Trei femei și un bărbat candidează la funcția de președinte al Parlamentului pentru a doua jumătate a mandatului 2019-2024.

Candidati presedinte Parlamentul European 2022Foto: Parlamentul European

Cele trei femei sunt Roberta Metsola (PPE, Malta), Alice Bah Kuhnke (Verzi/ALE, Suedia) și Sira Rego (Stânga, Spania) , iar bărbatul este Kosma Złotowski (ECR, Polonia).

Vicepreședintele PE Pedro Silva Pereira (S&D, Portugalia) a anunțat numele celor patru candidați luni seara, după încheierea termenului limită pentru primul tur de scrutin al Parlamentului UE, de la Strasbourg.

Cei patru candidați vor face o scurtă prezentare marți dimineața, la ora locală 9.00 (10.00 ora României), imediat înaintea primului tur de scrutin, care va avea loc între orele 9.30 și 10.15 (10.30-11.15 ora României), rezultatul fiind anunțat la ora 11.00 (12.00 ora României).

Procesul de alegere a președintelui PE este prevăzut la articolele 14-16 din Regulamentul de procedură al Parlamentului:

Candidații pentru postul de președinte pot fi propuși fie de un grup politic, fie de un grup de eurodeputați care atinge așa-numitul prag redus, și anume 1/20 din deputați, sau 36 din 705 deputați atunci când sunt ocupate toate locurile. Candidații pot fi propuși sau retrași înaintea fiecărei runde de vot.

Președintele este ales cu majoritatea absolută a voturilor valabile, exprimate prin vot secret, adică 50% plus unu. Din cauza pandemiei, votul va fi ținut de la distanță. În cazul în care niciun candidat nu este ales după al treilea tur de scrutin, cei doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în cadrul acestui tur de scrutin participă la un al patrulea și ultim vot, după care candidatul cu cele mai multe voturi este declarat câștigător.

Rezultatul unui eventual al doilea tur va fi anunțat în plen la ora locală 13.00 (14.00 ora României), la ora 16.30 (17.30 ora României) dacă va avea loc un al treilea tur, și la 18.30 (19.30 ora României) dacă va fi necesar un al patrulea tur. Pentru informații actualizate, urmăriți contul de Twitter @EuroparlPress.

Președintele nou ales poate susține apoi un discurs de deschidere înainte de a prezida alegerea celorlalți membri ai Biroului Parlamentului (marți și miercuri).

Președintele dispune de o gamă largă de competențe executive și de reprezentare prevăzute la articolul 22. În afară de atribuțiile prevăzute în mod expres acolo, responsabilitătile președintelui se extind la „toate competențele necesare pentru a prezida lucrările Parlamentului și pentru a asigura buna desfășurare a acestora”.

Reamintim că italianul David Sassoli și-a pierdut viața pe data de 11 ianuarie 2022, cu puțin timp înainte să-și finalizeze mandatul de președinte al Parlamentului European. Mai mulți oficiali europeni și-au luat rămas bun de la fostul președinte al Parlamentului European, la funeraliile de stat organizate vineri la Roma.

Sicriul lui Sassoli, acoperit cu steagul Uniunii Europene, a fost însoțit de o gardă de onoare. La funeralii au participat printre alții președintele Italiei - Sergio Mattarella, prim-ministrul - Mario Draghi, dar și înalți oficiali ai instituțiilor europene: șefa Comisiei Europene - Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European - Charles Michel și președintele în exercițiu al Parlamentului European - Roberta Metsola.

Mandatul său de doi ani şi jumătate a fost îngreunat de criza de sănătate. După ce s-a vindecat de leucemie, el a fost spitalizat în septembrie anul trecut în stare gravă din cauza unei pneumonii, ceea ce l-a făcut să lipsească din Parlament timp de câteva săptămâni.