​Europarlamentarul Eugen Tomac a prezentat răspunsul șefului diplomației UE, Josep Borell, cu privire la aderarea accelerată a Republicii Moldova, precizând că acestea sunt ultimele detalii pe această temă venite de la Comisia Europeană.

HotNews.roFoto: Hotnews

‚‚Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE la 3 martie 2022. La 7 martie 2022, Consiliul a invitat Comisia să își prezinte avizul cu privire la cererile de aderare înaintate de Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Invitația a fost reiterată cu ocazia Consiliului European din 24-25 martie 2022. Comisia avansează rapid cu lucrările legate de formularea acestor avize. Deciziile privind măsurile ulterioare vor fi luate de Consiliu. Comisia Europeană recunoaște aspirația europeană și alegerea căii europene exprimate în mod clar de Republica Moldova”, se arată în răspunsul primit de europarlamentarul PMP.

„Este vital să susținem ferm integrarea europeană rapidă a românilor de dincolo de Prut, prin toate căile posibile. Integrarea aprofundată a R. Moldova la Piaţa Unică Europeană este esențială ȋn contextul geopolitic actual, pe fondul amenințărilor venite din partea Federației Ruse”, susține Tomac, într-o postare pe Facebook.

Pe 3 martie, președintele Maia Sandu a anunțat că a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a înmânat pe 11 aprilie, la Luxemburg, Republicii Moldova chestionarul cu privire la cererea de aderare la UE pe care autoritățile de la Chișinău vor trebui să-l completeze în vederea declanșării oficiale a procesului de aderare la Uniunea Europeană.

Pe 22 aprilie, Republica Moldova a transmis documentul cu cele circa 400 de răspunsuri la întrebările din chestionar ambasadorului UE la Chișinău.

Al doilea chestionar urmează să fie completat până în prima jumătate a lunii mai, transmite Radio Chișinău.

În cadrul ceremoniei de transmitere a chestionarului, președinta Maia Sandu a declarat că integrarea în UE este proiectul de țară al R. Moldova, „este lumina de la capătul tunelului.”

Șefa statului moldovean a mai declarat că „UE este un proiect al păcii, un proiect al bunăstării, al democrației, al prosperității” și că „Republica Moldova este o țară mică și vulnerabilă”, care „va fi în siguranță în această familie.”

Premierul Natalia Gavrilița a spus că prin completarea chestionarului R. Moldova a făcut „încă un pas spre viitorul european”, un viitor pe care și l-au dorit cetățenii întotdeauna.

Șeful Delegației UE în Rep. Moldova, ambasadorul Janis Mazeiks, a declarat că viteza cu care completat primul chestionar „demonstrează clar voința poporului din Rep. Moldova către familia europeană.”

„Într-un ceas bun”, a declarat în limba română la finalul ceremoniei de transmitere a chestionarului de aderare la UE.

În baza răspunsurilor, Comisia Europeană va elabora o Opinie și o va transmite Consiliului UE pentru a emite o decizie. Toate cele 27 de state membre ar urma să decidă unanim oferirea statutului de țară candidat R. Moldova, iar negocierile de aderare sunt deschise după acordul tuturor celor 27 de membri.