Belgia a redus la 16 ani vârsta de vot la alegerile pentru Parlamentul European pentru toți tinerii europeni rezidenți în țară, relatează AFP și The Brussels Times.

TineriFoto: PjrTravel / Alamy / Profimedia Images

Anunțul a fost făcut într-un comunicat remis presei de ministrul de Interne Annelies Verlinden, aceasta amintind că măsura este una dintre cele propuse în urma consultărilor din cadrul „Conferinței pentru viitorul Europei”.

Decizia se va aplica pentru tinerii belgieni dar și cei din alte state membre ale Uniunii Europene care își au reședința în Belgia, estimându-se că aproximativ 270.000 de tineri cu vârsta de 16 și 17 ani din Belgia și în jur de 13.000 de adolescenți belgieni care trăiesc în străinătate vor primi dreptul de vot.

Parlamentul belgian a aprobat joi seară această măsură prezentată de guvern în urmă cu aproape un an, Belgia devenind a patra țară din UE care a redus vârsta de vot pentru alegerile europene, după Austria, Grecia și Malta.

Scăderea vârstei de vot, dorită de președintele francez Emmanuel Macron

„Oferind tinerilor oportunitatea de a participa activ la democrația noastră, le permitem să-și facă auzită vocea și le stimulăm și mai mult interesul pentru politică”, a afirmat Verlinden în comunicat.

Ea a precizat că tinerii alegători trebuie să se înscrie mai întâi în registrul electoral și apoi vor fi „obligați să voteze”, votarea fiind obligatorie în Belgia.

Votarea la alegerile europene de la vârsta de 16 ani este una dintre cele 325 de propuneri adoptate la sfârșitul lunii aprilie de „Conferința pentru viitorul Europei”, fiind dorită de președintele francez Emmanuel Macron.

Punerea în aplicare a măsurilor depinde acum de statele membre, conferința fiind una cu caracter consultativ și concluziile sale fără putere de lege.

O altă idee propusă de conferință este cea de revizuire a tratatelor europene, o măsură față de care mai multe state membre, inclusiv România, și-au exprimat opoziția.