Mai mulți oficiali europeni și-au luat rămas bun de la fostul președinte al Parlamentului European, David Sassoli, la funeraliile de stat organizate vineri la Roma.

Fostul președinte al Parlamentului European, David Sassoli in studioul TG1 pe vremea cand era jurnalistFoto: Profimedia/Sipa Press/Vincenzo Landi Arc

Sicriul lui Sassoli, acoperit cu steagul Uniunii Europene, a fost însoțit de o gardă de onoare. La funeralii au participat printre alții președintele Italiei - Sergio Mattarella, prim-ministrul - Mario Draghi, dar și înalți oficiali ai instituțiilor europene: șefa Comisiei Europene - Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European - Charles Michel și președintele în exercițiu al Parlamentului European - Roberta Metsola.

Născut la 30 mai 1956 la Florenţa, în Toscana, David Sassoli a ales jurnalismul după ce a studiat ştiinţe politice. A început să lucreze pentru mici ziare şi agenţii de ştiri, iar în 1992 s-a alăturat RAI, postul public de radio şi televiziune din Italia, unde a devenit unul dintre prezentatorii vedetă.

În calitate de candidat la alegerile europene, a fost ales pe lista PD, obţinând peste 400.000 de voturi, un succes care i-a permis să se îndepărteze de pupitrul de ştiri şi să-şi lanseze o carieră politică în Parlament. Sassoli a preluat preşedinţia Parlamentului European în urma negocierilor dintre principalele forţe politice şi guverne pentru preşedinţiile celor trei instituţii europene.

În mandatul său, după declanșarea pandemiei, Parlamentul European a votat prima dată în istoria sa fără prezență fizică.

Mandatul său de doi ani şi jumătate a fost îngreunat de criza de sănătate. După ce s-a vindecat de leucemie, el a fost spitalizat în septembrie anul trecut în stare gravă din cauza unei pneumonii, ceea ce l-a făcut să lipsească din Parlament timp de câteva săptămâni.