Mai mult de jumătate dintre europeni consideră schimbările climatice drept principala provocare globală pentru viitorul UE, arată un nou Eurobarometru comandat de Parlamentul European.

EurobarometruFoto: Parlamentul European

Principalele constatări ale sondajului de opinie realizat la nivelul Uniunii Europene:

  • Nouă din zece tineri europeni sunt de acord că lupta împotriva schimbărilor climatice poate contribui la îmbunătățirea propriei stări de sănătate și bunăstare (91% din categoria 15-24 ani) și 87% dintre toți respondenții împărtășesc acest sentiment;
  • 43% dintre respondenți consideră că principalul beneficiu al implicării tinerei generații în Conferința privind viitorul Europei este de a se concentra asupra chestiunilor de interes pentru ei;
  • 81% dintre respondenți se declară fericiți că locuiesc în UE;
  • 68% dintre europeni sunt de acord că UE este un spațiu al stabilității într-o lume agitată, iar 67% sunt de acord că proiectul UE oferă o perspectivă de viitor pentru tinerii europeni;
  • 88% dintre europeni consideră că este important să crească ponderea energiei din surse regenerabile în economia europeană și creșterea eficienței energetice;
  • 80% sunt de acord că este important ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și să promoveze creșterea pieței vehiculelor cu emisii zero și cu emisii scăzute.

Alte provocări globale viitoare evidențiate de respondenți includ sănătatea (34%) și migrația și strămutarea forțată a populației (menționate de aproximativ 30%).

Existența unor standarde de viață comparabile (31%) și a unei politici comune în domeniul sănătății (22%) sunt două dintre cele mai utile aspecte pentru viitorul Europei.

De asemenea, europenii acordă prioritate unei mai mari solidarități între statele membre (21%) și independenței energetice (20%).

Atuurile, provocările și valorile UE

Cele mai menționate provocări cu care se confruntă UE sunt inegalitățile sociale (36%), șomajul (32%), urmate de problemele legate de migrație (31%). La fel ca în cazul provocărilor globale, problemele de mediu și schimbările climatice ocupă, de asemenea, un loc important pe lista provocărilor cu care se confruntă UE, menționate de 32% dintre respondenți.

Europenii consideră că respectarea de către UE a democrației, a drepturilor omului și a statului de drept (27%) este principalul atu al UE, urmat de puterea sa economică, industrială și comercială (25%).

Pacea (49%), libertatea de opinie (47%), egalitatea socială și solidaritatea (45%), precum și toleranța și deschiderea față de alții (44%) sunt valorile cel mai bine reprezentate de UE – în comparație cu alte țări, potrivit respondenților.

Citește și: