Europarlamentari din Comisia pentru afaceri externe și Subcomisia pentru securitate și apărare vor vizita Republica Moldova între 31 martie și 2 aprilie, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Nathalie LoiseauFoto: Martin Bertrand / AFP / Profimedia Images

Potrivit unui comunicat difuzat miercuri de legislativul european, o delegație la nivel înalt formată din zece eurodeputați va efectua o vizită de informare în Republica Moldova în perioada 31 martie - 2 aprilie. Delegația va fi condusă de vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe, Urmas Paet (Renew Europe, Estonia) și de președinta Subcomisiei pentru securitate și apărare, Nathalie Loiseau (Renew Europe, Franța).

Repercusiunile regionale ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei: insecuritate și criză umanitară

Potrivit sursei citate, în timpul vizitei, eurodeputații vor observa situația de pe teren din Republica Moldova, țară vecină Ucrainei invadată în prezent de către Rusia.

„Aceștia vor fi alături de autoritățile moldovene în semn de solidaritate europeană unanimă cu cetățenii moldoveni și vor anunța, în numele Parlamentului European, inițiative concrete de sprijinire a democrației”, precizează comunicatul PE.

Peste 300.000 de ucraineni s-au refugiat în Republica Moldova, punând o presiune puternică asupra autorităților și resurselor țării.

Republica Moldova a depus recent o cerere oficială de aderare la UE.

Delegația Parlamentului European se va întâlni, printre alții, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu parlamentari, precum și cu reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

Context

Joi, 24 martie, Parlamentul European a convenit să furnizeze Moldovei 150 de milioane EUR sub formă de ajutor macrofinanciar pentru a acoperi o parte din nevoile sale de finanțare externă. În cursul aceleiași sesiuni plenare, eurodeputații au aprobat de asemenea sprijinul operațional acordat de Frontex acestei țări, inclusiv la frontierele sale cu Ucraina.

Pe lângă copreședinți, delegația va fi compusă din următorii eurodeputați: Siegfried Mureșan (PPE, România), Evin Incir (S&D, Suedia), Dragoș Tudorache (Renew Europe, România), Susanna Ceccardi (ID, Italia) și Anna Fotyga (ECR, Polonia).