Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus miercuri, în Parlamentul European de la Strasbourg, ca Europa să construiască „o nouă ordine de securitate” cu NATO în faţa Rusiei, şi a pledat pentru „un dialog franc şi exigent” cu Moscova, în pline tensiuni între Rusia şi Occident.

Emmanuel MacronFoto: © European Union 2022

„Securitatea continentului nostru este indivizibilă”, a afirmat Macron, subliniind că europenii trebuie să-şi definească propriile standarde de securitate şi „să ajungem într-o poziţie în care să ne asigurăm că ele sunt respectate”, relatează Agerpres.

„Următoarele săptămâni trebuie să ne conducă spre a finaliza o propunere europeană care să construiască o nouă ordine de securitate şi de stabilitate. Trebuie să o construim între europeni, apoi să o împărtăşim cu aliaţii noştri în cadrul NATO, ulterior să o propunem spre negociere Rusiei”, a declarat Macron, prezentându-le eurodeputaţilor priorităţile Franţei pentru cele şase luni în care asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

„Securitatea continentului nostru necesită o reînarmare strategică a Europei noastre comune ca putere de pace şi de echilibru, îndeosebi în dialogul cu Rusia”, a adăugat liderul francez.

„Ceea ce ne trebuie să construim este o ordine europeană fondată pe principii şi reguli la care ne-am aliniat şi pe care le-am consfinţit nu împotriva, nu fără, ci împreună cu Rusia acum deja 30 de ani”, a mai arătat Macron.

El a citat, printre aceste principii, „respingerea recurgerii la forţă, la ameninţare, la coerciţie; alegerea liberă pentru state să participe la organizaţiile, la alianţele, la aranjamentele de securitate pe care le doresc; inviolabilitatea frontierelor; integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă”.

„Vom continua cu Germania, în cadrul formatului Normandia (Franţa, Germania, Rusia, Ucraina), să căutăm o soluţie politică la conflictul din Ucraina care rămâne faptul generator al tensiunilor actuale”, a mai afirmat preşedintele francez.

„Prioritatea este de a apăra statul de drept - tezaurul nostru”

În faţa eurodeputaţilor, Macron a mai pledat pentru o nouă alianţă cu ţările africane şi a declarat că Franţa va organiza în acest sens un summit luna viitoare.

În discursul său, Emmanuel Macron a afirmat că „nici revenirea la naţionalism, nici disoluţia identităţilor noastre nu vor fi răspunsurile la această lume ce vine”. Prioritatea este de a apăra statul de drept, „tezaurul nostru”, şi „este vorba mai ales de a convinge din nou popoarele care s-au îndepărtat”, a adăugat el.

Pentru a întări statul de drept, Macron a propus ca dreptul la avort şi dreptul la protecţia mediului să fie integrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Trebuie „actualizată această Cartă pentru a fi mai explicită cu privire la recunoaşterea dreptului la avort sau cu privire la protecţia mediului”, a afirmat el, la o zi după ce Parlamentul European a ales-o ca preşedinte pe conservatoarea malteză Roberta Metsola, cunoscută ca având o poziţie personală anti-avort.