonare si modificarea genetica a organismelor au fost doar inceputul unor probleme etice importante despre viitorul medicinei si stiintei. Specialistul in etica stiintelor noi isi va folosi cunostintele complexe in filosofie, medicina si biostiinte pentru a hotari daca anumite experimente pot fi continuate fara repercusiuni la nivel moral sau chiar accidente grave. Un specialist in etica stiintelor noi va avea un cuvant important de spus in departamentele de cercetare ale companiilor farmaceutice, laboratoarele de genetica.

2. Profesor virtual / Manager de avatare - Scoala viitorului nu va mai avea o tabla de scris, creta sau…profesori in carne si oase. Cel mai probabil, orele de curs vor fi sustinute in mediul virtual cu ajutorul unor avataruri care vor inlocui cadrele didactice. Desigur, va fi nevoie de o persoana care sa supravegheze procesul de predare si sa se asigure ca totul functioneaza corect si ca elevii reali acumuleaza informatii noi.

3. Specialist in controlul climatului - Pe masura ce schimbarile climatice afecteaza din ce in ce mai mult planeta se simte nevoie unui expert care sa controleze sau chiar sa inverseze efectele lor. Ei vor trebui sa gaseasca solutii pentru cresterea temperaturili, inundatii precum si sa ofere consultanta in domeniul constructiilor, transportului sau obtinerii de energie.

4. Nanomedic - Imaginati-va un tratament care presupune roboti de dimensiuni microscopice care intra in organism pentru a preveni sau lupta impotriva unor boli grave precum cancerul. Nanomedicii vor fi acei specialisti care dezvolta si coordoneaza activitatea masinariilor microscopice pentru rezultate optime precum si a implanturilor.

5. Fermier vertical - Futurologii prevad ca urmatorul pas in dezvoltarea agriculturii este plantarea culturilor pe verticala in constructii speciale plasate, chiar in mijlocul zonelor urbane aglomerate. Masura ar aduce sursele de hrana mai aproape de oamenii care le consuma reducand astfel impactul asupra mediulu precum si spatiul ocupat de culturi. Fermele verticale vor presupune numeroase provocari legate de iluminare, irigare.

Sursa: Fast Future - http://fastfuture.com/wp-content/uploads/2010/01/FastFuture_Shapeofjobstocome_FullReport1.pdf