​Comisia Europeană nu recomandă renegocierea PNRR, motivul fiind că într-un astfel de caz trebuie parcursă toată procedura de aprobare care s-a derulat în faza inițială. Explicația a fost dată chiar de vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, la o întrebare a europarlamentarului român Siegfried Mureșan.

Valdis DombrovskisFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

El a precizat că renegocierea poate fi făcută în situații excepționale și numai din motive obiective din cauza cărora nu pot fi atinse țintele din plan.

„Regulamentul spune clar că planurile pot fi negociate numai din motive obiective din cauza cărora nu pot fi atinse țintele din plan. La renegociere trebuie parcursă din nou toată procedura de aprobare care a fost parcursă pentru planul original. Și, având în vedere calendarul scurt de implementare, Comisia nu recomandă acest lucru”, a explicat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

PSD a susținut că este nevoie de renegocierea PNRR pe care Marcel Ciolacu a numit-o optimizare. „Mai mult ca sigur, dacă se va constitui această coaliție de guvernare vom merge la Bruxelles să discutăm punctual. Europarlamentari PSD și PNL discută deja la Bruxelles optimizarea PNRR", a declarat liderul PSD în noiembrie, în timpul negocierilor pentru formarea noului Guvern.

România ar urma să primească prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un total de 29,2 miliarde euro, din care 14,248 miliarde sub formă de granturi și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuturi.