Europarlamentarul Corina Crețu și-a exprimat miercuri susținerea pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, fostul comisar european pentru Politică Regională reamintind că, atunci când era în Comisia Europeană, a aprobat proiecte UE de zeci de milioane de euro de care beneficiază sute de mii de cetățeni moldoveni. (Votează la sondajul HotNews de la finalul articolului!)

Republica MoldovaFoto: Mihai Karaush / Sputnik / Profimedia

„Astăzi se împlinesc 12 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. În aceste momente complicate, trebuie sa fim mai mult decât oricând alături de cetățenii Republicii Moldova. Locul Republicii Moldova este, alături de România, în Uniunea Europeană, iar depunerea cererii de aderare, intr-un context atât de dramatic cum este războiul din Ucraina, reprezinta un moment istoric. Îmi exprim solidaritatea cu Președinta Maia Sandu in eforturile sale de a păstra pacea si de a reduce tensiunile din ultimele zile” - a scris, pe Facebook, europarlamentarul Pro România/S&D.

„În 2013, am pledat, din Parlamentul European, pentru semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Iar în calitate de Comisar European pentru Politică Regională, am aprobat pentru Republica Moldova proiecte europene în valoare de zeci de milioane EUR, de rezultatele cărora beneficiază astăzi sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova” - a menționat Corina Crețu.

La rândul său, președintele Delegației Parlamentului European la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Siegfried Mureșan, a cerut miercuri „apropierea rapidă a Ucrainei și a Republicii Moldova de Uniunea Europeană”. Europarlamentarul PNL/PPE a scris pe Facebook:

Rezultatul invaziei Rusiei în Ucraina trebuie să fie:

  • Renunțarea completă la gazul, petrolul și cărbunele rusesc.
  • Slăbirea și izolarea Rusiei.
  • Lărgirea NATO și întărirea Flancului Estic al NATO.
  • Apropierea rapidă a Ucrainei și a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

De asemenea, europarlamentarul PMP/PPE Eugen Tomac a atras atenția asupra a „noi și noi provocări” în regiunea separatistă transnistreană.

„Noi și noi provocări în regiunea transnistreană. În urmă cu puțin timp, au fost anunțate mai multe focuri de armă în preajma depozitului de muniții de la Colbasna. Informațiile prezentate de presa de dincolo de Nistru controlată de administrația prorusă de la Tiraspol încă nu au fost confirmate oficial, însă situația rămâne extrem de tensionată” - a scris Tomac pe Facebook, miercuri.

El a avertizat și marți asupra evenimentelor din regiunea transnistreană. „Prima mare provocare în regiunea transnistreană, controlată de 30 de ani de Federația Rusă. În a doua zi de Paști, zi liberă, a fost atacat sediul Ministerului Securității (instituția succesoare a KGB). Nefiind nimeni în instituție, nu au existat victime. În această dimineață, în localitatea Maiac, raionul Grigoriopol, au fost atacate două turnuri de telecomunicații radio. Nici aici nu au fost identificate victime, potrivit relatărilor presei din R. Moldova”.

Participă la sondajul interactiv Hotnews:

Pentru a vota, mută cursorul cât vrei tu