Europarlamentarul francez Nathalie Loiseau, de la Renew Europe, consideră că Bulgaria și România trebuie primite în Schengen atunci când în zona de liberă circulație se face ordine - relatează marți site-ul bulgar 24 Chasa, citat de Rador.

Nathalie LoiseauFoto: Martin Bertrand / AFP / Profimedia Images

Într-un interviu acordat postului public de radio de la Sofia, Nathalie Loiseau, care e din partea partidului președintelui francez Emmanuel Macron și a cărei țară preia președinția rotativă a UE din ianuarie, a declarat: „Pur și simplu nu vom permite Bulgariei să intre într-un spațiu în care există confuzie. Astăzi este exact așa. Există multe controale la frontierele interne din cauza luptei împotriva terorismului și a pandemiei de COVID, care nu s-a încheiat, iar pentru a consolida în mod corespunzător frontierele externe trebuie muncit într-adevăr din greu. Am văzut asta cu criza dintre Belarus și Polonia. Așa că noi trebuie să ne facem treburile interne și apoi să vă deschidem drumul”.

Loiseau mai spune că trebuie găsită o soluție la disputa bilaterală dintre Bulgaria și Macedonia de Nord. „Evident că trebuie să existe dialog, dar și o soluție. Nimeni nu spune că mâine, în 2022, Macedonia de Nord va adera la UE. Noi spunem că trebuie să înceapă negocierile, timp în care totul va fi pus pe masă. Și nu vor merge înainte dacă toate subiectele legate de drepturile omului și valorile fundamentale nu vor merge mai departe. Dar acestor oameni trebuie să li se dea un semnal, pentru că sunt curtați de China, Rusia și Turcia. Ce vrem? Vrem să ne întoarcă definitiv spatele? Acest lucru nu este în interesul nimănui”, a spus europarlamentarul.